“Čitanje je kao duhovna hrana što liježe na nepce duše.” – Padre Pio

Ispuniti trenutke dokolice dobrom knjigom hvalevrijedan je pothvat. Ljeti, kada žurni ritam svakidašnjice ipak pomalo posustaje, usporava se i ostavlja trenutke protočnosti za odmor i razmišljanje o stvarima za koje inače možda nemamo toliko vremena, vrijeme je i za uživanje u dobroj knjizi. Iz različitih izvora stižu različiti popisi ljetnih knjiga, no nešto se rjeđe spominju popisi knjiga kršćanskoga nadahnuća za vruće ljetne dane.

Kršćanska sadašnjost izdvojila je stoga deset knjiga (jedva smo stali na tom broju!) koje govore o vjeri, a koje možete ponijeti na plažu. Imajući na umu mir, molitvu i dokolicu, kao kamen temeljac ljetnog odmora, odabrani su naslovi koji neće opteretiti čitateljeve dane, nego ga napuniti snagom duha i Riječi.

  1. Mali princ za male i velike ljude – kako ga je iznova otkrio Anselm Grün

Jedna od najljepših priča, Mali princ, otkako ju je 1943. objavio Antoine de Saint-Exupéry, neprestano privlači pozornost čitatelja diljem svijeta. Sada ga je iznova otkrio benediktinac Anselm Grün, interpretirajući ga očima duhovnosti i povezujući s nizom motiva iz Novoga zavjeta i Isusovih djela.

Tko čita ovu knjigu o Malom princu, dolazi u dodir s čežnjom za jednim drugim svijetom, za svijetom u kojem nas drugi ne vrednuju prema našem postignuću, u kojem je umjesto toga riječ o prijateljstvu i ljubavi, i u kojem se brinemo za ono što naš život doista čini vrijednim. Dok čitamo tu knjigu, uranjamo već u taj drugi svijet, koji se otvara nebu i njegovu sjaju. Doživljavamo sebe na nov način. Knjiga je tvrdih korica, opremljena jednostavnim i simpatičnim ilustracijama na 60 stranica, a mogu je čitati i mali i veliki. Dođite u dodir s djetetom u sebi!

  1. Zaljubljeni kapelan, Tonči Trstenjak

Autor Tonči Trstenjak, svećenik isusovac, satkao je ovu knjigu zanimljivog naslova koja je zapravo rukovet od šezdeset kratkih priča. ″U doba kada smo sve više zarobljenici vremena, a ne njegovi gospodari, neka vas ove priče ispune i osmisle vam predah koji ste si poklonili za povratak duše″, napisao je u proslovu autor. Ima tu i napetosti, mistike, gorčine, ali i plemenitosti, milosrđa, situacija s odraslima i djecom, svećenicima i laicima koje supostoje svuda oko nas.

Priče počivaju na onome što je doživio i proživio čovjek bogat pastoralnim, pedagoškim, novinarskim i uredničkim iskustvom, a neki od naslova su ″Zaručnik u svećenike ode″, ″Rosa nebeska″, ″Dragi Bog kod šjorʹ Ante″, ″Miris ruža velikog petka″, ″Patricijina krizma″, ″Mili i zvijer″, ″Učitelji s otoka ljubavi″, ″Getsemani dr. Ivana″, ″Bakin anđeo Dragan″, ″Kako je Viktor stišao oluju″, ″Put iz tuge u radost″ itd.

Tko otvori knjigu ″Zaljubljeni kapelan″ – otvara se ljubavi od Boga i prema Bogu, otvara se čovjeku te svevremeno aktualnim i smjerokaznim riječima Bogočovjeka Isusa u suvremenom životu, predokusu života vječnoga.

  1. Moji su korijeni u nebu, Pater Ceyrac

Volio bih da ova knjižica bude himna radosti, poziv na svjetlost, poklik ljepoti i ljubavi, piše u proslovu autor ove knjige pater Ceyrac, u nas nešto manje poznati francuski isusovaci misionar u Indiji od davne 1937. Pater Ceyrac preminuo je 2012. godine, a tijekom cijeloga života nije prestajao djelovati u svojem evanđeoskome putu služenja.

