U Saboru su 22 zastupnika zatražila osnivanje saborskog istražnog povjerenstva zbog udruga koje se navodno lažno predstavljaju kao klinike za pobačaj, a funkcioniraju kao savjetovališta koje ženama nastoje pružiti stručne i nepristrane informacije o prirodi i posljedicama pobačaja. Zastupnici traže da se ispita njihov rad i izvori financiranja. Na ovo je reagirala Zaklada Ordo Iuris protupitanjem – tko će istražiti udruge koje propagiraju nepostojeće „pravo na pobačaj“?

U HRT-ovoj emisiji Studio 4, emitiranoj u srijedu, 4. ožujka 2020., gostovao je pravnik Zaklade Ordo Iuris, Filip Đekić, koji je komentirao pokušaj osnivanja spomenutog istražnog povjerenstva, ali i činjenice o pobačaju koje tzv. pro-choice udruge i njihovi politički saveznici prešućuju. Đekić je prvo pojasnio cilj djelovanja Zaklade, a taj je okupljanje pravnih stručnjaka s ciljem očuvanja i promoviranja pravno-povijesnih načela koja su dio europskog, a i hrvatskog identiteta, prvenstveno prava na život od začeća do prirodne smrti, koje je temeljno pravo iz kojeg proizlaze sva ostala prava. Također zaštite obitelji koja proizlazi iz braka koji je u Ustavu RH definiran kao zajednica muškarca i
žene.

Na upit voditeljice o tzv. pro-life udrugama koje navodno šire dezinformacije i istražnom povjerenstvu koje bi provjerilo rad istih, Đekić je odgovorio da je rad tih udruga transparentan i dostupan javnosti, te da se slažu s osnivanjem povjerenstva, ako bi isto istražilo rad i pro-life i pro-choice udruga. Glede dezinformiranja, upozorio je da dezinformiranje postoji od strane onih koji su pobornici pobornika pobačaja, kao što je to slučaj s portalom Telegram.hr koji u svom članku spominje anketu agencije Ipsos koja navodno ukazuje da je većina Hrvata za nepostojeće „pravo na izbor“, a istu nije
objavila i opravdano je pitanje postoji li uopće.

Kao dokaz da ono o čemu pro-life udruge govore nije dezinformacija, istaknuo je brojna znanstvena istraživanja, koja su provedena na svim kontinentima, a koja ukazuju da postoji veliki rizik da žene koje abortiraju svoje dijete budu izložene negativnim psiho-emocionalnim posljedicama poznatim pod nazivom PASS (engl. post-abortion stress syndrome).

Na kraju je naglasio da su stručna povjerenstva svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj i jednog KBC-a (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek), na zahtjev Ustavnog suda RH, a povodom odlučivanja o ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, dostavila svoje stručno mišljenje u kojem su potvrdila da ljudski život počinje začećem.

„Stoga ako to uzmemo kao jednu premisu, a kao drugu članak 21. Ustava RH da svako ljudsko biće ima pravo na život, konkluzija je jasna, nerođeni i rođeni čovjek ima intrinzično pravo na život“, zaključio je Đekić.

Čitavu raspravu možete pogledati putem ove poveznice: https://vijesti.hrt.hr/587929/zestok-okrsaj-glavasevica-i-ekica-oko-pobacaja.