Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Od 25. kolovoza pa do 22. studenog 1991. to je bila 87-dnevna opsada grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije i uz pomoć srpskih paravojnih snaga koja je završila porazom lokalnoga Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara te brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Prema nekim podatcima, u bitci za Vukovar poginulo je oko 900 branitelja, a nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima još njih oko 600. Na širem području oko Vukovara poginulo je još oko 1000 hrvatskih branitelja. Poginulo je i oko 1000 civila, a oko 7000 hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima.

Premda je ova bitka bila značajan gubitak za Hrvatsku, ona je i uvelike oslabila snage JNA. Također, pomogla je da Hrvatska dobije međunarodnu potporu za svoju neovisnost.

Na dan sjećanja na žrtvu Vukovara preporučujemo film ‘Zapamtite Vukovar’, ratnu dramu Fadila Hadžića iz 2008. godine, koja vjerno prikazuje posljednje trenutke obrane grada od velikosrpske agresije, mučeničku smrt njegovih branitelja i junake koji su obilježili ratnu povijest grada poput ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića.

#gradheroj #zapamtiteVukovar