Je li moguće održavati romantiku u braku kada dođu djeca?

„Romantika je privilegija bogatih, a ne profesija nezaposlenih”, napisao je Oscar Wilde. „Siromašni bi trebali biti praktični i prozaični.” Djelomično se mogu povezati s ovim osjećajem.

Iako se, ni po kojoj procjeni, ne mogu ubrojiti među financijski siromašne, mogu se smatrati osiromašenijim u valutama neovisnosti i vremena. Otac sam petero djece. Moja supruga se trenutno oporavlja od COVID-a, a mi zaokružujemo našu drugu produženu karantenu u posljednja dva mjeseca.

Naš svijet orbitira oko potreba djece, a potrebe zahtijevaju praktičnije i prozaičnije vrijeme života koje gotovo isključuje mogućnost romantike, zar ne? Kvalitetno vrijeme – neometano i puno energije – izgleda kao privilegija buržuja.

No je li tome tako? Trebamo li pauzirati romantiku u ovom vremenu? Trebamo li jednostavno priznati da se nalazimo rame uz rame, a ne licem u lice, dok se borimo za ljubaznost i čistoću naše djece?

Zašto vrijedi težiti za romantikom

Ne vjerujem da bismo trebali pauzirati romantiku u ovom zahtjevnom i kaotičnom svijetu roditeljstva. Razmotrimo barem tri razloga zašto.

Prvo, uživanje u ljepoti je osnovna supstanca života. Bojno polje odgoja djece nije za one slabog srca. Bez dosljednih trenutaka koji bi zajedno dopunili ljepota Boga u Njegovu stvaranju (mislim na izlaske i zalaske sunca u stilu Psalma 19, bogate okuse, nezaboravne melodije, a posebno božansku sliku jednih u drugima), podleći ćemo umoru i zaboraviti zašto uopće odgajamo djecu.

Drugo, djeci je potrebna ljubav roditelja jednog prema drugom. Bog je stvorio roditeljstvo da bude ispunjenje radosti, njezin odraz. To je trojstvena slika, pri čemu se obostrano oduševljenje roditelja prelijeva u stvaranje. Da citiram teologa Meistera Eckharta iz trinaestog stoljeća (koji, premda neprecizno, govori ljudskim izrazima): „Bog se nasmijao i rodio Sina. Zajedno su se nasmijali i rodili Duha Svetoga. I iz smijeha Trojice nastao je svemir.”

Njega i njegovanje iz Efežana 5 ne prenosi se jednostavno na vašu djecu. „Ta nitko nikada ne mrzi svoga tijela, nego ga hrani i njeguje kao i Krist Crkvu” (Efežani 5, 29) – osuđen sam dok tipkam. Supružnici (s posebnim naglaskom na muževe) pozvani su duboko ulagati jedno u drugo, njegujući i pazeći na vlastito tijelo, što podrazumijeva više od pukog funkcionalnog življenja ili zajedničkog rada. „Njegovati”, naposljetku, nije prozaična riječ. Prožeta je dubokim oduševljenjem, vrstom riječi koju muževi traže da bi izrazili svoju naklonost u pjesmi ili stihu.

Praktični savjeti za bračne parove

Dakle, budimo praktični (ali ne prozaični). Kako bi romantika mogla izgledati u sezoni preživljavanja na Serengetiju koja je zapravo roditeljstvo?

Ono što slijedi jest popis koji miješa moje vlastite uspjehe, neuspjehe, grijeh i idealizam, u rasponu od svakodnevnog do magičnog. Dobro, uglavnom svakodnevnog. Većina živi miljama od gondole u Veneciji, ali naočigled bitke za duše vaše djece, svaki namjerni trenutak licem u lice stvarno pomaže. Uzmite ono što pomaže.

1. Probudite se zajedno

Većini muževa treba manje sna od njihovih žena, no pokušaj usklađivanja vremena spavanja ili buđenja može biti dobar za vaš brak. Za nas je to donedavno bilo vrijeme buđenja. Većinu jutra ustajemo prije nego što se djeca uskomešaju. Da, mračno je. Osjećam se kao usred noći (jer i jest) i mutan nam je vid. Ali svijet je tih i mi se naglas vježbamo u Božjem milosrđu jedno prema drugome, a naravno i Njemu, dok parafraziramo psalme. Izravno Mu zahvaljujemo na nezasluženom darovanju jednog drugome i – bum, evo romantike.

2. Odvojite nekoliko minuta za povezivanje

To mora biti namjerno, a obično ne može biti tijekom večere. Večera je prekrasna prilika da čuvate svoju djecu, ali u većini većih obitelji vjerojatno je previše kaotično da biste provodili trenutak licem u lice sa supružnikom. Trenutak o kojem govorim jest odmah nakon što su djeca u krevetu. Razlog zašto to mora biti namjerno jest taj što vjerojatno upadate u trans umora, a neki oblik opuštanja traži vašu pažnju. Ali i duša vašeg supružnika. A okrenuti se jedno prema drugome, bez upaljenog televizora ili telefona u ruci, i jednostavno reći: „Pričaj mi o svome danu”, svjež je vjetar u leđa za vaš brak. Mogao bih čak preporučiti nekoliko zabavnih pitanja koja biste mogli izvlačiti iz šešira kako biste angažirali jedno drugo s više intrige i sadržaja.

