U današnje vrijeme brakovi nailaze na mnoge poteškoće, što i nije toliko iznenađujuće. Može se reći da su za većinu bračnih neuspjeha krivi mitovi o ljubavi.

Kad se par upozna i zaljubi, sve „pršti“ od energije, kemije i strasti. S vremenom se stvori mnoštvo obaveza vezanih s djecom i karijerom. Osjećaj zaljubljenosti počne blijedjeti ili sasvim nestane. Sve to dovodi do toga da supružnici zaključe kako više ne vole jedan drugoga. Ali, čak je i ta izjava izgrađena na mitu o ljubavi.

PRVI MIT: LJUBAV JE OSJEĆAJ

Uvriježeno je mišljenje da je ljubav nešto što se osjeća – ljubav je emocija. Problem s emocijama je taj što su nepredvidljive i što ih ponekad ne možemo kontrolirati. Ako ljubav poistovjećuješ s romantikom i strašću, nalazit ćeš se u stalnoj potrazi za sljedećim emotivnim uzbuđenjem. Poslanica Kološanima otkriva nam da je ljubav izbor. To je, doduše,  najemotivniji izbor koji ćemo ikada iskusiti, ali ljubav u svojoj srži nije emocija, ljubav je odabir.

DRUGI MIT: LJUBAV JE NEŠTO ŠTO SE SAMO DOGODI

Često se o zaljubljivanju govori kao o nečemu što se dogodi iznenada. Prema tomu zaljubljivanje je nešto što je izvan naše kontrole. Problem kod tog ljubavnog mita je taj da, ako ne možemo kontrolirati kad ćemo se zaljubiti, ne možemo kontrolirati ni kad ćemo se odljubiti. Vratimo se na Poslanicu Kološanima, kada Pavao govori kršćanima: „A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva.“ Kaže im da izaberu, da namjerno pokažu ljubav. Ljubav nije pasivna, ljubav nije nešto što se samo dogodi – ljubav je izbor.

Stoga, kada kažeš svom supružniku: „Ja te jednostavno više ne volim“, ono što mu zapravo govoriš je: „Odlučila sam da ti više ne pokazujem ljubav.“ Ovo zvuči grubo, zato što i jest. Mitovi o ljubavi uništavaju previše brakova.

 

Izvor: Book.hr

Foto: Pixabay