Božji pogled nije na tebi

Ako svako jutro ideš na misu i imaš mogućnost pomoći nekom siromahu, a to ne učiniš, samo gubiš vrijeme. Budi siguran da Božji pogled nije na tebi.

Ako moliš tri krunice dnevno i imaš mogućnost pomoći nekom siromahu, a to ne učiniš, samo gubiš vrijeme. Budi siguran da Božji pogled nije na tebi.

Ako ideš na hodočašća i imaš mogućnost pomoći nekom siromahu, a to ne učiniš, samo gubiš vrijeme. Budi siguran da Božji pogled nije na tebi.

Ako propovijedaš Riječ Božju i imaš mogućnost, a ne pomogneš nekom siromahu, samo gubiš vrijeme. Budi siguran da Božji pogled nije na tebi.

Ako si svećenik ili biskup i imaš mogućnost, a ne pomogneš nekom siromahu, jadan ti! Velika uloga koju obavljaš u Crkvi zasigurno te neće odvesti u Raj!

Ako si vjeran svojoj ženi i imaš mogućnost, a ne pomogneš nekom siromahu, nisi kršćanin.

Ako si pošten u svom poslu i imaš mogućnost, a ne pomogneš nekom siromahu, nisi kršćanin.

Želiš li znati zašto je čovjek škrt? Po meni, iz dva razloga. On budalasto misli da mu novac daje sigurnost ljubavi, radosti i mira. Drugim riječima, on vjeruje da život dolazi od novca. Stoga, prema njemu, što ima više novca u banci, ima više života. Zbog toga drugi mogu umrijeti od gladi, on neće podijeliti svoj kruh jer se boji živjeti u neizvjesnosti.

Pravi razlog je da on čuva materijalna dobra kako bi si u budućnosti osigurao ekonomsku sigurnost, zaboravljajući da bi svaki tren mogao umrijeti. Ne treba demonizirati novac jer, ako se mudro troši, privlači Božji blagoslov, te poštovanje i ljubav siromašnih.

Mudro korištenje novca sastoji se u tome da smo velikodušni sa siromasima. Onomu tko je velikodušan prema siromasima Gospodin ne samo da umnaža bogatstvo, već mu i daruje život vječni, to jest mir, radost i ljubav.

Novac postaje prepreka za zadobivanje života vječnoga kad zbog njega govoriš: “Imam sve, ne nedostaje mi ništa, ne trebam nikoga, niti Boga”. Zbog toga novac čini da se čovjek osjeća snažan i moćan. Novac postaje njegov bog.

Za kršćanina novac je sredstvo preko kojeg se ide u Raj. Amen. Aleluja.

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

 

Izvor: sjeme.com

Foto: Unsplash