„Više vrijedi jedna stranica Svetoga pisma, nego svi romani svijeta.‟ – bl. Alojzije Stepinac

„Tko ne poznaje Pisma, ne poznaje Krista.‟ – sv. Jeronim

Svi sveci i blaženici bili su svjesni važnosti Božje Riječi, pa tako i naš bl. Alojzije Stepinac i sv. Jeronim, te su je svakodnevno čitali. Štoviše, čak je i sam Isus rekao da „čovjek ne živi samo o kruhu, nego i o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta‟ (Mt 4, 4).

Međutim, nama se katolicima najviše spočitava da mi Božju Riječ uopće ne poznajemo i da nam Sveto pismo, zapravo ono najvrjednije što nam je Bog dao uz sv. misu i sakramente, najčešće skuplja prašinu na policama.

Zbog toga smo napravili plan ne samo kako svakodnevno čitati Bibliju, nego i kako je pročitati u vremenskom roku od 365 dana, od korica do korica.

Svakog bi se dana tako čitalo nekoliko poglavlja, počevši od samog Postanka, a završilo bi se Otkrivenjem. Svakog dana dovoljno je po 5–10 minuta da se čitava Biblija pročita u 365 dana i da se pročitana Božja Riječ svakodnevno razmatra.

Za početak bismo uveli ovakav linearni pristup, a s vremenom i usporedni pristup, prema kojem bi se starije i novije svetopisamske knjige uspoređivale i razmatrale. Plan čitanja linearnog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Svoje poznavanje svake pročitane knjige možeš provjeriti pomoću sljedećih kvizova s rješenjima.

1) Postanak 1-25 – pitanja i odgovori

2) Postanak 26-50 – pitanja i odgovori

 

Neka ti Božja Riječ bude na rast i na poticaj. I ne zaboravi:

„Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban‟ (2 Tim 3, 16–17).