Pročitajte čitavu Bibliju kroz 365 dana

„VIŠE VRIJEDI JEDNA STRANICA SVETOGA PISMA, NEGO SVI ROMANI SVIJETA.‟ – BL. ALOJZIJE STEPINAC

„Tko ne poznaje Pisma, ne poznaje Krista.‟ – sv. Jeronim

Svi sveci i blaženici bili su svjesni važnosti Božje Riječi, pa tako i naš bl. Alojzije Stepinac i sv. Jeronim, te su je svakodnevno čitali. Štoviše, čak je i sam Isus rekao da „čovjek ne živi samo o kruhu, nego i o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta‟ (Mt 4, 4).

Međutim, nama se katolicima najviše spočitava da mi Božju Riječ uopće ne poznajemo i da nam Sveto pismo, zapravo ono najvrjednije što nam je Bog dao uz sv. misu i sakramente, najčešće skuplja prašinu na policama.

Zbog toga smo u sklopu projekta „Muževni budite‟ napravili plan ne samo kako svakodnevno čitati Bibliju, nego i kako je pročitati u vremenskom roku od 365 dana, od korica do korica. Za to postoje tri pristupa: linearni, usporedni i tematski pristup.

Kod linearnog se pristupa svakog dana čita nekoliko poglavlja, počevši od samog Postanka, a završava se Otkrivenjem. Svakog dana dovoljno je odvojiti po 5–10 minuta da se čitava Biblija takvim pristupom pročita u 365 dana i da se pročitana Božja Riječ svakodnevno razmatra. Plan čitanja linearnog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Usporedni pristup je nešto zahtjevniji i prema njemu se starije i novije svetopisamske knjige uspoređuju i razmatraju. Svakog se dana tako čitaju po dva čitanja iz Staroga zavjeta i jedan iz Novoga zavjeta, a za to je potrebno 10-ak minuta. Premda naizgled nepovezana, sva tri čitanja pokazuju određene dodirne točke i činjenicu kako se mnoge stvari najavljene u Starome zavjetu ispunjuju u Novome zavjetu. Takav se pristup osobito preporuča za čitanje u skupini (zajednici, obitelji) u kojoj pojedinci mogu podijeliti s drugima svoje dojmove i istaknuti svoje poveznice između čitanja. Plan čitanja usporednog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Kod tematskog pristupa Sveto je pismo podijeljeno na 14 tematskih područja kao što su Rani svijet, Patrijarsi, Egipat i Izlazak, Osvajanje Obećane zemlje i Suci, Prvo kraljevstvo, Davidovo kraljevstvo, Izgnanstvo, Rana crkva… Svaki se dan čitaju po dva ili tri čitanja iz Starog i(li) Novog zavjeta koja otkrivaju određene dodirne točke i produbljuju razumijevanje određenog tematskog područja. U sklopu ovog pristupa moguće je pratiti i dnevne videoepizode na engleskom jeziku koji donose objašnjenja dnevnih čitanja. Kao i kod usporednog pristupa, ovakav se pristup osobito preporuča za čitanje u skupini. Plan čitanja tematskog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Za bilo koji od ova tri navedena pristupa možeš se prijaviti javljanjem na mail muzevnibudite@gmail.com. U mailu je potrebno naznačiti za koji se pristup prijavljuješ. Tijekom mjeseci na mail će ti stizati poticajne misli iz Biblije, ohrabrujući odlomci, ali i kvizovi pomoću kojih ćeš moći provjeriti svoje poznavanje Božje Riječi.

Neka ti upravo Božja Riječ bude na rast i na poticaj i najvažnija novogodišnja odluka iz koje ćeš svakog dana crpsti Božju milost i blagoslove, a na čije ćeš čitanje i proučavanje poticati i druge. I ne zaboravi:

„SVE PISMO, BOGODUHO, KORISNO JE ZA POUČAVANJE, UVJERAVANJE, POPRAVLJANJE, ODGAJANJE U PRAVEDNOSTI, DA ČOVJEK BOŽJI BUDE VRSTAN, ZA SVAKO DOBRO DJELO PODOBAN‟ (2 TIM 3, 16–17)