Dakle, muškarci, Američko udruženje psihologa (APA) smatra kako je ʽtradicionalna muževnostʼ nesumnjivo povezana s ʽagresijom i nasiljemʼ jer, znaš, muškarci su loši. To je posljedica pokreta #MeToo, masovnih ubojica (koji su većinom muškarci) i drugih primjera koji nam pokazuju kako mi danas nemamo problem s muškarcima, nego da su muškarci problem.

Mnogi se muškarci očito osjećaju napadnutima zbog te stvari s toksičnom muževnosti, što je i razlog tolikih reakcija na onu reklamu tvrtke Gillette. Vidio sam kako su se vrline pobunile kada sam je gledao, no smatram kako je video parodija koja je uslijedila na nju primjer kako je i zašto ta reklama uzrujala toliko mnogo ljudi i utvrdila druge u njihovu uvjerenju. Srećom, Egar Watch Co. javio se sa svojim ʽodgovoromʼ na tu reklamu koji je afirmirao muškarce i njihove povrijeđene osjećaje te im dao na znanje kako su muškarci dobri (i imaju osjećaje). Ne mogu si pomoći u mišljenju kako je glavna stvar prodavanje britvica i satova, no to valjda pokazuje kako se glavna debata oko muževnosti spustila s akademskih visina u bezdušno reklamiranje za običnog čovjeka.

Većinu svog života fasciniran sam temom točnog razumijevanja muževnosti i to je razlog zašto sudjelujem u Fraternusu i zašto sam napisao knjigu Ostavljanje dječaštva (Leaving Boyhood Behind). Imam pet sinova i svakodnevno se suočavam s realnošću muškosti. Ne trebam ni spominjati da sam muškarac i to onaj koji ne želi biti toksičan.

No, slušajte, mi uistinu imamo problem s muškarcima. Jeste li vidjeli crkvene skandale od prošle godine? No, ako su muškarci problem, oni također moraju biti i rješenje, jer ja ne smatram kako je muževnost sama po sebi (per se) loša, jer ʽmuško i žensko stvori ihʼ. Bog je stvorio muževnost, On je to stvorio dobro, a milost se ne gubi činjenicom da je netko muškarac, nego se ona usavršuje i izgrađuje. I, budući da je ona stvorena kao nešto dobro, jedini način da ona postane zla jest uništavanjem njezine prave prirode. Kako milost raste po prirodi stvari, tako je grijeh uništava. Ja sam doslovno vidio kako muškarac tuče ženu. Sjedio sam pokraj djevojke nekoliko minuta nakon seksualnog napada. Znam što su muškarci sposobni učiniti. Znam i da oni mogu biti heroji. Isus je bio muškarac.

No čitava ideja ʽtoksičneʼ muževnosti može biti korisna anegdota u našim debatama. Možemo je koristiti kako način objašnjavanja istine. Analogija iz moje farme bit će od koristi. Imam malo stado muznih krava. Te krave proizvode mlijeko koje po svojoj prirodi sadrži bakterije, koje su zapravo zdrave i dobre stvari. Ako se obrađuje s oprezom, mlijeko može nositi zdrave hranjive tvari i dobre bakterije. Većina mliječnih proizvoda su zapravo namjerni unos drugih bakterija koje ʽmodificirajuʼ mlijeko u nešto poput sira, jogurta, kefira itd. Međutim, ako se oni ne obrađuju pravilno, ili ako se unese loša bakterija, najveća opasnost koja nastaje jest razvijanje mikroba, jer se štetne bakterije mogu razmnožavati brže od dobrih bakterija, što potencijalno zdravo mlijeko čini, doslovno, toksičnim. Drugim riječima, mlijeko može biti ili uistinu dobro ili uistinu loše. Gotovo da nema sredine.

Na isti način, muževnost sa sobom nosi snagu i moć koje se, ako se dobro tretiraju, mogu razviti u nešto herojsko i požrtvovno. Crkva je za to oduvijek vidjela potvrdu, naprimjer, u činjenici da je Bog postao muškarac kad je postao čovjekom. Muževnost u svojoj prirodi nosi dužnost da bude požrtvovna, osobito za čovječanstvo u cjelini, čija je slika u zaručnici koja ne nosi samo svoje dostojanstvo, nego i dostojanstvo drugog života u utrobi. Crkva se stoga naziva ʽonaʼ ili ʽzaručnicaʼ, budući da u sebi nosi nadu budućih duša i sliku potpunosti, povezivanja stvari u zajedništvo i zajednicu. Kristovo svećenstvo žrtvuje se za tu buduću nadu, a činjenica da su Krist i svećenici muškarci nije arbitrarna, nego odražava pravu prirodu muževnosti kakvom ju je Bog stvorio.

Mi to također na prirodnoj razini osjećamo. Ako, naprimjer, uljez uđe u moj dom s namjerom da naudi mojoj trudnoj ženi i djeci, bilo bi očito korištenje moje sadašnje snage u meni da zaštitim tu buduću nadu koja je sadržana u njima. Neću poslati svoju ženu ili djecu da obrane mene – bez obzira na političku korektnost, to bi bilo krivo. Zbog toga čak i suvremeni medijski izvještaji još uvijek koriste izraz ʽžene i djecaʼ u svojim vijestima, kao npr.: ʽDva su muškarca danas napala zgradu i ubila nekoliko ljudi, uključujući žene i djecu.ʼ Žene i djeca su cjelina, nada stvari koje trebaju doći, a prirodna je i čak natprirodna dužnost muškaraca da se odvoje od njih kako bi se za njih žrtvovali.

Svijet danas razmišlja o tome što to znači biti muškarac. Mi kao katolici imamo više od odgovora. Naš je odgovor u Isusu Kristu, pravome Bogu i pravome čovjeku. Bez dobrih sinova, braće i očeva naša se vjera čak ne može i iskomunicirati jer je Bog odabrao da otkrije Svoje Očinstvo preko Svog Sina kako bismo mi živjeli kao braća. Naš poziv da živimo te identitete jest hitniji nego ikad prije, a padnemo li u tome, dopuštamo toksičnosti grijeha da raste u istome mjestu, na kojem smo pozvani da se rastemo kao sveci.

Preuzeto uz dopuštenje sa stranice: thosecatholicmen.com

Preveo: K.P.