Kako bi trebali izgledati ljubav i poštovanje u braku?

KAKO MUŽ ISKAZUJE LJUBAV SVOJOJ ŽENI?

Muž svoju ljubav prema ženi može iskazati na mnogo načina. Slijedi kratki podsjetnik na šest načela ili koncepata koji mu u tome mogu pomoći. Ako muž ovo zapamti i posluži se njima barem jednom ili dvaput dnevno, odigrat će svoju ulogu.

Slijede pitanja koja si muževi mogu postaviti:

BLISKOST – Sjetim li se približiti joj se i prihvatiti njezinu potrebu za razgovorom i povezivanjem sa mnom kako bih joj pokazao da je volim?

OTVORENOST – Dijelim li s njom svoja razmišljanja? Jesam li siguran da joj se ne opirem kada ona pokušava doprijeti do mene?

RAZUMIJEVANJE – Pazim li da ne pokušavam „popraviti“ svaku stvar koju mi ona predstavi kao problem ili razlog za zabrinutost? Vodim li računa o tome da je ona kompleksna osoba i da svaka stvar koja se dogodi utječe na svaki dio nje, a posebice na njezine emocije?

POMIRLJIVOST – Jesam li uvijek spreman rješavati probleme? Pazim li da je ne povrijedim rekavši nešto poput: „Ma pusti to, idemo dalje!“?

ODANOST – Tražim li stalno načine da joj pokažem da ću joj biti odan zauvijek, da je ona jedina ljubav mog života, jedina žena za mene?

POŠTOVANJE – Dajem li joj uvijek do znanja da je cijenim kao osobu? Pokazujem li joj da mi je veoma bitno sve što ona radi i da mi je njezino mišljenje važno? Zna li ona da vjerojatno ne bih mogao bez nje?

KAKO ŽENA ISKAZUJE POŠTOVANJE SVOME MUŽU?

Žena svome mužu iskazuje poštovanje držeći se ovih šest načela ili koncepata. Time mu pokazuje koliko joj je on važan i nezamjenjiv.

Žene bi se trebale zapitati:

OSVAJANJE – Jesam li ja uvijek uz njega i dajem mu do znanja da ga podupirem u njegovu poslu i svemu onome oko čega se toliko trudi?

HIJERARHIJA – Pokazujem li da poštujem i cijenim njegovu želju da štiti mene i našu obitelj te se brine o nama? Jesam li mu u zadnje vrijeme to izrekla?

AUTORITET – Priznajem li njegov primarni autoritet koji mu pripada zbog njegove odgovornosti za mene (uključujući spremnost da umre za mene)? Puštam li ga da on bude vođa?

PRONICLJIVOST – Vjerujem li njegovoj sposobnosti da dobro sagledava stvari i savjetuje me, a ne da se samo pouzdam u svoju „intuiciju“?

ODNOS – Provodim li vrijeme rame uz rame s njim kad god to mogu? Pokazujem li mu da sam mu ja također i prijateljica, a ne samo njegova žena?

SPOLNI ŽIVOT – Poštujem li njegovu potrebu za spolnim odnosom sa mnom i onda kada nisam raspoložena za to?

KAKO ZAMOLITI SVOGA MUŽA/SVOJU ŽENU DA ISPUNI VAŠE POTREBE?

Ne možete se nadati da ćete dobiti ono što vama treba, bilo poštovanje, bilo ljubav, ako svojoj ženi/svome mužu uskraćujete ono što njoj/njemu najviše treba. No dok pokušavate ispuniti potrebe vašega supružnika, što se događa ako vaše potrebe ostaju neispunjene? Morate li ušutjeti nadajući se da će vaš supružnik osjetiti da ste duhovno klonuli i točno shvatiti što nije u redu? Jedna od osnovnih vještina kojima pokušavam u ovoj knjizi podučiti muževe i žene jest kako jedno drugome izreći svoje potrebe. Donosim ovdje neke naputke koje muževi i žene mogu koristiti kako bi jedno drugom dali do znanja kako se osjećaju.

ŽENE MOGU NJEŽNO I BLAGO REĆI

Bliskost: „Kada radije ostaješ baviti se svojim hobijem cijelu večer i ne budeš sa mnom, osjećam se nevoljenom. Imaš pravo na svoje hobije, ali ja također trebam provesti malo vremena s tobom licem u lice.“

Otvorenost: „Kada kažeš da ne želiš trošiti vrijeme na priče o mojim brigama, osjećam se nevoljenom. Znam da nemamo uvijek vremena dugo razgovarati, ali ponekad se trebam uvjeriti da je sve u redu.“

Razumijevanje: „Kada mi ponudiš brzo rješenje za ono što sam ti pokušavala reći, osjećam se nevoljenom. Znam da pokušavaš biti od pomoći, ali ja samo trebam osjetiti da ti je stalo do mene i dovoljno mi je da me samo saslušaš i razumiješ.“

