FOTO Održana je 4. konferencija katoličkih muškaraca ‘Budi muškarac’

Nakon prve tri uspješne konferencije katoličkih muškaraca koje smo organizirali prethodnih godina, ove smo godine organizirali 4. konferenciju katoličkih muškaraca „Budi muškarac” koja se održala 29. i 30. travnja u Lovranu, a koja je premašila sva očekivanja.

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu okupilo se stotinjak muškaraca koji su slušali izlaganja različitih tematika, a koja mogu zanimati svakog katoličkog muškarca, kao što su: duhovna formacija, duhovni boj, razlučivanje životnog poziva, predbračna i bračna čistoća, ljubav i poštovanje u vezi i braku, odgoj djece, liderstvo i poduzetništvo, sport i tjelovježba te još mnoge druge.

Govornici koji su ove godine izlagali na navedene teme bili su: Rafael Dropulić, fra Mate Kolak, Luka Mlinarić, Bartol Pešorda, Krunoslav Puškar, Ivan Radoš, Fran Reizl, Niko Rončević i vlč. Ivan Seletković. Svaki od govornika dao je svoj doprinos ovogodišnjem geslu konferencije koje je glasilo: „Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!” (Mt 5, 8), a kojim je stavljen naglasak na važnost predbračne i bračne čistoće, ali i na važnost borbe protiv protiv pornografije i masturbacije.

Osobitost ove konferencije jest ta što je ona svojevrsna duhovna obnova za muškarce pa su svi sudionici imali priliku sudjelovati na svakodnevnoj sv. misi, cjelonoćnom klanjanju pred Presvetim, ispovijedi, a na kraju programa odvila se molitva za okupljene sudionike prije njihova odlaska kućama, neki čak i u Sloveniju, Austriju i Švicarsku. Specifičnost ove konferencije jest i u tome što na njoj sudjeluju muškarci različite dobi, a najljepši su prizor uvijek očevi sa svojim sinovima.

Svi su se sudionici složili oko toga kako su ovakve konferencije nužne za duhovnu izgradnju muškaraca, a postoji i potreba da se one odvijaju i više puta godišnje. U svijetu i kulturi koji autentičnu katoličku muževnost proglašava toksičnom potrebna su ovakva okupljanja muškaraca, na kojima se muškarci međusobno podupiru i izgrađuju.

Kako stoji u Svetom pismu: „Željezo se željezom oštri i čovjek oštri jedan drugoga.”