Dana 4. svibnja 2003. g., samo pet godina nakon što je proglašena blaženom, papa Ivan Pavao II. proglasio je u Madridu sv. Maravillas od Isusa svetom. Riječ je o iznimnoj svetici XX. st., bosonogoj karmelićanki i mističarki koja se u našem vremenu istaknula kao jasni i svijetli znak terezijanskog Karmela. Sveta Terezija Avilska, sveti Ivan od Križa, kao i brojni drugi sveci i svetice, pokazivali su joj put kojim treba ići i kojim je hrabro hodila slijedeći Konstitucije svoje svete majke Terezije Avilske.

Na dan kanonizacije, Papa je kazao kako je živjela nadahnuta junačkom vjerom, obuzeta odgovorom na ozbiljan poziv, stavljajući Boga u središte svoga postojanja, a njezin je kontemplativan život i samostanska klauzura nisu spriječili da se pobrine za potrebe svih koji bi joj se obratili te da promiče djela socijalne skrbi i milosrđa u svojoj okolini. Stoga ne čudi kako je madridski trg tog dana postao središte Katoličke Crkve. Više od milijun hodočasnika iz cijele Španjolske, kraljevska obitelj i članovi španjolske vlade, prisustvovalo je svečanosti. Darove na oltar Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. prinio je u odori argentinskoga gauča dječak Manuel, s obzirom na to da je čudo koje je prethodilo kanonizaciji bilo vezano upravo uz njega.

Naime, Manuel je upao u bazen ustajale i blatne vode. Kada je njegova majka vidjela da pluta na površini bazena, pozvala je ukućane da ga pokušaju reanimirati, no on nije pokazivao vitalne znakove. Stoga se njegova majka Alicia počela moliti (tada) bl. Maravillas. Dječak je odjednom počeo pokazivati određene vitalne znakove, no liječnici su prognozirali, budući da je bio više od 20 min bez kisika pod vodom, da će imati teška oštećenja mozga ili da će biti u trajno vegetirajućem stanju. Smješten je u bolnicu i nitko nije bio siguran hoće li preživjeti noć. Alicia je tada osjetila da joj bl. Maravillas kaže kako će se dječak probuditi nakon 19 sati. U 5 sati ujutro, točno nakon 19 sati, Manuel se probudio i izgledao je kao da mu se ništa nije dogodilo. Kući je otišao bez ikakvih zdravstvenih poteškoća.

Danas nas izuzetno raduje što je Božja providnost naložila te je krajem svibnja na hrvatskom jeziku objavljena biografija ove svetice, naslova „Ako mu ti dopustiš…“. Čitajući knjigu svaki čitatelj će se, razmatrajući životni put sv. Maravillas, zapitati kako je njezina duša uspijevala nadvladati tolike poteškoće na koje je nailazila i koje je šutljivo prihvaćala. Ipak, vršeći Njegovu volju, ali i slijedeći karizmu i reformu sv. Terezije od Isusa, osnovala je 11 samostana – 10 u Španjolskoj i 1 u Indiji. Također, poslije Drugog vatikanskoga koncila osnovala je i Udrugu sv. Terezije od Isusa koju su sačinjavali svi Karmeli koje je ona osnovala, ali i svi oni koji su željeli nastaviti živjeti izvornim životom sv. Terezije od Isusa. Danas Udruga obuhvaća gotovo sve Karmele u svijetu koji žive izvornim životom i Konstitucijama koje je sveta Terezija ostavila svojim kćerima poslije svoje svete smrti, a Bog na poseban način brine o njezinim Karmelima, vodi ih i čuva, znajući da u njemu brojne bosonoge karmelićanke provode svoj život onako kako je to govorila njihova sveta majka Terezija: „pomažući Raspetom“ te nudeći svoje molitve i žrtve za sve duše i za Crkvu.

Sveta Maravillas ni danas ne prestaje posredovati za sve duše pred Gospodinom te je upravo po tome poznata gotovo u svim zemljama svijeta. Neka od svjedočanstava, ali i još mnogo toga, možete pročitati na sljedećoj stranici:  https://www.facebook.com/sveta.maravillas/.