Ovih dana opet je hrvatskim medijskim prostorom odjeknula vijest kako je istospolnom paru Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću Visoki upravni sud potvrdio pravo na udomljavanje djece, prvom takvom paru u Hrvatskoj. No to nije istina. Radi se o još jednim lažnim vijestima većine medija kojima je cilj obmanuti i izmanipulirati javnost kako je Upravni sud potvrdio „pravo na udomljavanje djece‟.

Iz tog je razloga Zaklada za pravnu kulturu „Ordo Iuris‟ izdala priopćenje u kojem „želi upozoriti građane na obmanjujuću i propagandnu aktivnost određenih domaćih internetskih portala i drugih medija‟, među kojima su: dnevnik.hr, telegram.hr, net.hr, dalmacijadanas.hr, radio101.hr, novine.hr, hrvatskadanas.com, nacional.hr, novilist.hr, hr.n1info.com itd.[1]

Zaključke priopćenja Zaklade „Ordo Iuris‟ donosimo ovdje:

”Domaći mediji tako nastavljaju služiti velikom LGBTQ ideološkom stroju, ponavljajući senzacionalističke naslove, kao u slučaju donošenja presude Upravnog suda u prosincu prošle godine i odluke Ustavnog suda u veljači ove godine koje su se ticale iste stvari.

Ordo Iuris ovim putem naglašava da se radi o odluci Visokog upravnog suda kojom odlučuje o trošku, a ne o meritumu – biti stvari. Dakle, nikako nije riječ o potvrdi nekakvog nepostojećeg prava.

Naime, prema Zakonu o upravnim sporovima, čl. 79. st. 4., sud može u slučaju stranke koja djelomično uspije u sporu, obzirom na postignuti uspjeh, odrediti da svaka stranka snosi svoje troškove ili da se troškovi raspodjele razmjerno uspjehu u sporu. Obzirom da je istospolni dvojac samo djelomično uspio u sporu, Upravni sud je očito donio odluku u kojoj je troškove raspodijelio razmjerno uspjehu u sporu, tj. odluku da većinu troškova snosi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Još važnije je naglasiti da je Upravni sud o tome odlučivao naknadnim posebnim rješenjem, a ne odlukom o glavnoj stvari. Visoki upravni sud je, odlučujući o žalbi Ministarstva na spomenuto rješenje, isto potvrdio. Dakle, ponavljamo, ne radi se o meritornoj odluci.

Obzirom na navedeno, apeliramo na medije da prestanu stvarati ideološko obojene članke koji se sastoje uglavnom od dezinformacija i manipulacija. Krajnje je vrijeme da se upoznaju s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske te kulturom i etikom javne riječi. Krajnje je vrijeme da prestanu vrijeđati građane RH koji imaju neotuđivo pravo na točnu, potpunu i provjerenu informaciju i prestanu ugrožavati demokratske standarde funkcioniranja države i društva. Također, krajnje je vrijeme da prestanu degradirati vlastitu profesiju kojoj je svrha traganje za istinom i za koju snose odgovornost pred javnošću.

Obzirom da prema pravilima novinarske profesije, novinar ne smije biti autor propagandnih priloga, a pogotovo ne smije objavljivati netočne informacije, zahtijevamo da se u najkraćem mogućem roku isprave netočni navodi i objave točne i nepristrane informacije o odluci Visokog upravnog suda na istom ili jednakovrijednom mjestu medijskog prostora.”

 

[1] https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/kozic-i-segota-mogu-postati-udomitelji-ali-i-svi-istospolni-parovi-u-hrvatskoj—612060.html; https://www.telegram.hr/zivot/mladen-i-ivo-su-dobili-jos-jednu-vaznu-presudu-do-kraja-ljeta-mogli-bi-postati-udomitelji/; https://net.hr/danas/hrvatska/odluka-suda-zivotni-partneri-mladen-i-ivo-imaju-pravo-na-udomljavanje-djeteta-kao-i-svi-istospolni-parovi/; https://www.dalmacijadanas.hr/vazna-presuda-visoki-sud-potvrdio-da-svi-istospolni-parovi-u-hrvatskoj-mogu-postati-udomitelji/;https://radio101.hr/istospolni-parovi-u-hrvatskoj-mogu-udomiti-djecu/; https://novine.hr/vijesti/istospolni-par-dobio-jos-jednu-presudu-uskoro-bi-mogli-dobiti-i-dozvolu-za-udomljavanje https://hrvatskadanas.com/2020/07/06/istospolni-par-dobio-jos-jednu-presudu-uskoro-bi-mogli-dobiti-i-dozvolu-za-udomljavanje/; https://www.nacional.hr/visoki-upravni-sud-osnazio-pravo-na-udomljavanje-istospolnim-parovima/;https://www.novilist.hr/vijesti/hrvatska/visoki-upravni-sud-potvrdio-svi-istospolni-parovi-imaju-pravo-na-udomljavanje-djece/; http://hr.n1info.com/Vijesti/a524379/Visoki-upravni-sud-potvrdio-Kozic-i-Segota-mogu-postati-udomitelji.html

 

Izvor: Zaklada za pravnu kulturu ”Ordo Iuris”

Foto: Pixabay