Foto: Exitus.hr

Novi, peti ciklus programa Exitus započinje 13. siječnja i traje do Uskrsa 2020. godine. Program Exitus, i ovaj put u organizaciji Bratstva bl. Karla I. proizašlog iz programa Exitus, prilagođena je verzija poznatog programa Exodus 90 koji želi okupiti i formirati katoličke muškarce koji u sebi samima osjećaju dvije najvažnije krize: krizu duha i krizu muževnosti. Kao odgovor na tu krizu, program Exitus nudi devedesetodnevno razdoblje pročišćenja posvećeno molitvi, askezi i bratstvu, tri važna stupa koja zajedno vode do slobode.

Exitus je ‘alat’ koji služi čovjeku u otkrivanju samoga sebe‟

Do sada su stotine muškaraca iz čitave Hrvatske prošli ovaj program. Jedan od njih je i Antonio iz Siska (31) koji je prošao dva ciklusa program te svoje iskustvo opisuje ovako: „Exitus je zamišljen kao jedan program koji bi čovjeku trebao služiti kao svojevrstan ‘alat’ u otkrivanju sebe samoga, po pitanju slabosti, navezanosti i sklonosti koje ga čine ranjivijim i distanciranijim od bitnih stvari i najbitnije – Boga. Sam program nije zamišljen kao režim kojem se podvrguje pojedinac zbog programa, već je to sastavljeni program koji bi u svojim smjernicama trebao imati srž približavanja čovjeku – sebi, a ujedno, kao što mu ime nosi, drugu krajnost programa – izlaženje (iz sebe).

Pojedinac kroz 90 dana programa svjesno prihvaća i obvezuje se da će pratiti svakodnevne molitve i razmatranja koja su ranije pripremljena od franjevačke braće svećenika, da će imati najviše 8 h sna, da će se svako jutro baviti tjelovježbom radi buđenja duha i tijela, da će se mijenjati kroz raznorazne druge askeze (hladan tuš, nekorištenje interneta u druge svrhe osim obrazovanja ili posla, gašenje mobitela na 2 sata u najaktivnijem periodu dana, negledanje sportskih događaja i slično). Naravno, nije svaki čovjek u istom psihofizičkom stanju, i sasvim je razumljivo da se kroz 90 dana dogodi pokoji pad u tim navedenim askezama, no tu dolazimo do drugog segmenta vrlo bitnog za pojedinca – bratstvo!

„Kroz 90 dana programa, čovjek se očisti od samoga sebe‟

Bratstvo je osmišljeno u svrhu podizanja morala grupe, a kroz podizanje morala grupe svaki pojedinac osjeća snažnu podršku i motivaciju, jer svaki tjedan na sastanku bratstva jasno čuje kroz kakve probleme i napasti prolazi svaki od braće (bratstvo mora imati 3–6 članova), ali ne samo to, već i kako i na koji način se boriti protiv tih napasti – a taj dio odradi duhovnik bratstva (svako bratstvo mora imati svoga duhovnika). Svrha susreta nije da jedni drugima solimo pamet, mudrujemo, dajemo savjete, već je susret zamišljen kao jedno javno svjedočanstvo pred drugima, izvještaj o proteklom tjednu, i dok jedan govori – drugi šute, i tako u krug. Dopušteno je duhovniku da iznese viđenje o stanju bratstva, usmjeri i savjetuje, i ako dopusti, može se javiti za riječ netko od braće i komentirati nečiju ispripovijedanu zgodu, ali bez negativnih konotacija već samo kao ohrabrivanje, primjerom ili savjetom. Treba zapaziti i da se kroz 90 dana programa čovjek uistinu očisti od sebe samoga.

Prošao sam, evo, 2 ciklusa Exitusa, i iako je prvi ciklus bio plodonosniji, ovaj drugi je bio izrazito težak i imao sam mnoge poteškoće u savladavanju askeza, napasti, ali sam i kroz ove teže periode osjetio snažnu prisutnost Gospodina kroz svoje prijatelje i subraću. Naglasio bih da svaki izlazak pojedinca iz bratstva rezultira ‘vraćanjem u Egipat’, odnosno, cijelo bratstvo kreće s duhovnim stanjem i razmatranjem od 1. dana! No kroz 90 dana mogu stvarno kazati da se u mnogim situacijama osjeti kako braća mole za tebe i kako se čovjek lakše otrese od nekih negativnosti, loših misli i ideja, i slabosti. Disciplina u programu služi nama, a ne mi toj disciplini i programu. Program mi je pomogao da budem bliže sebi, da izvučem neke bitne zaključke po pitanju sebe samog, slabosti koje posjedujem, i da se lakše očistim od nekih navezanosti koje me u budućem životu mogu itekako sprječavati da budem bliže Gospodinu, bliže sretnijem i ispunjenijem životu. Dakako, nisam se nakon dva ciklusa ‘potpuno očistio’, ali se zahvaljujem Gospodinu na svim darovima i milostima koje mi je dao, i što me zove da radim na sebi, radi Njega!

