Danijel i Ivana Katanović: ‘Svi žele savršenoga bračnog partnera, a malo tko bi to želio postati’

„Svatko bi želio savršenoga bračnog partnera, ali malo tko bi to želio postati”, ovako otprilike glasi sažetak svjedočanstva bračnog para Katanović iz Križevaca, koji su progovorili o svome dugogodišnjem bračnom iskustvu, ali i o iskustvu rada u programu „Ljubav i poštovanje”, čiji su provoditelji.

Danijel i Ivana Katanović, u Ciklusu o ljubavi fra Stjepana Brčine na zagrebačkom Svetom Duhu, posvjedočili su mladima o svome predbračnom i bračnom hodu, kako su prohodali nakon dugogodišnjeg prijateljstva, ali i o tome kako su na sredini svoga predbračnog hoda, kad je zaljubljenost popustila, morali prelomiti hoće li nastaviti hodati jedno s drugime ili ne.

To im je iskustvo dalo da razlikuju ljubav i zaljubljenosti, a spoznali su i da je sama ljubav zapravo odluka, a emocije vrlo prevrtljiva stvar. Nedugo nakon navedene odluke zaručili su se, nedugo zatim i vjenčali, a danas, nakon više od 15 godina braka, roditelji su četvero djece.

Bračno iskustvo otvorilo im je pak nove horizonte, na kojima su spoznali koliko su zapravo različiti, ali i da to samo po sebi nije loša stvar. Kako je rekao Danijel, Bog je dopustio te razlike između supružnika, između muškarca i žene, kako bi svakoga od nas izvukao iz svoje sebičnosti. Štoviše, same bračne parove spojile su na početku određene razlike i suprotnosti.

Na temelju svoga bračnog iskustva i na temelju knjige „Ljubav i poštovanje” pokrenuli su grupe za bračne parove, zaručnike, ali i samce, koje je u samo nekoliko godina prošlo stotinu parova, a na kojima sa sudionicima prolaze važne teme koje mogu poboljšati njihov odnos s bračnim partnerom, sa samim sobom, ali i s Bogom.

Više o tečaju, ali i o samim provoditeljima, pogledajte u snimci njihova izlaganja u nastavku: