Živimo li u kulturi bez očeva?

„U našoj zemlji, djeca koja žive bez oca pet puta češće počine samoubojstvo nego djeca koja imaju oca, 32 puta češće pobjegnu od kuće, 20 puta češće imaju problema u ponašanju, 14 puta češće su seksualno agresivni ili počine silovanje, 10 puta češće počnu uzimati drogu. Ove mi brojke slamaju srce.‟

Ovako započinje trailer za višestruko nagrađivani dokumentarac „Amerika bez očeva‟ (A Fatherless America), koji je snimio Tommy Sotomayor, poznati američki radijski voditelj i filmski producent, u kojem, na temelju autentičnih svjedočanstava, progovara o suvremenoj krizi očinstva.

U Americi danas jedno od petero djece mlađe od 18 godina odrasta u domu bez oca. Činjenica je to koju mainstream mediji zanemaruju i guraju pod tepih, a koja nagriza američko društvo, kao i gotovo svako društvo europskih zemalja.

U filmu, Sotomayor naglašava važnost očeve prisutnosti u djetetovu i obiteljskom životu, jer je otac uzor svojoj djeci i poticaj kako bi postala što bolja verzija sebe.

Pogledajte trailer za ovaj dokumentarac, a ako vam se svidi, možete pogledati i sam dokumentarni film pomoću ove poveznice.

Neka vam svjedočanstva podijeljena u ovome filmu daju za promisliti o očinstvu u našoj zemlji i zapadnoj kulturi te hoćemo li i mi uskoro živjeti u Hrvatskoj bez očeva.

Foto: Unsplash