„Hvala Bogu što nam daje ovakve alate!‟

Ono što je blago Exitus programa jest molitva. Snažna molitva koju osjeti svaki pojedinac u svom danu. Jednostavno, osjećaj da želiš moliti za svoju braću, za druge, uđe ti u srce kao navika, bez koje ne usneš i bez koje se ne možeš probuditi ujutro! Slavljenje sv. mise s bratstvima diljem Hrvatske nešto je posebno! Kada se 300 muškaraca nađe na Kaptolu na sv. misi i kada zaori u crkvi duboki muški glas Gospodine, smiluj se, nema riječi kojima bih opisao stanje duha! Pun si i snažan, i vraćaš se u neku dolinu kao pred važnu borbu preslikanu iz Starog Zavjeta! Ta borba je život i važno je poslužiti se bilo čime, poput ovog programa, da zadobijemo više prostora u srcu i duši za Gospodina. Bogu hvala što nam daje ovakve alate, mogućnosti, da bolje izađemo iz sebe samih – i uđemo u otajstvo ljubavi Božje, pripremamo se za Vječnost! Živio Krist Kralj!‟

„Promjena društva kreće prije svega iz naših srdaca, a Exitus pomaže upravo u tome!‟

Isto su potvrdili i drugi polaznici prošlog, četvrtog ciklusa programa, poput Jakova iz Velike Gorice (28) koji je o Exitusu rekao ovo: „Kroz ovaj program naučio sam više o sebi i o drugima, koliko bratskom potporom i molitvom zapravo možemo pomoći jedni drugima. Promjena društva nabolje kreće prije svega iz naših srdaca, iz naših odluka i iz naše ustrajnosti u dobru, a Exitus pomaže upravo u tome.‟

Ante iz Čakovca (24) ovako je s nama podijelio svoje iskustvo Exitusa: „Isprva mi se režim Exitusa činio strog i bojao sam se da će mi biti prezahtjevan. No kako je vrijeme prolazilo, shvatio sam kako mi upravo to odricanje pomaže da dođem u unutarnju tišinu i mir i da tamo sretnem Boga. Sad, kada sam prošao program Exitus, osjećam se slobodno i vidim da mi mnoge od tih stvari kojih sam se odrekao niti najmanje ne nedostaju. Svakako bih preporučio svakom katoličkome muškarcu.‟

Nijedan katolički muškarac koji je prošao ovaj program nije ostao isti. To potvrđuje i iskustvo Božidara iz Križevaca (39) koji se uključio u prvi ciklus programa, a koji mu je promijenio život iz temelja: „Program je u skladu s potrebama preobrazbe suvremenog čovjeka iz težnji koje nameće suvremeni svijet. Iako je relativno zahtjevan i u smislu organizacije i izdvajanja vremena, prava se zahtjevnost očituje kroz predanost, ustrajnost i suodgovornost unutar grupe. Otkrivanje vlastitih poteškoća i mana kroz provedbu obuhvatnog programa koji uključuje i zajedničke analize dao mi je izrazito veliki poticaj i motivaciju za promjenu. Program je učinio veliku promjenu u mojem životu, kako kroz instantne promjene, tako i kroz trajne smjernice koje još uvijek očito djeluju.‟

Prijavi se i ti za ovaj program! Novi ciklus programa provodit će se opet u organizaciji Bratstva bl. Karla I., a on započinje 13. siječnja i traje do Uskrsa. Prijave započinju 6. siječnja. Sve informacije o prijavama bit će objavljene na stranici bratstva: www.exitus.hr.

Za sva pitanja možeš se javiti na ovu email adresu: exitus.fraternitas@gmail.com.

 

#Exitus #BratstvoBlKarla #fraMateBašić