Greben spašenih – film koji jača vjeru

Greben spašenih (engl. Hacksaw Ridge) povratnički je film Mela Gibsona iz 2016., koji je izašao nakon 10 godina njegove redateljske pauze i oduševio sve. Ovaj je Gibsonov film osvojio 2 nagrade Oscar, a nakon premijere doživio višeminutne ovacije gledatelja.

Greben spašenih rijedak je antiratni film s realnim prikazom ratnih borbi i stradanja. Priča prati Desmonda Dossa, američkog vojnog bolničara koji tijekom borbi u Drugom svjetskom ratu odbija uzeti oružje u svoje ruke, zbog čega biva izvrgnut ruglu, ali i nasilju suboraca.

Međutim, u bitci za Okinawu on pod kišom metaka i granata bez ikakva oružja u jednom danu spašava 75 života, zbog čega uspijeva zadobiti poštovanje i divljenje svojih suboraca, a nakon rata on postaje prvi Amerikanac koji je uz priziv savjesti zbog vojnih zasluga dobio Medalju časti.

U čitavom se filmu proteže simbolika borbe između slabije i (naizgled) nadmoćnije osobe, borbe između Davida i Golijata, a glavni biblijski citat koji se spominje u filmu jest iz Knjige proroka Izaije 40, 28–31:

„Zar ne znaš? Zar nisi čuo? Jahve je Bog vječni, krajeva zemaljskih stvoritelj. On se ne umara, ne sustaje, i um je njegov neizmjerljiv. Umornome snagu vraća, jača nemoćnoga. Mladići se more i malakšu, iznemogli, momci posrću. Al` onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se.”

Greben spašenih je film koji od svoje prve minute oduzima dah i jača vjeru. Po njegovu završetku imat ćete osjećaj kao da ste bili na duhovnoj obnovi i bit ćete uvjereni kako Bog i po vama može učiniti velike stvari, samo ako se pouzdate u Njega.

U filmu glumi Andrew Garfield, koji sjajno utjelovljuje glavnog junaka Dossa, a uz njega glume Sam Worthington, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Vince Vaughn, ali i druga poznata lica. Najavu filma možete pogledati u nastavku.