„Projekt 72 sata bez kompromisa ima za cilj okupiti srednjoškolce, studente i mlade zaposlenike te pokazati kako se zajedničkim snagama i akcijama može preobraziti okruženje u kojem živimo. Samo je malo potrebno – izaći iz vlastite udobnosti i slobodno vrijeme posvetiti volontiranju, da bi se dobili veliki plodovi‟, stoji na mrežnoj stranici projekta.

Taj se volonterski projekt održava u različitim europskim zemljama, a već sedmu godinu za redom i u Hrvatskoj i to u sljedećim gradovima i općinama: Dubrovnik, Karlovac, Križevci, Krk, Metković, Osijek, Rijeka, Šibenik, Sinj, Sisak, Slavonski Brod, Split, Suhopolje, Zadar i Zagreb. Organizatori projekta u Hrvatskoj su SKAC Palma, SKAC Split i SKAC Dubrovnik.

Trajanje akcije je, naravno, 72 sata (3 dana), ove godine od 15. do 18. listopada, a u njoj mogu volontirati mladi od 15 do 35 godina, a ostali mogu donirati i podržati projekt. Ovogodišnji slogan je: Budi promjena!

Prijave za volontiranje su online, popunjavanjem obrasca na službenim stranicama 72 sata bez kompromisa: http://prijava.72sata.hr/72sata/prijava_volontera. U Hrvatskoj će se prijave primati sve do popunjavanja volonterskih mjesta kojih je oko 3000 (proteklih godina su prijave bile zatvorene oko tjedan dana prije samog projekta). Do sada je prikupljeno sveukupno oko 500 volonterskih prijava.

Organizira se oko 350 različitih akcija, od kojih je većina ove godine ekološkog i radnog karaktera s obzirom na odredbe Stožera civilne zaštite, kao što je čišćenje i uređivanje dvorišta, cijepanje i slaganje drva, razvrstavanje otpada, gletanje i bojanje zidova.

Upravo zbog tipa akcija ove godine potreban je veći odaziv muških volontera (prema nedavnim informacijama prijavilo se puno više ženskih volontera, u omjeru 9:1).

Volonteri imaju mogućnost prijave u grupi od 3 do 5 članova, što olakšava prijave i onim sramežljivijima koji žele ići s prijateljima, dečkom/curom, mužem/ženom… Volonteri će tijekom akcija imati priliku upoznati i nove ljude, zabaviti se, ali najvažnije pomoći onima kojima je najpotrebnije te biti nečija pozitivna promjena.

Sve dodatne informacije i ostali audiovizualni sadržaj vezan uz projekt dostupan je na službenoj stranici 72 sata bez kompromisa i na društvenim mrežama: http://72sata.hr/, https://www.instagram.com/72sata/?hl=hr i https://www.facebook.com/72sata/.

 

Foto: 72sata.hr