Krajem veljače, povodom 130. obljetnice rođenja Dietricha von Hildebranda (1889. – 1977.), filozofa, duhovnog pisca i križara antinacizma, napokon izlazi jedno od njegovih najranijih djela, knjiga koja je napokon prevedena na hrvatski jezik – Brak: otajstvo vjerne ljubavi (1929.).

Dietrich von Hildebrand šest je desetljeća vodio filozofske, vjerske i političke skupine, predavao diljem Europe i Amerika te objavio više od 30 knjiga i još više članaka. Njegov je utjecaj bio izuzetno širok i ostao je takav do današnjeg dana. Sam Hitler ga se bojao, a blagopokojni papa Pio XII. nazvao ga je „Doktorom Crkve 20. st.‟

Krajem veljače, 90 godina nakon svog izvornog njemačkog izdanja bit će objavljeno jedno od njegovih najranijih djela – Brak: otajstvo vjerne ljubavi. Međutim, iako s 90 godina zakašnjenja, ovo njezino hrvatsko izdanje ugledat će svjetlo dana upravo u vrijeme sveopće krize braka i obitelji te u vrijeme traženja moralnog putokaza u društvu. Zbog toga je ova knjiga u svojoj biti proročka knjiga.

Ona je od svoga prvog objavljivanja ostavila dalekosežan utjecaj na društvo i na Crkvu. Brak: otajstvo vjerne ljubavi tako je uvelike utjecala na papu Ivana Pavla II. i na njegova poznata djela Ljubav i odgovornost i Teologiju tijela. Stoga je papa Benedikt XVI. s razlogom zaključio sljedeće: „Kada se napiše intelektualna povijest Katoličke Crkve u 20. stoljeću, ime Dietricha von Hildebranda bit će najistaknutije ime našeg vremena.‟

Dietrich von Hildebrand

Brak: otajstvo vjerne ljubavi izlazi u prijevodu anglista i germanista Krunoslava Puškara, u koricama koje je izradila Angela Turkalj, s predgovorom fra Mate Bašića, a u izdanju nakladne kuće Crisinus, čiji će zadatak biti upravo objavljivanje knjiga koje odgovaraju na izazove i znakove vremena. Do 29. veljače knjiga se može prednaručiti po promotivnoj cijeni od 75 kn putem sljedećeg maila: crisinus@gmail.com.

#Brak #VonHildebrand #Crisinus