U svojoj domovini taj je prijatelj najsiromašnijih poznat koliko i Majka Terezija, a prema riječima bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, koji je napisao predgovor ovoj knjizi, on stoji uz bok sv. Vinku Paulskom, tako omiljenom Francuzima.

Ova je knjiga svjedočanstvo o razlozima jedne svećeničke i kršćanske veličine sazdane na evanđeoskim temeljima, o istinitom liku, legendi kršćanskoga milosrđa koji će iznenaditi i osvojiti čitatelja nevjerojatnom lakoćom.

Knjiga je na akciji (56 kn) do kraja kolovoza u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

  1. Od monaha do prijatelja. Duhovni put blaženog Charlesa de Foucaulda – brata Karla, Milan Pušec

Na tragu velikih ljudi koji nadahnunju, ovih je dana nezaobilazno spomenuti i bl. Charlesa de Foucaulda, koji bi mogao biti proglašen svetim.

Charles de Foucauld (Isusov mali brat Karlo) čovjek je zanimljive prošlosti i zavidna duhovna iskustva koje ga je dovelo na put blaženstva. Ova knjiga slijedi njegov duhovni put od sirota preko vojničkog, istraživačkog, dijelom čak i raskalašenog života, do obraćeničkog, molitvenog i blaženog stadija kojeg je prakticirao u Sjevernoj Africi živeći među beduinima. U tom vremenu njegovi su molitveni zapisi kraći te se može naslutiti Charlesov put sjedinjenja s Bogom. Molitva i život kao da postaju jedno, o čemu svjedoči njegovo duhovno iskustvo rođeno u tom plodnom molitvenom periodu: Vrijeme fizičkog rada je vrijeme molitve…

Knjiga je na akciji (35 kn) do kraja kolovoza u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

  1. Budni budite i molite, Tomislav Ivančić

Zanimanje čitatelja za knjige poznatog hrvatskog svećenika, teologa, karizmatika Tomislava Ivančića ne jenjava. S pravom. Ova knjiga doživjela je treće izdanje, a plod je više predavanja koje je autor održao voditeljima molitvenih skupina koje je okupljao od 1975. godine sve do svoje smrti. No, knjiga je namijenjena svima koje zanima molitva kao iskustvo Božjega djelovanja u svijetu. Ona će dobro doći svima koji traže smisao, „koji žele probiti imanenciju i pronaći onoga koji se tajanstveno skriva i otkriva u svijetu“, piše još 1986. godine prof. Ivančić.

Ovoga ljeta uzmite ju u ruke ako tragate za dubljom, plodonosnijom molitvom i jednako takvim doživljavanjem Boga.

“Svijet je Božji, Crkva je Božja, i mi smo Božji. Stoga je u svijetu moguće raditi ispravno, sa sigurnošću u budućnost i opstojnost našega djela samo ako gledamo Boga u lice. Bog ide ispred nas. Mi ćemo uvijek zaostajati ako budemo gledali u ljude, u sebe i u probleme oko sebe. Dok gledamo u Boga, mi idemo”, piše Tomislav Ivančić.

  1. Motriti tajnu. Uvod u osnovne kršćanske mistike, Hildegard Gosebrink

Na tragu duhovnosti i iskustva s tečajeva, susreta, tu je i knjiga koju potpisuje jedna žena, Hildegard Gosebrink.

Kao što govori i podnaslov knjige, ona daje uvod u osnove kršćanske mistike, a autorica u uvodu kaže kako je knjiga nastala iz iskustva s mnogih tečajeva koje je održala o temi kršćanske mistike u kući za duhovne susrete Kardinal Döpfner-Haus u Freisingu. Ovaj uvod u osnove mistike želi sve koji se zanimaju za taj polog kršćanske vjere i duhovnosti razumljivim jezikom obavijestiti o blagu kršćanske mistike te dati poticaje o tome kako se ta blaga mogu učiniti plodnima u životu.

