Tko te učinio robom?

Mnogi iz današnjeg naraštaja ovako izjavljuju: “Ne vjerujem više u Boga. Ne vjerujem više u svećenike. Ne vjerujem više u drugi život. Sa smrću sve završava. Napokon sam slobodan od zakona i normi koje su me gušile. Sad živim kako najbolje znam.” U stvarnosti onaj koji tvrdi da više ne vjeruje u Boga i u život vječni ne živi više slobodno, već živi kao rob jer je postao rob nekoga ili nečega.

Koliko robova u ovom naraštaju! Svaki dan, putujući okolo radi propovijedanja, susrećem ljude koji žive kao robovi pod zlom vlašću nekog Faraona. Koji te Faraon danas porobljuje? Možda tvoj muž koji te prisiljava da živiš seksualnost koja nije po Božjim putevima, te čini da se osjećaš prljavom, bez hrabrosti da kažeš ‘Ne’ jer se bojiš da ćeš ga izgubiti? Možda je tvoj Faraon hrana koja te učinila toliko gojaznim da više ne možeš hodati? Možda je tvoj Faraon alkohol, droga ili kocka? Postajemo robovi ovih Faraona kad dođemo do toga da kažemo da bez njih ne možemo živjeti.

Koji je tvoj Faraon? Možda strah od smrti koji te je paralizirao te se više ne znaš smijati? Koji je tvoj Faraon? Možda nakupljanje novca koje čini da radiš dan i noć? Koji je tvoj Faraon? Možda manijakalno življenje tvoje religioznosti? Tko te učinio robom? Možda svakodnevno čitanje horoskopa, posjećivanje vračara ili gatara u čije ruke si stavio svoj život?

Uistinu smo slobodni kad smo u stanju reći ‘ne’ zlu i ‘da’ onome što je Bogu milo. Isus nam je otkrio i podučio nas o onome što je Bogu milo. Zato smo nakon slušanja Evanđelja pozvani reći EVO, NEKA MI BUDE PO RIJEČI TVOJOJ, GOSPODINE! Veliki problem u ovom naraštaju je što mnogi kažu: “Nitko mi neće reći što je dobro za mene. Ja sam taj koji odlučuje što je dobro ili loše za mene.” Čovjek koji nije rasvijetljen Riječju Božjom ide putevima osjetila, a ne Duha.

Jedna stvar je sigurna: Tko slijedi puteve osjetila postaje psihosomatik, paranoičan, šizofreničan, posesivan, škrt, pohotan, neurotičan, bipolaran, narcisoidan i pun fobija. Koja od ovih bolesti Duha ti pripada? Ako ti ne pripada ni jedna, ostani u Isusovoj ljubavi čuvajući njegovu Riječ i bit ćeš najslobodniji čovjek na ovom svijetu. Amen. Amen.

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

 

Izvor: sjeme.com