Svi znaju za papu emeritusa Benedikta XVI., ali rijetko tko zna za zanimljiv detalj iz njegove obiteljske priče.

Naime, roditelji pape Benedikta XVI. upoznali su se preko oglasa u jednim katoličkim novinama, objavio je njemački list Bild am Sonntag.

Bild am Sonntag dalje piše da je Joseph Ratzinger stariji (1877. – 1959.), koji je bio policijski službenik, dva puta dao oglas u tjedniku Altoettinger Liebfrauenbote u ožujku 1920. godine u nadi da će naći prikladnu katolkinju za brak.

U svom je prvom oglasu ovako napisao: „Niži državni službenik, samac, katolik, 43 godine, s pravom na mirovinu, radi braka hitno traži dobru katoličku djevojku koja zna kuhati i malo šivati, ima miraz i nešto imovine.‟

Pod istom šifrom „734‟, četiri mjeseca kasnije, 11. srpnja 1920. godine, pojavio se novi oglas sada „višeg državnog službenika‟ u kojem je još dodano kako „ima besprijekornu prošlost‟ i da je imovina moguće mlade „poželjna, ali ne i uvjet‟.

Nakon toga drugog oglasa javila se 36-godišnja kuharica Maria Peintner (1884. – 1963). Svidjeli su se jedno drugome i vjenčali se 9. studenog iste, 1920. godine, a u njihovu se braku rodilo troje djece: Maria, Georg, koji je bio svećenik (umro je ove godine), i Joseph mlađi, danas poznatiji kao Benedikt XVI. papa u miru i prvi Nijemac koji je služio kao Petrov namjesnik nakon 500 godina.

Peter Becker, nekadašnji urednik katoličkog lista, pronašao je u dokumentaciji navedene oglase i poklonio ih papi prilikom jedne svoje posjete Vatikanu. Papa se zahvalio pismom i tom prilikom napisao da je u obitelji poznato kako su se njegovi roditelji upoznali.

Foto: Pinterest