Knjige koje obrađuju muževnost još uvijek su u malom broju. Danas, više nego ikad, postoji potreba za kvalitetnim tekstovima koji obrađuju temu muževnosti i kako biti muškarac u današnjem svijetu pale muževnosti.

Zbog toga je itekako dobrodošao izlazak knjige ”Kako biti džentlmen: umijeće muževnosti za katolike” koja je u svom engleskom originalu izašla sredinom prošle godine, a svoj hrvatski prijevod dobila već početkom ove u nakladi izdavačke kuće ”Verbum”.

Autor ove hvalevrijedne knjige je Sam Guzman, osnivač i urednik poznatog bloga ”Katolički džentlmen”, koji je među prvima, već 2013. godine, počeo pisati i govoriti o današnjoj krizi muževnosti. Stoga je ova knjiga, možemo reći, plod njegova dugogodišnjeg promišljanja o tome što znači biti muškarac i kako ustrajati u tome da bi muškarac bio što bliži svome pravom uzoru Isusu Kristu.

Sama knjiga sastoji se od 176 stranica na kojima se nalazi Predgovor koji je napisao chestertonijanac Dale Ahlquist, Uvoda i 32 kratka, ali iscrpna poglavlja koja se mogu podijeliti u 6 različitih tema: kako znati da si autentičan muškarac, kako muškarca pretvoriti u džentlmena, važnost ljudskoga tijela, dragocjenost tradicije, svrha uljudnosti, muževnost i duhovni život. Na kraju knjige autor donosi i 13 pravila kojih bi se jedan katolički džentlmen trebao pridržavati te 40-ak naslova na temu muževnosti, teologije i duhovnosti, filozofije, braka i obitelji itd. koje bi jedan katolički džentlmen svakako trebao pročitati. Zanimljiva je činjenica da je čitavu knjigu autor posvetio svojoj supruzi i četvero djece, ali i Gospi, prema kojoj gaji osobitu ljubav.

Odličan uvod u ovu dragocjenu knjigu je upravo Predgovor Dalea Ahlquista koji ispravno primjećuje kako su se u posljednje muškarci prestali ponašati kao džentlmeni na što su i pozvani, što je pak rezultiralo time da su se i žene prestale ponašati kao žene. ”Žene su počele zahtijevati svoja prava, jer su ih muškarci prestali priznavati. Žene su počele obavljati muške poslove, jer su ih muškarci prestali obavljati. Žene su se odvojile od kuće, jer su se prije njih muškarci odvojili od nje.”

Lijek za ovu rak-ranu današnjeg društva nudi upravo autor ove knjige koji u svome Uvodu naglašava kako je moguće postati onakav katolički džentlmen kakav je nekad postojao i kakav se može pronaći u nauku Katoličke Crkve. ”Možda ste skeptični. Možda vam ovo zvuči kao pobožne floskule. Ili ste se pak pronašli u ovome i jedva čekate da krenete. U svakom slučaju, pozivam vas na ovo putovanje katoličkom muževnošću. To je put pustolovina i napora, padanja i trijumfa, borbe i romanse. To nije laka cesta, ali je jedina kojom vrijedi ići – jer je cilj toliko dobar da vi to uopće ne možete zamisliti.”

Ova knjiga nije neki teološki traktat o muževnosti, a ni detaljan priručnik o tome što znači biti muškarac. Ona je sažet, ali sadržajan putokaz za svakog muškarca koji želi nasljedovati muške vrline i kreposti imajući u vidu Isusa Krista, savršenog muškarca, za uzora.

Kako zaključuje Ahlquist u svome Predgovoru, takvi nam muškarci, katolički džentlmeni, jako nedostaju, a ”Sam Guzman nam je dao nešto što nam očajnički treba: vrijednu, čitljivu knjigu s namjerom da pomogne mladim muškarcima da postanu džentlmeni.”

Knjigu možete nabaviti u nakladi izdavačke kuće ”Verbum”.