Imali smo priliku razgovarati o bračnim vodama s dugogodišnjim bračnim parom Haraminec, Melitom i Zlatkom, iz Bjelovara. Njih dvoje već dugi niz godina služe u apostolatu za život, a o istom mogu mnogo toga i sami posvjedočiti iz vlastita iskustva.

 

31 godina bračnog života

„U braku smo 31 godinu (ajme!). Nakon nekoliko mjeseci hodanja, znali smo da želimo zajedno ostati zauvijek, zasnovati obitelj i živjeti isti san. Bili smo jako mladi i naši roditelji nisu bili oduševljeni tom odlukom, ali mi smo čvrsto odlučili i vjenčali smo se vrlo brzo‟, istaknula je Melita.

Zlatko na to primijećuje kako se današnji mladi, za razliku od njih, teško odlučuju za brak. „Danas mladi teško ulaze u vezu, a još teže se odlučuju na brak. Mi mislimo da im nedostaje odvažnosti za preuzimanje odgovornosti, pa se malo skrivaju iza raznih razloga kao što je stan ili dobra primanja i slično. Naravno da nije lako, no to i je brak, zajedno koračati u istom smjeru, čvrsto se držeći jedno za drugo. Taj isti smjer je Krist, koji nam drži ruku u ruci kad je nama preteško.‟

Sanjali smo veliku obitelj

Na pitanje jesu li planirali toliko brojnu obitelj, oboje su se nasmijali od uha do uha, a Melita je zaključila: „Sanjali smo veliku obitelj i radosno smo prihvaćali novi život kad bi nas Stvoritelj života pozvao. Nismo planirali baš devetero djece, ali darova, a djeca su baš to, nikad nije previše.‟

„Zadnja beba nam je rođena za nebo i baš smo u toj tuzi naučili zahvaljivati na svoj rođenoj djeci i obilnim blagoslovima koje smo uz sve njih dobili. Naravno da je bilo teških dana i neprospavanih noći, problema koje nismo znali riješiti, materijalnih problema, umora i suza‟, ozbiljno nadodaje Zlatko. „Škola, glazbena škola, sport, fakultet… To sve traži angažman roditelja i dobru organizaciju. Bilo je glasno, teško, ali i veselo!‟

Nije im smetalo nerazumijevanje i osude okoline

Istaknuli su kako su često susretali i poglede pune nerazumijevanja i osude zbog brojne obitelji, no to im nije nimalo smetalo.

„Imali smo puno dragih ljudi oko nas koji su nam pomagali, hrabrili nas i zajedno se s nama radovali. Sada kad se osvrnemo, a sva su djeca već odrasla pa imamo i troje unučadi, vidimo kako smo blagoslovljeni jer smo odgovorili na Božju čežnju za naš brak‟, kaže Melita.

Sa svakim novim djetetom dolaze novi obilni blagoslovi

„Uvijek svjedočimo da su djeca jedino za što se, na ovome svijetu, sve isplati. Zato mladim parovima uvijek kažemo da najvrjednije bogatstvo, uz vjeru, koje mogu ostaviti svojoj djeci, su braća i sestre. Ništa materijalno im to ne može nadoknaditi. Sa svakim novim djetetom dolaze novi obilni blagoslovi koje Gospodin želi izliti na brak‟, nadodaje Zlatko.

Osim što su osobno otvoreni životu, htjeli su tu radost novog života podijeliti i s drugima pa su tako počeli svjedočiti i služiti u apostolatu za život.

„Gospodin nas je pozvao u apostolat za život prije mnogo godina kroz rad u Obiteljskom centru u Bjelovaru. To je bilo poratno vrijeme kada su potrebe bile velike, ali veliko je bilo i zadovoljstvo raditi s trudnicama i majkama brojnih obitelji. Tada smo upoznali i velike i zaslužne ljude u apostolatu za život kao što su dr. Antun Lisec i vlč. Marko Majstorović, koji sada s neba mole i zagovaraju nerođene. U to smo vrijeme u obitelji počeli redovno moliti za nerođene, a kroz tu molitvu rasla nam je i spoznaja o svetosti života‟, ističe Melita.

