Pater Arek Krasicki poznati je šibenski župnik i propovjednik poljskog podrijetla čije riječi pogađaju srž stvari i dotiču svakog koji ga sluša.

U svom najnovijem nagovoru obiteljskoj zajednici u Šibeniku, pater Arek tako se osvrnuo na današnju krizu očinstva, istaknuvši kako bi današnji očevi trebali za svoj uzor uzeti primjer sv. Josipa.

„Danas se želim obratiti svoj svojoj braći. Dragi muškarci, očevi. Znam da imate puno posla u kući i izvan kuće. Morate ići još na dodatne vježbe, rekreacije. Volite gledati filmove u kasne sate. Vodite djecu na školske aktivnosti, osobito na nogomet. Dovezete ih nekad, naravno, na vjeronauk. I hvala vam na tome.

I znam da ste opterećeni. Jako ste opterećeni. Ali nitko osim vas neće vam odgajati djecu. Najveći vaš je problem kada odgoj djece prebacujete na suprugu. Niti škola, niti svećenik, niti trener, neće vam odgojiti dijete. Pogledajte, svatko od nas radi na svoj način, ima svoj pristup djetetu: učitelj, trener, svećenik.

Kakav identitet će imati tvoj sin, tvoja kći? Hoće li biti poput učitelja, trenera, svećenika? Znaš što? Ja ne bih da tvoje dijete bude poput mene. Ja bih želio da tvoje dijete dobije identitet od tebe. Naravno, svoj identitet. Ali ti poput sv. Josipa moraš izgraditi taj identitet u njemu.

Očevi, prihvatite se posla. Ne prebacujte sve na svoje supruge. Budite s njima. Gradite s njima identitet vaše djece.

Izgleda da sv. Josip nije dugo živio, ali darovano vrijeme dobro je iskoristio u odgoju malog Isusa. Na početku, teško mu je bilo shvatiti Božji plan, kao da se nije odmah pronašao u ulozi oca, drugog oca ili staratelja, čuvara, ili koga već.

On je preuzeo na sebe Božji plan i zato je uspio. On se nije pitao hoće li uspjeti ili ne. Jednostavno je preuzeo na sebe Božji plan i to je to…“

Čitav nagovor patera Areka poslušajte pomoću ovog videa: