Živimo u brzom vremenu u kojem se sve prilagođava našim potrebama, pa tako i hrana. Lakše nam je tako za obrok uzeti nezdravi hamburger ili pizzu, a između obroka razne grickalice, što nas dovodi do toga da gotovo sva hrana koju jedemo je fast food, umjesto nečeg hranjivog i zdravog.

Međutim, zemlja je bogata zdravim i hranjivim namirnicama koje bismo svakako trebali uključiti u našu svakodnevnu prehranu. U ovom članku donosimo samo 10 namirnica koje se mogu konzumirati svakoga dana i način na koji one mogu pridonijeti našem zdravlju u vrlo kratkom roku.

Avokado

20 % dnevne doze vlakana nalazi se u mjeri od pola posude pune avokada, ali i mononezasićene masti koje smanjuju kolesterol.

Badem

Bademi su puni nezasićenih masnih kiselina koje održavaju krvne žile zdravima, a smanjuju i kolesterol.

Borovnica

Ovo je supervoće bogato vlaknima i jedno od najboljih antioksidansa.

Brokula

Brokula je bogata vitaminom C i samo pola zdjele kuhane brokule zadovoljava 80 % preporučenog njegovog dnevnog unosa. Također je izvor vitamina K.

Jaja

Bjelanjak sadrži proteine s minimalnim kalorijama (bez masnoće ili kolesterola), a zdrav je i žutanjak, iako ga prati loša reputacija. On je ispunjen vitaminom B12 i vitaminom A.

Kivi

Ovo se voće ne jede toliko koliko se jedu, primjerice, naranče, no ono sadrži dvostruko više vitamina C negoli naranča i gotovo podjednaku količinu kalija kao banana.

Naranča

Najpoznatiji izvor vitamina C zasigurno su naranče. Osim što pomažu kod izbjegavanja prehlada, one mogu pomoći i kod topljenja masnoće, ali i kod stimuliranja sinteze kolagena koja kožu čini mekom.

Orah

Orasi su odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje smanjuju loš kolesterol (LDL), a podižu onaj dobar (HDL). Kao zdravi međuobrok preporuča se uzimati svakog dana šaku oraha s nekoliko sušenih smokava.

Pileća prsa

Meso s najtanjeg dijela pileta je, u usporedbi s drugim mesom, izuzetno zdravo. Pola prsa sadrži samo 2,5 grama masnoće i više od 22 grama proteina.

Sardina

Sardina možda nije najomiljenija riba, ali je sigurno jedna od najzdravijih, budući da sadrži vitamin D i B12, a i odličan je izvor kalcija i omega-3 masnih kiselina.