„Hrabro, ja sam, ne bojte se!“, kaže Gospodin svojim učenicima kad je lađa bila taman pred potapanjem zbog oluje koja je iznenada izbila.

Vremenska prognoza nas upozorava kad će doći ciklona ili oluja sa snažnim vjetrovima i pljuskovima, ali nitko nas ne može upozoriti da u naš život dolazi oluja koja bi nas mogla utopiti u smrtnim vodama neke snažne depresije.

Naš život može godinama teći mirno i spokojno, ali iznenada, kada to najmanje očekujemo, izbije oluja. To može biti neki „rak“. Može biti „gubitak radnog mjesta“. Može biti „kleveta“. Može biti „otkriće da je tvoj bračni drug počinio preljub“. Može biti „smrt drage osobe“.

Kakva bi mogla biti reakcija ne veliku i iznenadnu oluju? Ako imaš vjeru, nema opasnosti da ćeš se utopiti u vodama smrti. Vjera nam daruje mudrost i snagu da kroz sat kušnje i napasti prođemo živi i zdravi. Čovjek vjere posrće, ali ne pada.

Kaže David: „Pa da mi je i dolinom tamnom proći, ne bojim se nikakvog zla, jer si ti, Gospodine, sa mnom“. Važno je, dakle, pripremiti se na suočavanje s olujom koja dolazi iznenada. Kako se pripremiti? Kaže Isus: „Bdijte i molite!“ Molitva nam daruje snagu i mudrost da nadvladamo bilo koju vrstu oluje bez utapanja u depresiju, tjeskobu i napast da se odreknemo Boga. Amen. Aleluja.

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

 

Foto: Pixabay

Izvor: sjeme.com