SUD ODLUČIO Transrodna plivačica Lia Thomas neće nastupiti na Olimpijadi

Lia Thomas izgubila je pravnu bitku da se izbori za nastup na ovogodišnjoj Olimpijadi kao transrodna plivačica – odjeknulo je u srijedu u svim medijima.

Riječ je, naime, o pokušaju rušenja zabrane koja je uvedena 2022. godine, a koja je izrijekom zabranila natjecanja u ženskim sportovima osobama koje su prošle „bilo koji stadij muškog puberteta”.

Lia Thomas (25) iz Austina u američkoj državi Texas punila je novinske naslove prije nekoliko godina dok je bila članica ženskog plivačkog tima Sveučilišta u Pennsylvaniji. Tad je postala prva transrodna atletičarka koje je pobijedila u državnom natjecanju studentica u plivanju.

Njezina je pobjeda tada izazvala velik interes medija, ali i veliku polarizaciju društvenog mnijenja vezano za inkluziju transrodnih atletičara u sport. Dok je za jedne njezina prisutnost u sportu označavala prekretnicu za transrodne osobe, za druge je ona izazivala zabrinutost za budućnost i kompetativnu jednakost žena u ženskim sportovima.

Međutim, iste godine kad je Lia doživjela svoj uspjeh u akademskom plivanju, Svjetska organizacija vodenih sportova zabranila je transrodnim ženama koje su prošle muški pubertet pravo natjecanja u profesionalnim sportovima. Lia je, naravno, izjavila da je ta zabrana nepravedna i nezakonita, zbog čega je uložila žalbu. „Oduvijek je bio moj cilj natjecati se u plivanju na Olimpijadi i željela bih ostvariti taj cilj”, nadodala je.

Kako kaže, u plivanje se zaljubila kad je imala četiri godine, a osjećaj otuđenosti od svoga tijela počeo se sve više javljati kako je odrastala. „Nisam se osjećala kao dječak”, kazala je u jednom intervjuu. „Moja je mama uvijek govorila da sam bila sretno dijete. No, negdje oko srednje škole, to se promijenilo. Imala sam rodnu disforiju, no nisam znala kako to opisati.”

Međutim, premda je s vremenom uspjela ostvariti svoj san da postane žena, čini se da, prema izgubljenoj pravnoj bitci u srijedu, neće ostvariti svoj san da se natječe na Olimpijadi u Parizu, koja započinje sljedeći mjesec.

Svjetska organizacija vodenih sportova označila je odluku suda kao „ogroman korak naprijed u nastojanjima da se zaštite ženski sportovi”, no LGBTQ+ organizacije već su izrazile žaljenje zbog donesene odluke:

„Ovo je tužan dan za sport i za sve one koji vjeruju da bi se transrodne atletičare trebalo čuti zbog njihovih iskustava s diskriminacijom”, izjavila je tako Hudson Taylor, osnivačica organizacije Athlete Ally koja se zalaže za inkluziju transrodnih atletičara u profesionalne sportove.

Bio to tužan dan ili ne, mogu se očekivati daljnji pravni pritisci LGBTQ organizacija na Svjetsku organizaciju vodenih sportova, ali i na druge organizacije kako bi se zajamčilo pravo transrodnih osoba na sudjelovanje u svim segmentima društva.

 

Foto: Instagram profil Lia Thomas