Brak je prekrasan, ali sa sobom nosi puno odgovornosti i dužnosti. Sveto pismo i nauk Crkve posve su jasni – muž je glava kuće i on snosi glavnu odgovornost pred Bogom za bračnu sreću i svetost. Nasljedujući Isusa, muž je prorok, svećenik i kralj crkve u malom – svoje obitelji.

Budući da je brak ozbiljna stvar, ulazak u njega s mentalitetom adolescenta, bez ikakva promišljanja, recept je za katastrofu. U redu je biti nezreo kad se vjenčate, ali nije u redu i ostati takav. Trebao bi sa strašću težiti zrelosti i svetosti mnogo prije nego što počneš razmišljati o braku.

Pa, kao katolik koji razmišlja o braku, kako bi se trebao pripremiti? Koje korake možeš poduzeti da bi se pripremio za ovu radosnu odgovornost?

Evo pet najboljih načina kako se možeš pripremiti za svet i sretan brak.

Rasti u krepostima. Svaki katolik, mlad ili star, oženjen ili neoženjen, trebao bi aktivno ganjati kreposti. Ako ozbiljno razmišljaš o braku, to bi ti trebao biti prioritet broj jedan. Brak sa sobom nosi ogromne odgovornosti, a svete navike neophodne su za muško suočavanje s tim izazovima.

Recimo da ste u vašoj prvoj godini braka. Imaš dobar posao koji plaća račune, ali jednog dana dobiješ ružičasti listić. Otpušten si bez ikakva načina da prehraniš svoju obitelj. Kako se suočavaš s tim izazovom? Krepost hrabrosti ili odvažnosti pružit će ti potrebnu hrabrost da ustaneš i potražiš drugi posao usred poniženja i malodušja.

Ili recimo da se vraćaš kući nakon dugog radnog dana. Jednostavno želiš sjediti na kauču ispred televizora, ali tvoja je supruga usamljena i želi provesti sat vremena u razgovoru. Što radiš? Sebičan će muškarac ignorirati svoju ženu i gledati TV, ali čestit će muškarac učiniti dobro djelo. Zaboravit će na sebe i zadovoljiti potrebe svoje supruge.

Bez dosljednosti i njegovanja kreposti, tvoj će brak imati mnogo problema. Pripremi se za brak njegujući kreposti u svakoj prilici.

Budi financijski mudar. Tako je lako biti glup s novcem. Tvrtke s kreditnim karticama vrebaju studente, a osobni se zajmovi lako dobivaju. Automobili ili najnoviji elektronički uređaji plasiraju se mjesečno, a ne po punoj cijeni (zamislite si 60-inčni TV za 99 dolara mjesečno), što čini iskušenje trenutnog zadovoljenja gotovo previše za podnijeti. A to čak nije ni faktor u moru studentskih zajmova s ​​kojima se suočava većina mladih. Štednja? Većina mladića misli da je to nešto što počnete raditi u svojim 50-ima.

Priznajem da sam prije vjenčanja bio financijski nerazuman. Uzbuđen što napokon zarađujem, kupio sam što sam htio – često se koristeći kreditnom karticom. Racionalizirao sam misleći da si mogu priuštiti rate. Međutim, kad je došlo vrijeme da se oženim, ozbiljnost moje gluposti je došla na vidjelo. Umjesto da imam novaca u banci, ja sam bio u minusu. I pogodite što: unosio sam taj teret u naš brak i dijelio ga sa suprugom. To nije bio dobar osjećaj.

U ovom vremenu budi financijski mudar. Reci sebi ne. Možda si možeš priuštiti novi iPhone, ali treba li ti stvarno? Stavi novac koji bi potrošio u banku. Plati svaki dio duga koji možeš. Nikad, ali baš nikada, ne kupuj novi automobil, bez obzira na to koliko bi niske rate mogle biti. Ako su ti potrebne smjernice, provjeri financijske učitelje poput Davea Ramseyja. Koliko god je to u tvojoj moći, uđi u brak s jakim financijskim temeljima.

Uči i prakticiraj vjeru. Kao suprug i otac bit ćeš duhovna glava svoje obitelji. Nažalost, mnogi su muškarci zadovoljni time što duhovno vodstvo prepuštaju svojim suprugama. Odriču se svoje uloge obiteljskog svećenika i odjavljuju se u pitanjima vjere. To nije mogućnost za katoličkog džentlmena. Moraš se pripremiti za duhovno vođenje obitelji.

