Kako uspješno prolaziti kroz kušnju neplodnosti u braku?

1
581

Procjenjuje se da se jedan od šest parova bori da zatrudni. Neplodnost je često skrivena patnja i čak se smatra „normalnom”, iako privremenom, teškoćom s kojom se parovi susreću u nekim brakovima, a koja se lako može popraviti ako se par „samo opusti”.

Istina je da za par koji prolazi kroz ovu borbu ništa nije lako, pogotovo kada tretmani, testovi i lijekovi postanu redoviti dio života, a bračna intimnost mora biti planirana tako da se uklopi u plodne dane, transformirajući darivanje sebe u „posao” koji treba dovršiti. Sve to uzima svoj danak u braku, a supružnici se osjećaju kao neuspjesi i napušteni od Boga, čiju zapovijed „plodite se i množite” naizgled ne mogu ispuniti. Muškarci i žene različito doživljavaju bol neplodnosti, što može dovesti do sukoba u braku, zbog čega se njihov teret osjeća još većim i beznadnijim.

Tim Izvori u pustinji zna, iz naših osobnih iskustava i iskustava stotina žena i parova, da je za nas bitno njegovati brak, posebno kad smo suočeni s izazovima poput neplodnosti. Evo nekoliko stvari koje smo naučili, a koje bi vama mogle pomoći da ojačate svoj odnos sa svojim supružnikom – a i s Bogom:

Pet načina kako njegovati svoj brak u kušnji neplodnosti

1. Budite iskreni jedni prema drugima o svojim osjećajima, načinu na koji se nosite s tretmanima i kakvu podršku trebate jedni od drugih. Komunikacija je ključna u braku, a posebno je važno razgovarati jedno s drugim kad se suočite s izazovom. Podijelite svoje osjećaje jedno s drugim, budite otvoreni i iskreni i dajte jedno drugome prostora kada vam zatreba. Imajte na umu da vaš supružnik možda neće tugovati na isti način kao vi i da možda neće biti spreman na težak razgovor u isto vrijeme kad ste vi spremni. Budite strpljivi i imajte razumijevanja – zajedno ste u ovome!

2. Idite zajedno na liječničke preglede što češće možete kako biste ponudili svoju podršku, postavljali pitanja i saznali više o zdravlju vašega supružnika. Iako se obično žene više podvrgavaju testovima i tretmanima potrebnima za obnovu i održavanje dobra reproduktivnog zdravlja, muškarci će također možda morati proći testiranje, uzimati suplemente i raditi na poboljšanju svog ukupnog zdravlja. Neplodnost nije „ženski problem” ili „muški problem”. Neplodnost je zajedničko iskustvo koje rješavate zajedno kao obitelj.

3. Oženjeni ste – ali biste i dalje trebali izlaziti! Nađite vremena jedno za drugo za zabavne stvari, možda stvari koje niste radili prije nego što ste se vjenčali. Idite u kino, naručite dostavu u kuću i mazite se na kauču gledajući svoju omiljenu emisiju, nađite hobi, osnujte književni klub za dvije osobe ili zajedno naučite nešto novo. Što god odabrali, odvojite vrijeme samo za vas dvoje kako biste uživali jedno u drugome, zabavili se i ponovno se povezali. Vrijedi uložiti u vaš odnos i brak!

4. Molite zajedno. Svaki dan. Kada molimo, duhovno smo ranjivi pred Bogom, vapimo u boli, tražimo ono što nam je potrebno i hvalimo Ga zbog Njegove dobrote i milosrđa. Molitva sa supružnikom može biti intimno i duboko iskustvo koje će vas povezati i koje će vam pomoći da rastete u vašem odnosu s Bogom. Ako niste navikli moliti zajedno ili se osjećate neugodno, jednostavno počnite. Izmolite Očenaš, nekoliko Zdravomarija i dodajte nekoliko svojih nakana. Kako vam bude ugodnije, samo govorite iz srca, tražeći od Boga ono što vam treba, da vam pomogne u vašim borbama, i zahvalite Mu na daru supružnika. A ako je stvarno težak dan, samo sjedite zajedno u tišini. Bog poznaje vaše srce i može čuti njegove tihe odjeke.

5. Nemojte biti prestrogi prema sebi. Brak može biti težak! A neplodnost dodaje još jedan sloj tjeskobe, sumnje u sebe i frustracije koji nas može dovesti do toga da preuzmemo teret koji ne moramo nositi. Lako je pomisliti da je neplodnost Božja kazna za greške iz prošlosti ili da, ako ne možemo začeti dijete, ne želimo ga dovoljno. Možemo kriviti sebe za svoje poteškoće ili nemogućnost začeća i vjerovati da bi naš supružnik do sada imao obitelj da nije nas. To su laži, a đavao želi da im vjerujete jer želi da vjerujete da niste vrijedni Božje ljubavi. Ali Bog vas voli! Bog želi ono što je dobro za vas, a ako na kraju nemate biološko dijete, ili onoliko djece koliko želite, to nije kazna. Boga se ne može nadmašiti u velikodušnosti i On ima plan za vas i vaš brak kako bi ga učinio obilno plodnim. Odmorite se i pažljivi očekujte Božje darove.

Svi su brakovi suočeni s izazovima, a za nas koji ga nosimo, križ neplodnosti se katkad čini nepremostivim. Sveti Pavao nam kaže da je brak „veliko otajstvo” koje se odnosi na „Krista i Crkvu” (Ef 5, 32). Drugim riječima, brak je simbol toga kako nas Bog voli, intimnosti koju želi imati s nama i Njegove postojane vjernosti prema nama, čak i kad mi Njemu prestanemo vjerovati. Brak koji nosi teret neplodnosti snažan je simbol ljubavi, intimnosti i vjernosti, čak i u onim vremenima kada ga nosimo nesavršeno. Bog vas voli, i On voli vaš brak! Što više težite tome da se volite, to će vaše svjedočanstvo biti moćnije u svijetu koji odustaje kada život postane težak. Volite jedno drugo — i budite sigurni da vas Bog voli!

Više o projektu Izvori u pustinji pročitajte ovdje.

 

Izvor: catholic-link.org

Preveo: K.P.

Foto: Unsplash

1 KOMENTAR

  1. […] Istina je da za par koji prolazi kroz ovu borbu ništa nije lako, pogotovo kada tretmani, testovi i lijekovi postanu redoviti dio života, a bračna intimnost mora biti planirana tako da se uklopi u plodne dane, transformirajući darivanje sebe u „posao” koji treba dovršiti. Sve to uzima svoj danak u braku, a supružnici se osjećaju kao neuspjesi i napušteni od Boga, čiju zapovijed “plodite se i množite” naizgled ne mogu ispuniti. Muškarci i žene različito doživljavaju bol neplodnosti, što može dovesti do sukoba u braku, zbog čega se njihov teret osjeća još većim i beznadnijim, prenosi portal Muževni budite. […]

Comments are closed.