Svako od šest poglavlja ove sjajne knjige sastoji se od stručnih tekstova i vježbi, uz čiju se pomoć ono pročitano može praktično vježbati. Tekstovi kršćanskih mistika i mističarki produbljuju odnosne sadržaje.

Ako ovoga ljeta uz knjigu odlučite i aktivno djelovati, potražite ovu knjigu s vježbama koja je na akciji (65 kn) do kraja kolovoza u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

  1. Isus u Rimu. San Benedikta XVI. – Neobična sanjarska priča, Juan Maria Laboa

Za sve ljubitelje romana, topla preporuka za ovaj! Poznati crkveni povjesničar Juan María Laboa napisao je ovu knjigu kao neobičnu sanjarsku priču koja stvarnost običnoga života nadilazi razotkrivanjem zbiljnosti uskrsloga Krista.

Smještena je u 2012. godinu, kada je Benedikt XVI. papa. U Rimu se pojavljuje Isus u pratnji nekih apostola i svetaca… Priča vrvi napetostima kao da je triler i čitatelja neprimjetno uvlači u događaj tako da i sam postane sudionikom susreta s Isusom.

Ovaj se roman na ljetnoj akciji može kupiti u kompletu (95 kn) s još jednim klasikom, Ispovijesti ruskog hodočasnika, do kraja kolovoza u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

  1. Mali redovnik i pitanje tišine, Zacharias Heyes

Ovo je topla knjiga prepuna humora koja pričama, mnogim praktičnim vježbama i poticajima na razmišljanje donosi mir u naš život. Autor benediktinac, Zacharias Heyes, kroz lik malog redovnika i njegove zgode i nezgode objašnjava zašto je tišina dragocjena, unatoč početnim poteškoćama. Zabavne epizode malog redovnika popraćene su Zachariasovim oštroumnim tekstovima u kojima, između ostalog, tumači benediktinsku tradiciju i kako je ona danas življena u samostanu.

  1. Šutnja – molitva – dokolica, Ivica Raguž

Temom šutnje bavi se i jedan domaći autor, prof. Ivica Raguž, u knjizi koja je može uzeti kao ogledni primjerak kršćanske knjige za ljetnu dokolicu. U tijeku godišnjih odmora moći će biti sjajno duhovno i teološko štivo za upoznavanje šutnje, molitve i dokolice kroz prizmu teološke meditacije.

Ni kršćani nisu imuni na duh vremena u kojem je govorenje postalo nepodnošljivo, a i u samoj Crkvi prenaglašen je govor u odnosu na šutnju. „Stoga nam je nakana da ovim promišljanjima potaknemo kršćane da ponovno otkriju vrjednotu šutnje. Usudili bismo se reći da kršćanska vjera stoji i pada sa šutnjom. O šutnji ovisi sav navještaj i djelovanje u Crkvi, svaki govor, svaka teologija i duhovnost“, piše autor uvodeći u svoje teološke meditacije o šutnji.

  1. Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju, Odilon-Gbènoukpo Singbo

Nemam vremena, “Trebam luđaka”, reče mudrac, Nema odgađanja, Pazi na ime koje nosiš,  Ne boj se, Humor starosti – naslovi su to evanđeoskih mrvica iz pera mladog afričkog svećenika Odilona-Gbènoukpoa Singboa. Mnoštvo takvih mrvica, kako je skromno nazvao svoja kratka, ali duboka i duhovna promišljanja, sabrao je na 275 stranica u ovu knjigu.

Knjiga sveučilišnoga kapelana progovara nevjerojatnom toplinom, jednostavnošću bliskom suvremenom čovjeku i njegovim problemima, svakidašnjim padovima i usponima, donoseći ujedno savjet i utjehu, evanđeosku crtu koja će u čitatelju zasigurno izazvati pozitivnu reakciju.

Definitivno knjiga s kojom možete i na plažu, čitati je mrvicu po mrvicu. Do kraja srpnja knjiga je na akciji (84 kn) kao Knjiga mjeseca u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

 

Foto i tekst: Kršćanska sadašnjost