Kupi katekizam i prouči ga. Čitaj živote svetaca i duhovne klasike, makar i samo 5 minuta dnevno. Moli krunicu. Idi na ispovijed često. Nastoj postati svetac i ostaviti osrednjost i mlakost iza sebe. Ukratko, učini svoju vjera prioritetom, čak i ako ona to do sada nije bila.

Budi čist. Suvremeni svijetu obiluje iskušenjima na polju spolne čistoće. Pornografija je dostupna na samo jedan klik, oskudno odjevene žene krase nebrojene reklame, a seksualni sadržaj zasićuje filmove i televiziju. Uz to, kultura spolnih odnosa prije braka na fakultetskim kampusima i nevjera u braku su rašireni.

No bez obzira na to koliko iskušenja bilo, nema opravdanja za spolne nečistoće. Prepuštanje seksualnim grijesima može i hoće uništiti tvoju dušu i tvoj brak. Muževno se bori protiv ovih iskušenja i umjesto toga ispuni svoj um svime što je sveto. Kao što kaže sveti Pavao, „bježi od bludnosti“. Budi radikalan u borbi protiv iskušenja. Ako te TV tjera da griješiš, riješi ga se. Ako računalo uzrokuje grijeh, instaliraj strogi filter i pronađi osobu koja će te pratiti u tvojoj borbi. Radi sve što moraš.

Čuvaj se za svoju ženu i u brak uđi s pozitivnom naivnošću. Iako ovo svijet prezire, tvoja će žena cijeniti čistoću.

Traži mudrost. Jedno od obilježja mladosti od pamtivijeka je prezir prema mudrosti starijih. Iz nekog neobičnog razloga čini se da mladi misle da imaju sve znanje koje će im ikad trebati, a da odrasli zapravo ne razumiju svijet, unatoč svojoj riznici iskustva. Naravno, ovaj je stav vrhunac gluposti. Izreke imaju mnogo snažnih riječi za izrugivače i budale koji preziru starije, a Sveto je pismo kristalno jasno da starije treba poštivati ​​i od njih učiti.

Mladi katolički džentlmen trebao bi upijati mudrost poput spužve. Moli se svaki dan za dar istinske mudrosti – ne svjetovne, već pobožne mudrosti. Provodi vrijeme sa svojim starijima i budi dovoljno skroman da učiš od njih. Nemoj se odvajati od odraslih ili onih zrelijih (smetaju mi skupine mladih koje odvajaju dječake od muškaraca). Vodi razgovore s mudrima i zrelima. Pronađi svetog mentora ako možeš, čovjeka kojem možeš vjerovati i koji te može voditi i podučavati. Opet, čitaj životopise svece i upijaj njihove svete savjete. Svakodnevno čitaj Sveto pismo, posebice Mudre izreke i Knjigu Sirahovu. Pročitaj „Ljubav vječne mudrosti“ svetog Ljudevita Montfortskog.

U životu katoličkog muškarca ne postoji zamjena za posjedovanje istinske mudrosti. Biti svjetovno mudar je za one kojima nije stalo do neba, a to nije nešto čime biste se trebali baviti. Umjesto toga, tražite istinsku, duhovnu mudrost sa svime što imate.

Zaključak

Možeš li ikada biti potpuno spreman za brak? Mislim da ne. Iskustvo je najbolji učitelj, a brak otkriva našu sebičnost, nezrelost i ponos kao ništa drugo. Brak je iskustvo učenja u kojem ćeš sazreti brže nego bilo gdje.

Međutim, to ne znači da bi u brak trebao ući kao odrasli dječak. Nastoj biti muškarac kojim će se tvoja buduća supruga ponositi. Još važnije, nastoj biti svet, a sve ostalo će doći na svoje mjesto. Brak je ozbiljna odgovornost – daleko ozbiljnija nego što je mnogi shvaćaju – i za nju bi se kao takvu trebao pripremiti.

Oženjeni muškarci, koji je vaš savjet za one koji razmišljaju o braku? Ako niste u braku, kako se pripremate za brak?

Sam Guzman

 

Pročitaj i:

„Mladiću, oženi se“ (2. dio): Što je brak?

„Mladiću, oženi se“ Hodanje sa svrhom

 

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice catholicgentleman.com.

Preveo: K.P.

Foto: IMDB