Što je najvažnije: život vječni ili novac?

Razlog svađâ, gnjeva i podjelâ je obično novac. To je stoga jer čovjek, prevaren od đavla, vjeruje da je novac izvor materijalnog i duhovnog blagostanja.

Stoga, ako te netko vara na ekonomskom području, on je neprijatelj kojeg moraš zauvijek mrziti. Ako ti netko ne vraća novac kojeg si mu posudio, on je neprijatelj kojeg trebaš mrziti. Ako je tvoj brat krivotvorio potpis na oporuci roditelja kako bi prisvojio cijelo nasljedstvo, on je neprijatelj kojeg treba mrziti.

Jednom mi je jedan čovjek rekao: “Oče, mrzim svog oca”. A ja: “Gdje živi tvoj otac?” Odgovor: “Mrtav je”. Opet ja: “Zašto je u tvom srcu mržnja?” Odmah odgovara: “Jer u oporuci nije bilo mog imena”. Kako vidiš, novac je skoro uvijek glavni uzrok svađa između ljudi i obitelji.

Varati kako bi imali novac je težak grijeh. Ali i mrziti osobu koja nas je izigrala i prevarila također je težak grijeh. Stoga, bilo onaj koji vara, bilo onaj koji mrzi, ako iznenada umre, mogao bi ići u pakao.

Nekoć se u Crkvi molilo ovako: “Gospodine, oslobodi nas iznenadne smrti!”. Da, možemo umrijeti iznenada. Ja mogu umrijeti dok ti pišem, a ti bi mogao umrijeti sutra ujutro. Nemoj kucnuti o drvo. Smrt postoji. Onda, što je najvažnije: život vječni ili novac?

Što ti vrijedi zadobiti čitav svijet ako izgubiš dušu? Idi i pomiri se s osobom koja te pokrala. Mir je neprocjenjiv dar. Bog je mir. Ako ti je srce otvrdnulo zbog mržnje, traži od Gospodina milost da oprostiš, pa će tako i tvoji grijesi biti uronjeni u Božje milosrđe. Ne idi u krevet s mržnjom u srcu, jer bi se sutra ujutro tvoje oči mogle zatvoriti za ovaj svijet.

Dakle, idi spavati u miru nakon što si tražio oprost za mržnju koju si gajio u svome srcu. Amen. Aleluja.

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskog Poziva.

 

Izvor: sjeme.com

Foto: Unsplash