Foto: Pixabay

Tom i Brandi imaju četvero djece i jako užurban život. Dok se njihova djeca vesele praznicima, za Toma i Brandi to je jako stresno vrijeme. Čini se kako nema dovoljno vremena da bi napravili sve stvari koje trebaju napraviti. Umjesto da je to najradosnije vrijeme godine, Tom i Brandi na njega jednostavno gledaju kao na vrijeme za koje jedva čekaju da prođe. Planiraju se opustiti tek nakon blagdana.

Blagdani mogu biti vrijeme radosti i sreće tijekom kojeg zahvaljujemo Bogu na svim našim blagoslovima, kada slavimo Isusovo rođenje i ulazimo u novu godinu. To je vrijeme koje provodimo s obitelji i prijateljima koje ne vidimo tijekom godine. Dok je to nešto u čemu se uživa, mnogo je toga oko blagdana što može biti vrlo stresno. No kako možemo kontrolirati stres i izvući ono najbolje iz blagdana?

Jedan od načina kako smanjiti stres jest smanjivanjem očekivanja. To se odnosi i na očekivanja drugih i na očekivanja koja stavljamo na sebe. Postoji previše očekivanja koja dolaze s blagdanima. Mislimo da moramo posjetiti SVE rođake, naći najbolje božićno drvce, kupiti sve na popisu želja naše djece, urediti kuću, poslati božićne čestitke, kupiti poklone za našeg šefa i kolege, pronaći savršen poklon za suprugu i nekako naći vremena kako bismo bili zahvalni na pravom značenju Božića. I da, to se sve mora učiniti u četiri tjedna. Ajme! To je dovoljno da svatko dobije slom živaca.

Moj je savjet da se uspori. Uzmite si vremena kako biste utvrdili što je vama važno. Nije vaša odgovornost da svima osigurate radosne blagdane. Sjednite sa suprugom i razmotrite što bi bio minimum koji bi vama i vašoj obitelji omogućio radosne blagdane. Možda ćete doći do zaključka kako neispunjavanje svih blagdanskih očekivanja i nije tako loša stvar. Vaša vas djeca neće mrziti ako im ne nabavite svaki poklon na njihovu popisu. Vaši vas se rođaci neće odreći ako ne prime božićnu razglednicu ove godine ili kolače. Vaša se kuća po svom izvanjskome izgledu ne treba natjecati s kućom obitelji Griswald.

Što si više pojednostavite blagdane, to će oni biti ugodniji. Ako se ljudi i naljute na vas zbog toga što niste ispunili njihova očekivanja, nemojte se ispričavati ili uzrujavati. Samo im dajte do znanja koliko ih volite. No nije vaša odgovornost da vi njima omogućite sretne blagdane. Jednom kada otpustite sve pretjerane odgovornosti, napokon ćete moći uživati u blagdanima.

Tom i Brandi odlučili su napraviti velike promjene u načinu kako slave blagdane. Odlučili su smanjiti putovanja za blagdane kako bi proveli vrijeme za opuštanje kod kuće. Postavit će limit na iznos koji će trošiti za poklone, a njih će samo kupovati za bliže članove obitelji. Smanjili su božićne ukrase kako bi prikazali pravo značenje Božića. Božićne su razglednice samo poslali članovima obitelji i bliskim prijateljima. Tom i Brandi rekli su mnogim članovima obitelji i svojim prijateljima što rade i jako su ih iznenadile njihove reakcije. Mnogi su od njih reagirali pozitivno i pomislili kako je to dobra ideja.

Smanjivanjem blagdanskih aktivnosti na samo one koje su najvažnije za vas, možete smanjiti blagdanski stres, proslaviti pravo značenje blagdana i opustiti se!

dr.sc. Peter Kleponis

 

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice: thosecatholicmen.com

Preveo: K.P.