Nakon prve tri uspješne konferencije katoličkih muškaraca koje smo organizirali prethodnih godina, ove smo godine organizirali 4. konferenciju katoličkih muškaraca „Budi muškarac” koja se održala 29. i 30. travnja u Lovranu, a koja je premašila sva očekivanja.

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu okupilo se stotinjak muškaraca koji su slušali izlaganja različitih tematika, a koja mogu zanimati svakog katoličkog muškarca, kao što su: duhovna formacija, duhovni boj, razlučivanje životnog poziva, predbračna i bračna čistoća, ljubav i poštovanje u vezi i braku, odgoj djece, liderstvo i poduzetništvo, sport i tjelovježba te još mnoge druge.

Govornici koji su ove godine izlagali na navedene teme bili su: Rafael Dropulić, fra Mate Kolak, Luka Mlinarić, Bartol Pešorda, Krunoslav Puškar, Ivan Radoš, Fran Reizl, Niko Rončević i vlč. Ivan Seletković. Svaki od govornika dao je svoj doprinos ovogodišnjem geslu konferencije koje je glasilo: „Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!” (Mt 5, 8), a kojim je stavljen naglasak na važnost predbračne i bračne čistoće, ali i na važnost borbe protiv protiv pornografije i masturbacije.

Osobitost ove konferencije jest ta što je ona svojevrsna duhovna obnova za muškarce pa su svi sudionici imali priliku sudjelovati na svakodnevnoj sv. misi, cjelonoćnom klanjanju pred Presvetim, ispovijedi, a na kraju programa odvila se molitva za okupljene sudionike prije njihova odlaska kućama, neki čak i u Sloveniju, Austriju i Švicarsku. Specifičnost ove konferencije jest i u tome što na njoj sudjeluju muškarci različite dobi, a najljepši su prizor uvijek očevi sa svojim sinovima.

Svi su se sudionici složili oko toga kako su ovakve konferencije nužne za duhovnu izgradnju muškaraca, a postoji i potreba da se one odvijaju i više puta godišnje. U svijetu i kulturi koji autentičnu katoličku muževnost proglašava toksičnom potrebna su ovakva okupljanja muškaraca, na kojima se muškarci međusobno podupiru i izgrađuju.

Kako stoji u Svetom pismu: „Željezo se željezom oštri i čovjek oštri jedan drugoga.”