FOTO Održana 3. konferencija katoličkih muškaraca ‘Budi muškarac’ i molitva krunice ispred katedrale

Prošlog tjedna, 17. i 18. lipnja, održana je 3. konferencija katoličkih muškaraca naziva „Budi muškarac” u zagrebačkom hotelu „International” pod geslom „Evo, činim nešto novo; već nastaje. Zar ne opažate?” (Iz 43, 19).

Na konferenciji koja je po prvi put održana uživo (prethodne dvije održale su se online putem različitih platformi) sudjelovalo je 60-ak sudionika iz različitih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.

Konferenciju je svojim blagoslovom otvorio p. Stjepan Ivan Horvat, koji je bio i jedan od govornika konferencije s temom „Ljubav i odgovornost”. Drugi su govornici prvog dana konferencije bili: dr. sc. Krunoslav Puškar, organizator konferencije, s temom „Evo, činim nešto novo!”, Zvonimir Žulj s temom „Živjeti vjeru u vrtlogu psihičkog poremećaja”, Kristijan Glavaš s temom „Budi muškarac – ti učini prvi korak!”, Pere Eranović s temom „Je li brak podvig?”, Filip Foretić s temom „Zašto muškarac ne smije kalkulirati s Bogom?” i Veseljko Kralj s temom „Duhovni boj na koljenima”.

Uz navedena izlaganja održana je i panel diskusija o braku, kao glavnoj temi toga dana. Prvi dan konferencije zaključen je sv. misom i klanjanjem u crkvi sv. Josipa na Trešnjevki koju je slavio p. Stjepan Ivan Horvat, naglasivši kako je divno vidjeti crkvu ispunjenu muškarcima koji su pozvani biti duhovni vođe svoje obitelji. Organizator konferencije, dr. sc. Krunoslav Puškar, naveo je kako su svjesno odabrali crkvu sv. Josipa kao mjesto za misu i klanjanje jer žele još više nasljedovati vrline i kreposti sv. Josipa, glavara Svete obitelji.

Drugom danu konferencije prethodila je jutarnja misa kod zagrebačke katedrale i javna molitva sv. krunice ispred same katedrale na kojoj se okupilo, prema nekim procjenama, otprilike 200 muškaraca različite dobi. Muškarci su molili radosna otajstva Gospine krunice, izmolili litanije sv. Josipu, a na kraju i zapjevali. Okupljenim muškarcima podijeljene su hrvatske zavjetne krunice Hrvatske zajednice Predragocjene Krvi Kristove, koja je pokrenula molitvu krunice u Australiji. Krunice, koje su unikat, pravi Marijana Lasić, slijepa osoba. Sudionici molitve zaključili su kako bi ovakva molitva krunice trebala biti učestalija, barem jednom mjesečno, upravo ispred katedrale.

U hotelu „International” nastavljena je konferencija izlaganjima Josipa Vučka s temom „Fitness iz druge perspektive”, Davida Cindrića s temom „Posveta Mariji i Josipu i snaga sv. krunice”, fra Marija Berišića s temom „Dođi i vidi, a ne vidi pa dođi”, Zlatka Krznarića s temom „Bogatstvo naših neuspjeha”, dr. sc. Darka Andročeca s temom „Izazovi i ljepote bračnog života”, Franje Adanića s temom „Otvorenost životu”, Luke Marušića s temom „Obitelj i poduzetništvo”, Ivana Džanka s temom „Muškarac kao lider” i Ante Bilavera s temom „Muškarac kao prorok, kralj i svećenik”.

Između izlaganja drugog dana održana je i panel diskusija o liderstvu i poduzetništvu, na kojoj je naglašeno kako je svaki muškarac pozvan biti lider i poduzetnik u svome životu, ali i kako smo mi kao kršćani pozvani podupirati kršćanske obrte, tvrtke i pothvate.

Dotaknuti mnogim poticajnim svjedočanstvima i izlaganjima sudionici i govornici su zaključili kako su konferencije za katoličke muškarce uistinu uvelike potrebna stvar, nadajući se kako će se ovakve konferencije i duhovne obnove za muškarce proširiti i u druge hrvatske gradove, ali i šire.

Izlaganja s konferencije bit će kroz dogledno vrijeme dostupna na web stranici konferencije www.budimuskarac.com, a u pripremi je i sljedeća konferencija koja bi se trebala održati u drugoj polovici sljedeće godine.