VIDEO Sedmeročlana obitelj „pobjegla” iz grada u prirodu

Upoznajte Jeffa, Rose i njihovih petero kćeri koji žive u prirodi u Kanadi na svome imanju od 40 hektara. Oni su samo jedna od sve više obitelji koja se odselila iz užurbanih i skupih gradova kako bi živjeli bez kredita i dugova na vlastitu i samodostatnu imanju.

Izgradili su vlastitu kuću za manje od 25.000 dolara sa stupovima od cedrovine, gredama od balvana, šperpločom, izolacijom od pjene i živim krovom. Kuća je bila toliko povoljna za gradnju jer nisu morali iskapati niti zalijevati betonski temelj, kopati bunar ili postavljati septički sustav.

Imaju dva solarna sustava za napajanje svega što im treba. Prvi solarni sustav je samo jedan solarni panel koji generira 12-voltno napajanje za njihova svjetla, mobitele i CD player. Veći sustav je solarni sustav snage 2,5 kilovata instaliran na krovu s litij-ionskom baterijom koja napaja njihov hladnjak pune veličine, zamrzivač, perilicu rublja, kao i mikser, blender i toster.

Imaju i rezervni generator, ali ga moraju koristiti samo otprilike 40 sati godišnje tijekom duljeg oblačnog ili snježnog razdoblja.

Sva voda koju obitelj koristi je kišnica prikupljena s krova njihove kuće i pohranjena u spremniku ispod poda kuće kako bi se ohladila. U kuću nose kante vode za kuhanje, posuđe i tuširanje. Kako bi proizveli čistu pitku vodu, svoju kišnicu filtriraju u pasivnom filteru za vodu. Siva voda iz njihova kuhinjskog sudopera i tuša slijeva se u plitko sivo vodeno polje u dvorištu.

Imaju dva WC-a s kantom za kompostiranje, a nakon svake upotrebe posipaju piljevinu u kante kako bi apsorbirali vlagu i spriječili mirise.

Za grijanje sami sijeku drva za svoju katalitičku peć na drva te za svoju starinsku peć u kuhinji koju koriste za kuhanje i pečenje.

Jeff i Rose školuju svojih pet djevojčica kod kuće svaki dan po nekoliko sati, a također se brinu oko toga da njihova djeca uče različite životne vještine poput uzgoja vlastite hrane, brige o konjima, uzgoja pčela i još mnogo toga.

Ako želite saznati više o ovoj inspirativnoj obitelji i pratiti njihovo putovanje, pogledajte njihov projekt „Gridlessness” na njihovu YouTube kanalu.