Suvremeni su mediji proizveli koncept ʽtoksične muževnostiʼ. Mnogi su se komentatori bavili tom opasnom idejom i njenom štetom za muškarce u današnjem društvu.

Pomaganje mladićima da nadiđu prijetnju toksične muževnosti je neizrečena svrha nove knjige naziva Priručnik za muškarce (engl. Manual for Men). Glavni je autor biskup grada Phoenixa, Thomas J. Olmstead.

Definicija toksične muževnosti

Za one koji nisu upoznati s idejom ʽtoksične muževnostiʼ, autor John Horvat II. taj koncept objašnjava na sljedeći način:

Seksualna revolucija stvorila je, kultivirala i uzgojila čovjeka-čudovište. Čitava je kultura bila uključena u to da se ti muškarci loše ponašaju, onako kako mnogi to danas čine. Mediji su slavili uništenje tradicionalnog pojma onoga što bi muškarac trebao biti. Taj je pothvat stvorio ludo stvorenje, mješanca. A sada su se ti tvorci Frankensteinova čudovišta okomili na njega i osudili ga, objesili znak oko njegova vrata s riječima ʽtoksična muževnostʼ, napisane svijetloružičastim slovima.

Mediji, zabava i akademija, svi i svugdje pokušavaju naglasiti portret tog čovjeka-čudovišta. Nametnuli su model onoga što muškarci, osobito mladi muškarci, moraju biti. Većina današnjih muškaraca je pristala na to, ukidanjem ograničenja muškog ponašanja i širenjem ruku grešnom životu promiskuiteta, neobuzdanosti i kontradikcija.

Rješavanje zbunjenosti

Feminizam je posijao veliku zbunjenost među muškarcima, čak i među onima koji pokušavaju voditi kreposne živote. Nije jasno koje je značenje muškarca u kulturi koja, čini se, prezire sve što je istinski muževno. Ovo je sada treća generacija u društvu koje oblikuje feministička ideologija. Vrlo mali broj mladića ima pravi muški uzor koji bi im osvijetlio put. Današnji je mladić opsjedan pornografijom, kulturom ovisnosti i usamljenosti koja dolazi kada se kod činjenja ispravne stvari sve uroti protiv njega.

Taj mladić, a i svatko tko mu želi pomoći, trebao bi pročitati Priručnik za muškarce.

Prvi dio knjige, naziva ʽU bojʼ, refleksija je biskupa Olmsteada na katoličku muževnost. Sam taj dio vrijedan je cijene knjige. Biskup razumije kako je prava borba da bi se postalo katoličkim muškarcem, pa stoga potiče mladiće da se pridruže tome boju.

Što je katolički muškarac?

Možda je najbolji način da se stekne dojam njegove refleksije ako navedemo nekoliko citata.

Crkva jest i oduvijek je bila škola koja nas priprema za duhovni boj, u kojem su kršćani pozvani da ʽbiju dobar boj vjereʼ (1 Tim 6, 12), da ʽobučemo svu opremu Božjuʼ i da budemo spremni ʽoduprijeti se lukavstvima đavlovimʼ (Ef 6, 11). (str. 11)

U ovome leži punina muževnosti; svaki katolički muškarac mora biti spreman dati se u potpunosti, da juriša, da se uključi u duhovni boj, da brani žene, djecu i druge od zloće i zamka đavoljih! (str. 18)

Nema prečice do svetosti, do postajanja velikim katoličkim muškarcem, na što smo pozvani. Nema izbjegavanja one vječne unutarnje borbe u koju se svi mi moramo uključiti… Možda ćemo doći u napast da kažemo: ʽKada dobijemo mnoge bitke, moći ću početi živjeti život svetostiʼ, no to je laž! Upravo u žaru borbe mi moramo postati sveti. (str. 28–29)

Nama je potrebna vjera naših predaka koji su branili djecu prijašnjih generacija i koji su radije dali svoje živote, nego izdali svoju vjeru u Krista. Moja braćo i sestre, muškarci Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama i šire, trebamo vas da stupite u boj! (str. 62)

Refleksije, meditacije i molitve

Ostatak knjige sadržava duhovne resurse koji su dizajnirani da pomognu muškarcima da dosegnu ideal koji je biskup Olmstead njima tako plemenito izložio. Navode se kratka čitanja iz Svetog pisma, katekizma i papinskih dokumenata. Primjeri iz života svetaca ističu vrline i karakteristike koje se nalaze u biskupovim refleksijama.

Šlag na torti, takoreći, je dio posvećen molitvama, pobožnostima i pjesmama. Razmatranja krunice potiču na razmišljanje o duhovnom boju, kako se može vidjeti u odjeljku iz meditacije o Isusovu rođenju: ʽNebeska strategija za zbaci Sotonino kraljevstvo bilo je sjajno u svojoj poniznosti… U njegovu veliku ponosu, đavao je ostao iznenađen. Nije mogao razumjeti, nije mogao očekivati da će se Bog tako poniziti za slabu ljudsku rasu koja je skrenula s puta.ʽ

Uzor svih očinskih vrlina, sv. Josip, se osobito spominje, kao i arkanđeli sv. Mihael i sv. Rafael.

Postoji tendencija da suvremene osobe Crkve budu previše zastupljene. Premda su citati dobro izabrani, knjiga bi bila mnogo jača da se spominju važne osobe iz povijesti Crkve, sveci ratnici ili borbenije osobe iz prošlosti.

Ovo nije knjiga koja se čita jednom i onda se odloži. Njena je namjena da stoji na noćnom ormariću. Njezina struktura odaje tu svrhu. Korice su kožnate i fleksibilne. Stranice u tvrdog uveza. Papir je visoke kvalitete, a bilješke i masno otisnuta slova ne pokazuju se na sljedećoj stranici.

Knjiga će pomoći mladićima koji će je čitati kako bi reafirmirali svoju mušku ulogu u životu. Kupovanje primjerka Priručnika za muškarce za zbunjenog mladog katolika moglo bi se čak nazvati i djelom milosrđa.

 

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice: returntoorder.org.

Preveo: K.P.