„Poziv na brak zahtijeva više vrlina i postojanosti od bilo kojeg drugog poziva: to je trajna vježba u mrtvljenju.” – sveti Franjo Saleški

„Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi.“ (Ef 5, 28)

Oženio sam divnu ženu. Ona je lijepa, duhovita, velikodušna i nevjerojatno jaka. (Gledao sam je kako rađa. Vjeruj mi, ona je jaka.) Što sam s njom duže u braku, to više shvaćam koliko sam sretan što je imam.

No usprkos velikoj ljubavi prema svojoj ženi, priznajem da sam još uvijek katkad poprilično sebičan u svome ponašanju prema njoj. Drugim riječima, ne pokazujem uvijek svoju ljubav onako kako bih trebao. Ukoliko već nisi postao svetac, vjerujem da se u tome možeš prepoznati.

Budući da smo mi muškarci po prirodi sebičniji, potreban je određeni napor kako bismo svojim suprugama pokazali ljubav. Potrebno je svakodnevno nju i njezine potrebe staviti ispred naših. Ovdje dijelim s tobom pet načina kako ljubiti svoju suprugu na konkretan način.

  1. Slušaj je

Slušaš li svoju ženu? Ne mislim pritom slušaš li je dok razgovarate, nego pokušavaš li zaista razumjeti njezine brige i poglede? Ovdje ću biti u potpunosti jasan. Kako bih pokazao svojoj ženi da je cijenim, ovo je sigurno jedan od najtežih načina. Po prirodi sam povučen. Volim u miru čitati i razmišljati, a moj je idealan večernji odmor proučavanje dobre knjige bez ometanja.

Međutim, moja supruga, kao i većina žena, voli pričati. Govori mi o smiješnim dogodovštinama naše djece, o računima koje treba platiti, ili o nečemu što joj je njezina prijateljica rekla. Zanima li me to? Katkad baš i ne, i prečesto se uhvatim kako samo potvrđujem njezine riječi umjesto da se uključim u pravi razgovor. Moja žena, naravno, uoči taj manjak interesa i to je povrijedi.

Kad se pretvaram da je slušam, a ja sam rastresen i nezainteresiran, to je nevjerojatno sebično. Time joj zapravo govorim: „To je lijepo, dušo, ali, iskreno, zaista me ne zanima.“ To je šamar za ovu ženu koja se muči iz dana u dan kako bi našu kuću učinila domom ljubavi za mene i našu djecu.

Čovječe, ti i ja smo pozvani da ljubimo svoje supruge slušajući nju i njezine brige. Ako je to važno za nju, to bi trebalo biti važno i za nas. Što god u tome trenutku želiš učiniti, to može čekati. Obrati pozornost na lijepu ženu kojoj si se obvezao dati svoj ​​život i zaista poslušaj što ona ima za reći. Ova mala praksa može učiniti veliku promjenu u tvome braku.

  1. Pomogni joj

Supruge i majke imaju nevjerojatno težak posao. Uvijek me nasmiju ljudi koji misle kako moja supruga ne radi ništa jer ostaje doma s djecom. Reći ću ti ovo – mislim da ne bih mogao raditi sve što ona radi. Ja se vraćam kući s posla. Ona ne.

Dakle, kao suprug trebaš shvatiti da tvoja supruga naporno radi. Cijeni to, ali nemoj ostati samo na riječima. Potraži konkretne načine kako joj olakšati teret brige za dom i odgoj vaše djece. Usisavaj, operi suđe, baci smeće ili promijeni pelene. Vjeruj mi, postoje deseci malih načina kako možeš voljeti svoju ženu. Nađi neke od tih načina i učini ih sam.

  1. Pogledaj romantični film s njom

Koliko nas muškaraca želi pogledati film poput „Ponos i predrasude“ ili „Romansa u Seattleu“? Da, ni ja. No znaš što? Moja žena voli te vrste filmova, a vjerojatno i tvoja žena. Progutaj svoj ponos i pokaži svojoj ženi da za promjenu voliš gledati nešto što ona voli.

Naravno, ovakva vrsta zabave ne mora biti film. Može biti nešto poput šetnje ili šopinga. Poanta je da učiniš nešto što tvoja žena voli kao čin ljubavi, čak i ako ti to smatraš potpuno nezanimljivim.

  1. Iznenadi je

Svi vole iznenađenja pa tako i tvoja žena. Donesi joj buket ruža katkad. Kupi joj knjigu koju želi. Donesi joj bombonijeru. Odvedi je na večeru bez posebna razloga.

Drugim riječima, saznaj što joj se najviše sviđa i onda je time iznenadi kada ona to najmanje očekuje. Za takvo što zaista ne moraš čekati do vaše godišnjice!

  1. Reci joj da je voliš

Većina muškaraca, osim romantičnih pjesnika među nama, ne voli izražavati svoju ljubav riječima. „Moja žena zna da je volim pa zašto bih joj ja to morao reći?“, tako misle. No tvoja žena ipak mora čuti da je voljena, makar ti sve ostalo radio kako treba. Često joj govori da je voliš i reci joj što voliš na njoj. Pronađi način da joj i na netjelesan način izraziš svoju ljubav. Tvoja žena će time znati da ti je stalo do nje zbog onoga što ona jest, a ne zbog onoga što može učiniti za tebe.

Zaključak

Ako si se oženio radi svoje koristi, oženio si se iz pogrešnih razloga. U braku se ne radi o uzimanju. Ne radi se ni o tome kako se osjećaš zbog druge osobe, kako ona izgleda ili što ona može učiniti za tebe. Ne, u braku se radi o tome da voliš poput Krista – a to znači prigrliti križ.

Vidiš, u pravoj ljubavi radi se o davanju samog sebe, žrtvovanju samoga sebe, i odricanju od samoga sebe. To doslovno znači položiti svoj život za svoju ženu u tisućama dnevnih odabira. Kao muškarci pozvani smo slijediti Krista ljubeći svoje žene kao što je On ljubio Crkvu i „dao samog sebe za nju“. Je li to katkad teško? Hoće li te koštati? Naravno. Grešni smo i sebični. No preboli to. Budi muškarac! Voli svoju ženu!

 

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice catholicgentleman.com.

Preveo: K.P.

 

Foto: Pixabay