Foto: Pixabay

Obitelji su raštrkane svakog dana u današnjem užurbanom svijetu. Ili su na satovima plivanja, plesa, klavira, treningu iz košarke, nogometa, na školskoj predstavi, crkvenim aktivnostima itd. Sve te aktivnosti zapravo odvajaju obitelji.

Kada radim s obiteljima koje su u problemima, često ih pitam koliko večeri tjedno članovi jedne obitelji zajedno sjednu da bi večerali zajedno. Većina je sretna ako se uspije naći na jednom zajedničkom obroku. To se mora promijeniti. Premda je potpora djeci odlaskom na njihove izvannastavne aktivnosti važna, djeca čeznu za osobnom pažnjom roditelja koja može jedino doći s osobnim vremenom provedenim zajedno. Prema tome djeca znaju da njihovi roditelji uistinu brinu o njima i svemu što se događa u njihovim životima. Kada djeca osjete tu vrstu ljubavi, njima je lakše razgovarati sa svojim roditeljima. Neće ih biti strah reći im kada im se nešto loše dogodi, poput gledanja pornografije.

Leo Weidner stoga preporuča provođenje „dana s djetetom‟ svaki tjedan. Tog se dana odvaja vrijeme od najmanje 20 minuta samo za dijete. Vi i vaše dijete trebali biste se tada uključiti u neku zabavnu aktivnost u kojoj vaše dijete uživa. Kada planirate „dan s djetetom‟, sjetite se da ga isplanirate za vrijeme koje djetetu najbolje odgovara, jer ono za njega mora biti najbolje raspoloženo. Vaše dijete može također pomoći isplanirati taj dan odabirom aktivnosti. To je odlično vrijeme za razgovor o tome što se događa u djetetovu životu i, što je još važnije, to je vrijeme za slušanje i pokazivanje da ste uistinu zainteresirani za svaki aspekt djetetova života. To je također vrijeme da svome djetetu kažete koliko ste ponosni na njega i da mu date svoju afirmaciju. Razgovarajte o svim dobrim stvarima koje ono radi te o njegovim posebnim darovima i talentima. „Dan s djetetom‟ ne bi smio biti vrijeme za fokus na njegovo kritiziranje ili ispravljanje. Ako ga treba u čemu ispraviti, predlažem omjer 7:1. Za svaku njegovu ispravku, spomenite mu sedam pozitivnih činjenica o njemu. Vaše će se dijete nakon toga osjećati voljeno, cijenjeno i posebno! Veselit će se provođenju vremena s vama. Što je najbolje, htjet će razgovarati s vama, a ako ste dobar slušatelj, htjet će slušati i vas.

Većina roditelja vjeruje kako su posebni životni događaji oni koje će njihova djeca pamtiti – put u Disney World, rođendane i praznike. Oni imaju svoje posebno mjesto, no redovito provođenje vremena s djecom omogućit će im da svoje čitavo djetinjstvo pamte posebnim!

Leo Weidner također preporuča roditeljima da postave svojoj djeci „veliko pitanje‟ kada se nađu zajedno na „danu s djetetom‟. To pitanje glasi: „Kako ja mogu biti bolji otac/majka za tebe?‟ Vaše se dijete može iznenaditi kada prvi put čuje to pitanje od vas, ali će se osjećati posebnim. Ono mu pokazuje da je vama uistinu stalo do njega i njegova mišljenja. Neki će njegovi prijedlozi biti malo nerazumni, poput kasnog odlaska u krevet ili svakodnevne zabave sa sladoledom. No drugi će prijedlozi biti neprocjenjivi, poput zajedničkog čitanja više priča, igranja više igara ili, jednostavno, provođenje više vremena zajedno. Bez obzira na njihove odgovore, djeca će imati veću ljubav i poštovanje za vas, a vi ćete imati dublji i intimniji odnos s vašim djetetom.

Dr. Peter Kleponis

 

Ovaj je članak objavljen uz dopuštenje sa stranice: thosecatholicmen.com

Preveo: K.P.