Foto: Pixabay

Kaj, pa ja sam katolik! – veli mi poznanik neki dan.

A živiš li kao katolik, primaš li svete sakramente, odlaziš li na sv. ispovijed da ti Bog oprosti grijehe? – upitah ga.

A kaj bi ispovjedal kad tak nemam grijeha: ne kradem, ne varam, nikoga nisam ubil, ja nemam grijeha.

Je li baš zaista tako? Prema predzadnjim statističkim podacima, u Hrvatskoj živi oko 90 % katolika. Svi su se ti ljudi izjasnili kao katolici jer su kršteni u Katoličkoj Crkvi pa su po automatizmu i katolici. No jesu li oni doista i pravi katolici? Jesu li oni kršćanski katolici ili poganski katolici?

Jer, dragi moj brate i sestro u Kristu, ako čitaš horoskope ili savjete tražiš od nekakvih gatara i vračeva poput Brace sa Srebrnjaka ili Mladena Zeljka iz Zaprešića ili još nekih njima sličnih, onda si ti poganski katolik.

Ako psuješ i proklinješ dobroga Boga i bližnjega i neprestano si s nekime u mržnji i svađi, onda si ti poganski katolik.

Ako ne poštuješ dan Gospodnji, ne odlaziš na sv. misu, već jurcaš po trgovačkim centrima, dok drugi mora za tebe robovati i crnčiti u dućanu, onda si ti poganski katolik.

Ako ne poštuješ roditelje i starije, već ih zbog starosti izrugivaš i omalovažavaš, pa ih još i k tome strpaš u starački dom, onda si ti poganski katolik.

Ako zaista možda i nisi nikoga ubio vidljivo, ali si itekako ubio poslavši svoju djevojku/ženu na abortus, ako si sama otišla na abortus, ako si zagovarao i branio u srcu ili u javnosti (Hrvatskom Saboru) pravo na abortus i time ubio živo nerođeno dijete, onda si ti ne samo poganski katolik, već i UBOJICA.

Ako se držiš pravila u se/na se/poda se, a ne predbračne čistoće i bračne vjernosti, već kao životinja ne biraš partnera, pa naokolo raznosiš spolne bolesti, onda si ti poganski katolik.

Ako zaista misliš da nije grijeh ukrasti ma i jednu kunu u odnosu na prošvercane kamione (grijeh je isti, ali je 1 kunu lakše vratiti), i ako zaista misliš da ne treba radniku na vrijeme dati plaću, onda si ti poganski katolik.

Ako o bližnjemu govoriš lošu istinu, onda ogovaraš, ako govoriš lošu laž, tada klevećeš, i onda si ti poganski katolik!

Pa, dragi moj brate i sestro u Kristu, jesi li ti poganski ili kršćanski katolik?

Oh, kad bi bio studen ili vruć! Ali, jer si mlak (čitaj: poganski katolik), ni vruć ni studen – izbacit ću te iz svojih usta (Otk 3, 16).

 

#VeseljkoKralj #muževnibudite

Prethodni članakTri stvari za zdrav brak
Sljedeći članak„Ti si sin moj, ljubljeni‟ – molitve za muškarce
Bog me u trenutku začeća pozvao na život imenom Veseljko i rodih se kao sin jedinac u obitelji Kralj 1974. godine. Nanovo se rodih (po neizmjernom Božjem milosrđu) 2001. godine i otada živim, kao beskorisni sluga u zahvalnosti i služenju Stvoritelju, koji je meni i mojoj dragoj ženi Kristini, ničim zasluženo, darovao sedmero djece i mnogo mnogo braće i sestara u Kristu. Bez njihove bih podrške bio daleko od Gospodina, koji uvijek prati svaki moj udah i otkucaj srca, koje želi, iako ponekad bez uspjeha, kucati samo za Njega.