Gospodin nagrađuje na pro-life polju

Nakon Obiteljskog centra, bračni par Haraminec uključio se i u inicijativu „40 dana za život‟ kada je ona pokrenuta u Bjelovaru 2016. godine.

„Inicijativa 40 dana za život nas je od prvih dana pokrenula i znali smo da smo pozvani. To je sveto poslanje po kojem Gospodin po nama, ovako malenima, slabima, prevrtljivima, ranjenima, grešnima… radi velike i svete stvari. Neizmjerno smo zahvalni i počašćeni što nas upotrebljava‟, kaže Zlatko.

„Rekao nam je jedan poznanik, govoreći o bdjenju pred bolnicom, da on to ne bi radio ni za kakve novce. Mi smo se nasmijali i rekli: Ni mi! Nagrada nam je puno veća!‟, veselo nadodaje Melita.

Udruga „Hrvatska za Život‟, pod kojom djeluje inicijativa „40 dana za život‟, prepoznala je njihovu predanost apostolatu za život pa ih je na ovogodišnjem Nacionalnom susretu u Vinkovcima i nagradila.

„Priznanje koje smo dobili od udruge Hrvatska za život nas je i više nego iznenadilo. Oni koji su u tom trenutku sjedili oko nas, smijali su se našoj nevjerici i velikom iznenađenju‟, ističe Melita.

„Ne radimo mi ništa posebno, jednostavno prepuštamo Gospodinu vodstvo i On to sve upravlja. Mi zapravo zahvaljujemo Inicijativi jer smo imali priliku izvući najbolje od sebe‟, ponizno zaključuje Zlatko.

Bračni i zaručnički susreti su jedno jako lijepo poslanje

Osim što su angažirani oko djece, unučadi i apostolata za život, Zlatko i Melita aktivni su i u „Zajednici bračnih susreta‟.

„U Zajednici bračnih susreta smo od 2002. godina‟, kaže Melita. „Točnije tada smo bili na svom originalnom bračnom vikendu. Od zajednice smo toliko puno dobili za svoj brak da smo se pitali što mi možemo ponuditi svojoj zajednici. Odgovor je sam došao kad je bilo vrijeme, tako da smo kroz rast u zajednici prihvatili vodstvo naše bjelovarske zajednice i trenutno smo odgovorni par.

„Također smo tim par koji, zajedno sa svećenikom, vodi Zaručničke vikende‟, nadodaje Zlatko. „To je posebno lijepo poslanje i od tih divnih mladih zaručnika dobivamo puno za naš odnos. Velika je radost i čast biti dio tih vikenda.‟

„Bračni i zaručnički susreti blagoslov su za obiteljski pastoral‟, ističe Melita. „U njemu služe bračni parovi i svećenici koji, dijeleći iskustva svog života, svjedoče o ljepoti različitosti, prihvaćanja, odgovornosti i ljubavi u braku ili posvećenom životu, a sve s Kristom kao Putem, Istinom i Životom. Blagoslovi i milosti na tim su susretima brojni, očituju se kroz suze radosnice i srca zagrijana neugasivim žarom. To je žar koji još dugo gori i rasplamsa se kad je potrebno.‟

Tajna dugog i skladnog braka?

Upitali smo Melitu i Zlatka postoji li tajna dugog i skladnog braka, a koja bi mogla koristiti drugim bračnim parovima pa i onima koji se tek spremaju ući u bračne vode. Nije im trebalo dugo da odgovore i na to pitanje.

„Ako postoji tajna dugog i skladnog braka,‟ naglašava Melita, „onda je to svakako molitva jedno za drugo. Na koljenima.‟

„Kada se primimo za ruke i osjetimo da smo nas dvoje, unatoč i usprkos, jedno srce koje zajedno kuca, a posebno kad je najteže, znamo da smo još uvijek na istome putu na koji smo davno krenuli zajedno‟, zaključuje Zlatko.

 

Razgovor vodio: Krunoslav Puškar

Foto: privatna arhiva obitelji Haraminec