Pomirljivost: „Kada mi kažeš ‘Ma pusti to, zaboravi, idemo dalje, gotovo je’, osjećam se nevoljeno. Znam da neke stvari treba zaboraviti i krenuti dalje, ali najprije se trebam uvjeriti da više nisi ljut i da smo doista u miru.“

Odanost: „Kada gledaš druge žene, osjećam se nevoljeno. Znam da su to iskušenja, ali želim znati da tvoje oči najradije gledaju mene.“

Poštovanje: „Kada imaš negativne komentare o tome kakva sam majka i kako vodim naše domaćinstvo, osjećam se nevoljeno. Znam da nisam savršena i da ne uspijevam u svemu, ali trebam od tebe čuti pohvalu kada napravim nešto dobro i trebam tvoje ohrabrenje čak i kada ne napravim nešto dobro.“

MUŽEVI MOGU NJEŽNO I BLAGO REĆI

Osvajanje: „Kada imaš negativne primjedbe o mome poslu, osjećam da me ne poštuješ. Trudim se uskladiti obitelj i posao i ne činim ništa protiv naše obitelji ili tebe.

Hijerarhija: „Kada kažeš da sam neodgovoran, osjećam da me ne poštuješ. Priznajem da ponekad uprskam stvari, ali ipak se dobro brinem o našoj obitelji i štitim je te me boli kada takvo što kažeš.“

Autoritet: „Kada bez mene donosiš odluke u vezi s djecom, osjećam da me ne poštuješ, štoviše, osjećam se beznačajnim. Molim te, kada god možeš, uključi me u svakodnevne odluke.“

Pronicljivost: „Kada okreneš očima i kažeš ‘To je stvarno smiješno’, osjećam da me ne poštuješ. Znam da ti imaš intuiciju koja ti koristi na mnogim područjima, ali moja moć zapažanja također bi ti nekada mogla pomoći.“

Odnos: „Kada si odbila poći sa mnom na košarkašku utakmicu, osjećao sam da me ne poštuješ. Znam da ne možeš uvijek ići sa mnom na neka događanja zbog djece, ali trebam te da budeš sa mnom kao prijateljica, a u zadnje vrijeme mi to nedostaje.

Spolni život: „Kad kažeš da si jednostavno preumorna da bi sa mnom vodila ljubav, osjećam da me ne poštuješ. Razumijem da si umorna, ali nadam se i da ti razumiješ moju potrebu. Nije tu samo stvar u seksu, nego te ja zaista trebam imati uza sebe.“

KAKO IZNIJETI SVOJE OSJEĆAJE ILI ZAPOČETI RASPRAVU

Za žene: Nikad ne govorite: „Ti mi ne pokazuješ ljubav.“ Umjesto toga recite: „Dušo, osjećam manjak ljubavi. Je li to zbog toga što ti nisam pokazala dovoljno poštovanja?“ Ako odgovori potvrdno, recite: „Žao mi je što sam se prema tebi ponašala bez poštovanja. Hoćeš li mi oprostiti? Kako ti mogu iskazati više poštovanja?“

Za muževe: Nikad ne govorite: „Ti mi ne iskazuješ poštovanje.“ Umjesto toga recite: „Dušo, osjećam manjak poštovanja. Je li to zbog toga što ti nisam pokazao dovoljno ljubavi?“ Ako je odgovor potvrdan, recite: „Žao mi je što sam se prema tebi ponašao bez ljubavi. Kako ti mogu pokazati više ljubavi?“

ZABRANJENO

Nikad ne govorite ženi da mora zaslužiti vašu ljubav kako biste zavoljeli nju kao osobu koja je stvorena na sliku Božju.

Nikad ne govorite mužu da mora zaslužiti vaše poštovanje kako biste poštivali njega kao osobu koja je stvorena na sliku Božju.

Nikad ne govorite: „Neću voljeti tu ženu sve dok me ona ne počne poštivati.“

Nikad ne govorite: „Neću poštivati toga čovjeka sve dok me on ne počne voljeti.“

Nikad ne govorite: „Nemoguće je voljeti tu ženu!“

Nikad ne govorite: „Nemoguće je poštivati tog muškarca!“

Ne opravdavajte svoj nedostatak ljubavi za nju njezinim nedostatkom poštovanja za vas. Prema Ef 5, 33a vaš nedostatak ljubavi je neposlušnost.

Ne opravdavajte svoj nedostatak poštovanja za njega njegovim nedostatkom ljubavi za vas. Prema Ef 5, 33b vaš nedostatak poštovanja je neposlušnost.

ZAPAMTITE

Čak i kada osjećam da me ona ne poštuje, ja ću joj ipak pokazati ljubav.

Čak i kada osjećam da me on ne voli, ja ću mu ipak iskazati poštovanje.

Kada vas kritizira ili je ljuta, ona zapravo čezne za vašom ljubavlju; ona nema namjeru uskratiti vam poštovanje.

Kada je on grub ili se povlači u sebe, on zapravo čezne za poštovanjem; on nema namjeru uskratiti vam ljubav.

