Sveti Juraj jedan je od najomiljenijih svetaca o kojem se ne zna mnogo i ništa se ne može pouzdano utvrditi o njemu, no njegovo je štovanje, usprkos tome, jako prošireno.

Prema legendi se sveti Juraj rodio u 3. st. u Kapadociji, u Maloj Aziji, u kršćanskoj plemenitaškoj obitelji. Nakon mučeničke smrti oca, mladi se Juraj odlučuje za vojničku službu. Nakon majčine smrti svoj je obiteljski imetak razdijelio siromasima, a svoje je robove oslobodio.

Svoju hrabrost pokazao je i u obrani svoje vjere. Dok je tako car Dioklecijan progonio kršćane, hrabri mu se Juraj suprotstavio i upitao ga: „Care, dokle ćeš još bjesnjeti ognjem i mačem? Što smo ti mi kršćani skrivili? Mi se ne klanjamo tvojim krivim bogovima koje je izmislila ljudska mašta, nego se molimo živome Bogu.‟ To je cara Dioklecijana razljutilo pa je prvo Jurja dao zatvoriti u tamnicu i dao mučiti, a kada se nije htio odreći svoje vjere, osudio ga je na smrt. Dana 23. travnja 290. godine (neki izvori navode 303. godinu), Jurju je odrubljena glava.

Vijest o njegovoj mučeničkoj smrti brzo se proširila kršćanskim svijetom pa su već u četvrtom stoljeću mnoge crkve postale posvećene njemu u čast. U Carigradu mu je crkvu sagradio sam Konstantin Veliki.

Njegova je životna priča uvijek bila posebno zanimljiva slikarima i kiparima. Međutim, najveće su nadahnuće oni crpili iz prikaza svetog Jurja kako on, jašući svoga konja, probada Zmaja. Taj se prikaz javio mnogo kasnije, u vremenu križarskih ratova, kada je netko pogrešno protumačio jednu sliku koja prikazuje cara Konstantina kako gazi Zmaja i u njoj prepoznao svetog Jurja.

Bilo kako bilo, sveti nam Juraj može biti primjer kako se založiti za svete stvari i ustrajati u njihovoj obrani čak i pod cijenu smrti. Njegov prikaz kako ubija Zmaja, premda povijesno neistinit, može u svojoj simbolici pogotovo muškarcima biti izvor nadahnuća i poticaja da i u svom obiteljskom i duhovnom životu uvijek nose oklop vjere i ne boje se zadati udarac Neprijatelju koji neprestano vreba na njih i njihove najmilije.

 

Molitva svetome Jurju

Vjerni slugo Božji i nepobjedivi mučeniče, sveti Jurju! Ti si otvoreno i s revnošću odgovorio na Božji dar vjere. Zahvaćen gorljivom ljubavlju prema Isusu Kristu, hrabro si se borio protiv oholosti, laži i prijevare. Ni bol ni mučenje, ni mač ni smrt nisu te mogli rastaviti od nasljedovanja Isusa Krista i njegova evanđelja. Usrdno te molim da mi, poradi Kristove ljubavi, svojim zagovorom pomogneš da se i ja odlučno opirem svemu lošem; da probleme i patnje koje me pritišću strpljivo nosim kao svoj križ; da me ovozemaljske brige, sebičnost i nevolje ne rastave od Isusove ljubavi prema Bogu i bližnjima. Hrabri pobjedniče u vjeri, pomaži mi u svladavanju svakoga zla, odagnaj strah u zalaganju za ugrožene, kako bih jednom i ja zadobio Božju blizinu obećanu onima koji ustraju do kraja. Po Kristu, Gospodinu našem!