Danas je Međunarodni dan čašćenja svećenika pivom!

Zaputite se u supermarket, ugrabite six-pack i idite brzo pozvoniti na župni ured jer danas je drugi ponedjeljak u rujnu, također poznat kao Međunarodni dan čašćenja svećenika pivom!

Kako piše portal catholicgentleman.com, ovaj dan nastao je kao spomendan na djelo danas svetog Hopswalda iz Aleyarda koji je bio prvi čovjek koji je svog svećenika počastio pivom.

Prema legendi, sv. Hopswald je bio teutonski poganin, majstor pivar koji se obratio i kojeg je krstio revan katolički svećenik. Jednog je dana počinio težak grijeh. Bez imalo čekanja, otrčao je svome svećeniku i ispovjedio svoj grijeh. Kasnije toga dana, dok je uživao u miru i čistoj savjesti, sv. Hopswald je osjetio toliku zahvalnost na sakramentu ispovijedi da je otrčao u župni dvor i ponudio svoga svećenika pivom.

„Ako niste dosad shvatili“, piše na portalu catholicgentleman.com, „sv. Hopswald nije stvaran, ali vaš svećenik jest, i bez svećeničke službe, bilo bi gotovo nemoguće stići u nebo.“

Stoga na ovaj drugi ponedjeljak u rujnu s navedenog portala pozivaju na iskazivanje znaka zahvalnosti prema svećeniku, bilo to poziv na pivo ili poziv na večeru kod kuće. „Budite kreativni ako želite, ali svakako se sjetite svoga svećenika. Dajte mu do znanja da ste zahvalni na daru njegova svećeništva.“

Mi bismo s portala „Muževni budite“ još dodali i molitvu za svećenika. Prikažite njegovo svećeništvo na misi i izmolite za njega barem jednu deseticu. Neka vam zahtjevnost njegove službe bude uvijek pred očima, kao i zahvalnost na svemu što čini za vas, vašu obitelj i vašu župu. Neka bude u vašim molitvama svakodnevno.

 

Foto: catholicgentleman.com