„Sveti Josip je bio običan čovjek na kojeg se Bog oslonio kako bi učinio velike stvari. On je učinio upravo ono što je Gospodin tražio od njega, u svakome trenutku svoga života.‟ – sv. Josemaría Escrivá

Nedavno sam počeo napredovati u pobožnosti prema sv. Josipu, Marijinu zaručniku i Isusovu poočimu. Sv. Josip bi trebao biti uzor svakom muškarcu.

Međutim, neki bi rekli da vrlo malo znamo o njemu! Kako možemo nasljedovati čovjeka kojeg jedva poznajemo? Zapravo, znamo više o sv. Josipu nego što možda mislite. Ovdje su tri odlike sv. Josipa koje možemo nasljedovati.

1. Sveti Josip je bio pravedan čovjek:
Sveto pismo se odnosi prema Josipu kao „pravednom‟ čovjeku (Mt 1, 19). Drugim riječima, on je bio pobožan Židov koji je ispunjavao dvije najveće zapovijedi – ljubio je Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim i svom snagom svojom, i ljubio je bližnjega svoga kao sebe samoga. On je također bio čovjek molitve koji je poznavao Psalme i Mojsijev zakon do u tančine te, kao i svi pobožni Židovi, molio je najmanje triput dnevno. On je činio sve što je bilo potrebno služeći poniznim srcem, a ne radi održavanja zakona. Za razliku od farizeja, on je razumio ne samo slovo, nego i duh zakona.

Kao katolici, možemo slijediti sv. Josipa stavljajući Boga na prvo mjesto u našem životu i nesebično ljubeći svoga bližnjega. Možemo vršiti zapovijedi sv. Majke Crkve bez gunđanja i žaljenja jer, između ostalog, zakon Crkve je nevjerojatno lako ispuniti, pogotovo u usporedbi s Mojsijevim zakonom. Trebamo biti ljudi molitve koji svakog dana čitaju Sveto pismo i posvećuju se molitvom.

2. Sveti Josip je volio Isusa:
Josipu je bila povjerena skrb nad Isusom, Sinom Božjim. Iako je to nevjerojatna misao, njegovi susreti s Isusom bili su kao i oni kod svakog normalnog oca. Držao je Isusa s ljubavlju u staji u Betlehemu. On mu je pomogao da nauči hodati. Kad bi se Isus ozlijedi (poput svih ostalih dječaka), on bi ga tješio. Molili su zajedno, razgovarali i provodili su mnoge sate zajedno, marljivo radeći svojim rukama.

Ukratko, sv. Josip je imao duboku očinsku ljubav prema Isusu. Ako imate djecu, znate o kakvoj ljubavi pričam. I znate što? Isus je volio sv. Josipa i tebe i mene sa svim intenzitetom božanske Ljubavi. Mi možemo nasljedovati sv. Josipu ljubeći Isusa gorljivo i dajući svoj život za Njega.

3. Sveti Josip je volio Mariju:
Zamislite da ste u braku sa savršenom ženom. Josip je mogao s potpunom ozbiljnošću reći: „Moja je žena kraljica svemira.‟ U nekom je smislu to zasigurno bio najponizniji zadatak ikad povjeren jednom čovjeku. Međutim, u drugom smislu, Josip je predano volio Mariju kao svoju suprugu – jer to je upravo ono što je ona bila. On je bio spreman umrijeti kako bi zaštitio njezinu čast. Kad je bila uzrujana, on ju je tješio. Kad je bila umorna, oslonila bi se na njega. On ju je strpljivo slušao i radio je prekovremeno za nju. Bio je najbolji suprug najvećoj ženi koja je ikada živjela.

Svaki čovjek bi trebao imati pobožnost prema Mariji (…). Ona je naša majka i naša kraljica. Trebali bismo je voljeti, štititi njezinu čast i predati joj se baš poput sv. Josipa.

Zaključak

Mogao bih pisati o njemu i dalje, no mislim da ste shvatili. Sv. Josip je bio izuzetan čovjek, glava Svete obitelji. Iako su i Isus i Marija bili bezgrešni, oboje su bili poslušni Josipu. On je imao najteži posao na zemlji i izvršio ga je savršeno. On ima posebno mjesto u Raju i posebno mjesto u srcima Isusa i Marije.

On je i zaštitnik opće Crkve i jedan od najmoćnijih zagovornika među svetcima. Sv. Andre Bessette, kanadski fratar koji je nedavno kanoniziran, izliječio je tisuće pojedinaca. Koja je njegova tajna? Molio se sv. Josipu. Ako ste u nevolji, ako ste u iskušenju, ako trebate bilo što: obratite se sv. Josipu za pomoć.

Želite li još više informacija o pobožnosti prema sv. Josipu, dobar je početak enciklika Lava XIII. o pobožnosti prema sv. Josipu naziva Quamquam Pluries. Meditirajte o njegovu životu i njegovim susretima s Isusom i Marijom. Tražite njegov zagovor. On će vas učiniti boljim muškarcima.

Molitva

Josipe pravedni, zaručniče svete Bogorodice, djevičanski Oče Isusa Krista,
moli za nas da po tvome primjeru sveto živimo i u nebu vječno blaženstvo zadobijemo. Amen.

Preuzeto s dopuštenjem sa stranice The Catholic Gentleman.