Ako opravdavate svoj nedostatak ljubavi prema njoj, ona će se osjećati nevoljenom.

Ako opravdavate svoj nedostatak poštovanja prema njemu, on će se osjećati nepoštovanim.

Kada ne osjećate njezino poštovanje, skloni ste prema njoj reagirati bez ljubavi, a da toga niste svjesni.

Kada ne osjećate njegovu ljubav, skloni ste prema njemu reagirati bez poštovanja, a da toga niste svjesni.

Kada ne osjećate da vas ona poštuje, u vašoj prirodi nije da joj uzvratite ljubavlju; morate je ljubiti iz poslušnosti Kristu.

Kada ne osjećate da vas on ljubi, u vašoj prirodi nije da mu uzvratite poštovanjem; morate ga poštivati iz poslušnosti Kristu.

U konačnici, svoju ljubav prema Kristu pokazujete kad bezuvjetno volite svoju ženu.

Ako svoju ženu ne volite bezuvjetno, ne volite Krista.

U konačnici, svoje poštovanje prema Kristu pokazujete kad bezuvjetno poštujete svoga muža.

Ako svoga muža ne poštujete bezuvjetno, ne volite Krista.

Ako joj niste pokazali ljubav, učinite nešto čime ćete joj pokazati da je volite.

Ako mu niste iskazali poštovanje, učinite nešto čime ćete mu pokazati da ga poštujete.

Najbolji način da je potaknete da vas poštuje jest da ispunite njezinu potrebu za ljubavlju.

Najbolji način da ga potaknete da vas voli jest da ispunite njegovu potrebu za poštovanjem.

ISPIT SAVJESTI: LJUBIM LI SVOJU ŽENU? POŠTUJEM LI SVOGA MUŽA?

Odgovorite li „Da“ znači da se trebate moliti za promjenu i poboljšanje.

Odgovorite li „Ne“ znači da vam odlično ide. Zahvalite Bogu i nastavite!

Odgovorite li „Možda“ znači da ste svjesni da se trebate mijenjati. Nastavite pokušavati!

PITANJA O MENI

Kao žena, jesam li reagirala bez poštovanja jer se nisam osjećala voljenom?

Kao muž, jesam li reagirao bez ljubavi jer se nisam osjećao poštovanim?

Kao žena, bojim li se reći: „Dušo, osjećam manjak ljubavi.

Je li to zbog toga što ti nisam pokazala dovoljno poštovanja?“

Kao muž, bojim li se reći: „Dušo, osjećam manjak poštovanja. Je li to zbog toga što ti nisam pokazao dovoljno ljubavi?“

Odbijam li reći ‘Žao mi je’ kada mi muž kaže: „Nisam osjećao da me poštuješ“?

Odbijam li reći ‘Žao mi je’ kada mi žena kaže: „Nisam se osjećala voljenom“?

Kao žena, jesam li previše ponosna da učinim prvi korak i počnem se prema svome mužu odnositi s više poštovanja?

Kao muž, jesam li previše ponosan da učinim prvi korak i počnem se prema svojoj ženi odnositi s više ljubavi?

PITANJA O ODNOSU PREMA MOME MUŽU/MOJOJ ŽENI

Kao žena, zanemarujem li potaknuti svog muža na ljubav time što propuštam ispuniti njegovu potrebu za poštovanjem?

Kao muž, zanemarujem li potaknuti svoju ženu na poštovanje time što propuštam ispuniti njezinu potrebu za ljubavlju?

Kažem li: „Nema šanse da ga počnem poštivati sve dok me on ne počne voljeti“?

Kažem li: „Nema šanse da je počnem voljeti sve dok me ona ne počne poštivati“?

Kada se ne osjećam voljenom, zaključim li prebrzo da se moj muž prema meni odnosi bez ljubavi?

Kada se ne osjećam poštovanim, zaključim li prebrzo da se moja žena prema meni odnosi bez poštovanja?

PITANJA O MOM ODNOSU S BOGOM

Kao žena, razmišljate li malo o tome da vas Bog poziva da svome mužu iskažete bezuvjetno poštovanje, posebno kada se on prema vama odnosi bez ljubavi?

Kao muž, razmišljate li malo o tome da vas Bog poziva da svojoj ženi pokažete bezuvjetnu ljubav, posebno kada se ona prema vama odnosi bez poštovanja?

Kao žena, opravdavate li svoj manjak poštovanja i taj grijeh ne priznajete pred Bogom?

Kao muž, opravdavate li svoj manjak ljubavi i taj grijeh ne priznajete pred Bogom?

Kao žena, jeste li donijeli odluku da pokažete Bogu koliko ga poštujete time što ćete iskazivati poštovanje svomu mužu?

Kao muž, jeste li donijeli odluku da pokažete Bogu da ga volite time što ćete pokazivati ljubav svojoj ženi?

 

Izvor: book.hr

Foto: Unsplash