Redari molitelja krunice odabrali bl. Ivana Merza za svoga zaštitnika

Među službama što ih imaju molitelji krunice na Trgu Bana Jelačića svake prve subote u mjesecu u 8.30 sati ustanovljena je posebna služba Redara čija je dužnost brinuti se za red i mir te štititi molitelje od sotonističkih napada protivnika koji pokušavaju omesti i onemogućiti ovu molitvu.

Da je ovakva služba potrebna već je odavno prorekao Papa Hadrijan VI. kad je rekao da je „molitva krunice bičevanje đavla“ pa je potrebno da se molitelji obrane od nekontroliranih đavolskih reakcija.

Ustanovljenje službe Redara javio nam je jedan član organizacijskog Odbora molitelja i obavijestio je Postulaturu bl. Ivana Merza o jednoj zanimljivoj inicijativi. Evo njegove izjave: „Trenutno imamo 55 redara pa se javila potreba da imamo zaštitnika i zagovornika na nebu. Prijedlog jednog redara je bio da nam to bude Ivan Merz, što smo svi prihvatili.“ I zamolili su pomoć Postulature u sastavljanju molitve bl. Ivanu Merzu koju bi redari molili za vrijeme svoga dežurstva ali i privatno.  Molitva je sastavljena i poslana moliteljima, a donosimo je na kraju ove vijesti.

Kada su Redari birali bl. Ivana Merza za svoga zaštitnika nisu znali za jedan veoma zanimljiv podatak, a to je samo pokazatelj da im je ova ideja kao nadahnuće došla odozgor.

Dobro je poznato da je bl. Ivan Merz bio veliki štovatelj bl. Gospe i molitelj njezine krunice.  Ali ono što se manje znade jest ovo: on je svaki dan tijekom školske godine prelazio preko Trga Bana Jelačića dva puta s  krunicom u džepu  koju je putem molio kako su to mnogi njegovi prijatelji i poznanici posvjedočili. Bl. Merz je bio profesor na Nadbiskupskoj gimnaziji koja se tada nalazila na Kaptolu u zgradi današnjeg Bogoslovnog sjemeništa. (Tek nakon njegove smrti gimnazija se preselila na Šalatu.)

Kako je stanovao  – u Starčevićevom domu nasuprot Glavnog kolodvora bl. Ivan je išao na posao preko Zrinjevca i uvijek je prelazio  preko Trga do svoje Gimnazije na Kaptolu! To saznanje je veliko ohrabrenje i poticaj svim moliteljima da hrabro nastave i dalje moliti krunicu na mjestu koje je bl. Ivan Merz svakodnevno posvećivao dva puta svojom svojom molitvom.

MOLITVA BL. IVANU MERZU ZA REDARE NA MOLITVI  KRUNICE NA TRGU

Blaženi Ivane Merzu, svakodnevno si prolazio glavnim zagrebačkim trgom s krunicom u džepu koju si putem molio idući na posao. Nas, molitelje krunice na ovom istom trgu kojim si ti hodao i posvetio ga svojom molitvom, to veoma ohrabruje da ustrajemo u svojoj molitvi unatoč teškoćama i protivljenjima. Izmoli nam od Gospodina i po zagovoru bl. Gospe čvrstoću vjere, snagu za njezino svjedočenje, strpljivost u podnašanju protivljenja, spremnost da vršimo svetu Volju našega nebeskog Oca kao i ostale kreposti koje su nam potrebne u našem staležu, u našim  zanimanjima i u našim obiteljima. Zagovaraj kod Gospodina naš hrvatski narod i njegovu mladež da se u njemu trajno sačuva katolička vjera, vjernost Rimokatoličkoj Crkvi i sve kršćanske vrline koje su bile ponos naše prošlosti i koje uz Božju pomoć i zagovor naših hrvatskih svetaca i blaženika trebamo sačuvati i predati budućim naraštajima. Amen.

 

Izvor: ivanmerz.hr