Ove korizme ne trubi svima čega si se odrekao

Što nam ove srijede, Pepelnice, Isus savjetuje da činimo kako bismo uistinu mogli živjeti kao uskrsli? Kao prvo, savjetuje nam da tražimo tišinu.

Mnogo je buke u nama, u našim kućama, pa čak i u našim crkvama, koje su mjesto molitve. Kako bismo bili nasamo s Gospodinom, imamo potrebu samoće i tišine. Molitva treba tišinu. Stoga rano ujutro, baš kako je i Isus činio, otvori riječ Božju govoreći: “Govori mi, Gospodine, sluga tvoj te sluša.”

Ako ti je teško razumjeti Evanđelje, predlažem ti da uzmeš neku duhovnu knjigu i čitaš je. Posveti tomu barem 10 minuta. Za vrijeme duhovnog čitanja Gospodin će ti govoriti. On će ti dati da spoznaš koja je njegova volja. Ne izlazi iz kuće raditi ili se nemoj hvatati kućanskih poslova ako prije ne naučiš sve više spoznavati Božju volju.

Tijekom dana često moli kratkim rečenicama. Ne gubi kontakt s Gospodinom. Neka tvoj dan bude pun dijelova molitve.

Što nam još savjetuje Isus? Da budemo ustrajni u davanju milostinje. Iz dva razloga: prvi je pomaganje siromasima da ne žive u bijedi radi koje bi mogli proklinjati Boga i dan kad su rođeni. Milostinja koja se daje s ljubavlju pokriva mnoštvo grijeha, kaže Sveto Pismo.
Drugi razlog je da se oslobodimo navezanosti na novac. Tko ljubi novac, ne može ljubiti Boga.

Konačno, Gospodin nam savjetuje da budemo trijezni u jelu. Punog stomaka nismo baš skloni molitvi. Ne zaboravi ono što je Gospodin rekao đavlu u pustinji: “Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta.” Oko sebe vidimo previše debelih ljudi. Trijeznost je najbolji post. Ustani od stola lagan. Ako je moguće, ne diraj hranu između obroka. Disciplina osnažuje našu volju. Koje ti je najdraže piće? Suzdrži se od njega cijelu Korizmu.

Sve čini bez trubljenja, obznanjivanja svima da moliš, postiš i daješ milostinju. Samo Gospodin to treba znati. Paradoksalno, ni ti to ne trebaš znati. Samo Gospodin to treba znati.

Budi svet jer sve ostalo je nula. Amen. Amen.

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

 

Izvor: sjeme.com

Foto: Unsplash