3. Budite zaigrani

Nakon deset sati, tijekom mnogih noći, moja supruga gubi velik dio svoga filtera za umor i prelazi u potpuno bezobrazan način rada. Nabacuje mi zaigrane udarce i smije se dok ne zaplače, a ja sam sklon pojačati njezino oduševljenje svojim pretjeranim odgovorima. Vjerojatno bismo autsajderu izgledali kao dvoje srednjoškolaca koji flertuju, no to je ironičan prikaz bračne sigurnosti i privrženosti koji je vjerojatno nezamjenjiv u ovome vremenu. Bilo bi mi teško ne pridati vrijednost humoru kao sredstvu romantične veze.

4. Pišite jedno drugome

Čak i ako kažete da niste osoba za „riječi afirmacije”, vi ste i više nego što to shvaćate. Vaš je supružnik također. A kad su riječi napisane, a ne jednostavno izgovorene, one snažno utječu na nas. Mislim da je to zato što te riječi odražavaju dublje razmišljanje, dublje razmatranje i dublje ulaganje vremena nego nešto spontanije. Zato je SMS poruka u kojoj se navodi naklonost dobra, ali je sonet bolji. Ili čak i limerik ako ne volite jambski pentametar.

5. Divite se stvorenome

Nebesa objavljuju romantično Božje srce. Sunce uzvikuje radost i ljubav Zaručnika (Psalam 19, 1–5). Povjetarac šapuće svoju blagost, a jesensko lišće podsjeća nas na ljepotu Kristove smrti. Nije potrebna rezervacija luksuznog smještaja da bismo se zajedno uključili u stvoreni svijet. Sjedili smo na stražnjem trijemu nekoliko minuta ovaj tjedan i divili se iznenadnome jarkom žutilu lišća iza kuće. Dosljedno zavirivanje van ili redovite šetnje po susjedstvu, osobito ruku pod ruku, mogu unijeti mir u kaos. Govoreći o ruci u ruci…

6. Pokažite fizičku naklonost

Držite se za ruke u javnosti. Ili se počnite držati za ruke u javnosti. Bez pretjeranog razmišljanja masirajte joj leđa dok sjedite na kauču. Ne dopustite da vas zezanje vaših tinejdžera spriječi od spontanog zagrljaja u kuhinji. Postojao je trenutak, vjerojatno kad ste izlazili, kad je dodir ruke vašega sadašnjeg supružnika bio električan. Ista želja, iako bez vrtoglavice, još uvijek živi u vama. Dodir je veza, a veza između dviju duša na sliku Božju ispunjenih željom jednog za drugim, u središtu je romantike.

7. Prisjetite se Božjih čuda u životu vaše obitelji

Ovo je jasna zapovijed i praksa u Svetome pismu (vidi Psalam 136), i to je poetski trenutak ako se dobro prakticira. To bi trebao biti normativni dio vašega molitvenog života, ali smatramo korisnim i formalizirati praksu. Svake godine na našu obljetnicu izvlačimo dnevnik i sjećamo se svih velikih događaja i slatkih trenutaka iz prethodne godine. To je trenutak osjećaja, smijeha i zahvalnosti spojenih u jedno.

8. Pobjegnite i sanjajte

Ovo je privilegija za koju nemaju svi roditelji sredstva. Za to su potrebne spremne dadilje (često iz obitelji zbog velike obveze), a katkad i novac. Jednom, tijekom tri godine, nismo ni jednu noć prenoćili negdje. I opet, to ne mora biti u nekom egzotičnom bungalovu na Fidžiju. Jedna od naših ljepših bračnih uspomena bilo je jednostavno mijenjanje kuća s mojim roditeljima na jednu noć kako bismo mogli izaći iz kolotečina i neprekidno razgovarati o tome što bi Gospodin mogao imati za našu budućnost.

9. Pustite glazbu

Ne mislim da svoju obitelj trebate pretvoriti u Von Trappove. Ako netko u vašoj obitelji može dočarati melodiju glasom ili violinom, to bolje, ali ovdje mislim na jednostavnu pjesmu u pozadini. Bez obzira na to radi li se o nekom hvalospjevu, zvučnoj podlozi ili ritmu za ples, glazba budi dušu. Omogućuje lakši pristup emocijama i značenju u svakodnevnim trenutcima. Iskoristite dar Spotifyja ili fonograf.

10. Govorite svome supružniku o Božjoj ljepoti

Iako je ovo doduše aktivnost rame uz rame (budući da je vaš kolektivni pogled negdje drugdje), slična je gledanju zalaska sunca ili predstave, samo s dubljom relacijskom težinom. Naposljetku, na ovaj način njegujete romansu između vašega supružnika i pravoga Zaručnika. Govoriti o čudima Božje svetosti, njegove očinske radosti i čudima Njegove ljubavi, znači zapaliti dušu. Zato nemojte samo naučiti Sveto pismo napamet. Zapamtite ga kako biste joj govorili o dimenzijama Kristove ljubavi i tako je ispunili Božjom puninom (Efežani 3, 19).

Život, čak i život roditelja koji juri za djetetom, je čaroban. A brak, čak i onaj uglavnom rame uz rame koji je umorom i kaosom rastegnut do krajnjih granica, još uvijek je slika Krista i Crkve. Zamolite svoga nebeskog Zaručnika za oči kako biste to iznova vidjeli i za energiju da provedete malo namjerne romantike u djelo.

Matt Reagan

 

Izvor: desiringgod.org

Preveo: K.P.

Foto: Unsplash