Zvonimir Žulj: ‘Crkva je Božji dom, i kao takva nije ni kazalište ni birtija’

Mladi Zvonimir Žulj pokretač je YouTube kanala naziva Defensor Veritatis na kojem progovara o mnogim temama vezano za vjeru i Katoličku Crkvu. U najnovijem videu osvrnuo se na današnje ponašanje vjernika u crkvi, što smatra velikim problemom.

„Ponašanje u crkvi”, kaže mladi Osječanin, „danas je velik problem jer ljudi na sebe gledaju kao na bogove umjesto da svoj pogled usmjere na jednoga Boga, Isusa Krista.” Zbog vlastite oholosti, vjernici često gube pojam o tome gdje se nalaze i pred kime se nalaze, što za posljedicu ima krivo ponašanje u Božjem hramu.

„Crkva je Božji dom, i kao takva nije ni kazalište ni birtija. U crkvi nemoj skretati pozornost na sebe. U središtu pozornosti je Bog i tamo Njemu dajemo hvalu i slavu”, istaknuo je 27-godišnji Slavonac.

Blejanje, zapričavanje, žvakanje žvake, uključen mobitel, a pogotovo odjeća pokazuju nedostatak crkvenog bontona. „Ne dolazite u crkvu k’o klošari”, kaže Žulj. Dekoltei, minice, štikle, šeširi, kape i  kratke hlače nisu primjereni za Božji dom. „Ako ne odlaziš u kratkim hlačama u svatove, nemoj ni u crkvu.”

Žulj se u svome videu osvrnuo i na nepostojeći koncept „rezervacije mjesta” u crkvi, naglasivši kako „u crkvi nema tvojeg mjesta. Nemaš pravo inzistirati na određenom mjestu. Crkva nije kino dvorana ili hrvatski Sabor.” Crkva nije ni restoran, no danas neki sa sobom u crkvu nose hranu i piće.

Također se osvrnuo i na kašnjenje na sv. misu, koje se definitivno ne preporuča. Ako se već kašnjenje zbog neke više sile ne može izbjeći, onda bi vjernik trebao biti tih i neupadljiv prilikom kasnijeg uključivanja na sv. misu.

Važan je i molitveni stav u crkvi. Kada moliš na misi, napominje Žulj, nemoj se isticati i budi ujednačen s drugima. Pri tome obrati pozornost na zauzeti stav ruku i tijela, pazeći da ruke nisu u stavu posredničke molitve, s dlanovima okrenutima prema gore, u stavu koji može zauzeti samo svećenik, a koji danas, potpuno krivo, zauzimaju mnogi laici.

Žulj se u svome videu dotaknuo i problema parfema i intenzivnih mirisa, ne pridržavanja euharistijskog posta, ne dostojanstvenog pričešćivanja, smijeha i pljeska pod misom, fotografiranja bez dozvole, prekriženih ruku i nogu, žurenja iz crkve nakon sv. mise, ali i još mnogih drugih krivih ponašanja koja su, nažalost, već postala uobičajena u našim crkvama.

Njegov potpuni osvrt na ponašanje u crkvi pogledajte u videu koji slijedi: