U petak promocija slikovnice ”Pauk Zlatko u usisivaču”

U petak, 15. prosinca, u 18 h u Dječjoj knjižnici Marina Držića održat će se predstavljanje slikovnice Pauk Zlatko u usisivaču. Slikovnicu će predstaviti Luka Tripalo, njezin recenzent, i Nikola Bolšec, njezin autor.

Pauk Zlatko u usisivaču novo je izdanje Naklade Crisinus i drugo autorsko ostvarenje Nikole Bolšeca, kojem je u istoj Nakladi već izdan hit roman za djecu Željezni grad.

U ovoj simpatičnoj slikovnici, Nikola opisuje život malih stvorenja, o kojima razmišljamo samo kad nas počnu iritirati. „Tako je i s paucima koje sam promatrao s kauča dnevne sobe kako se izležavaju pod stropom i koji gotovo uvijek završe u usisivaču”, nadodaje autor.

„Pitao sam se kakav im je život, što se događa s njima. Shvatio sam da to nitko ne zna. To je velika tajna. I tu tajnu kukaca i pauka koji završe u smeću pokušao sam rasvijetliti slikovnicom Pauk Zlatko u usisivaču.”

Slikovnica tako prati život pauka Zlatka koji živi bezbrižno i lagodno sve dok ga ne zadesi nedaća koja mu cijeli život preokrene naglavačke. Završio je u smeću i po prvi put se morao suočiti s raznim životnim poteškoćama. I što je možda najvažnije, upravo je na najmračnijem mjestu, u usisivaču, naučio kako je najveća vrijednost prijateljstvo te kako se uz prijateljsku pomoć puno toga može postići – pa i izaći iz smeća.

„Pauk Zlatko nam na koncu poručuje da nitko i ništa nije za odbaciti te da čak i ono što smatramo smećem ili otpadom može živjeti novim životom. A to je ujedno i posebnost koju nam Pauk Zlatko u usisivaču donosi”, zaključuje autor.

Novo autorsko ostvarenje Nikole Bolšeca krase originalne ilustracije Angele Turkalj Vidaković, koje će se svidjeti svakom mališanu opčinjenom svijetom kukaca, buba i pauka, a može se nabaviti preko službene stranice Naklade Crisinus www.crisinus.hr.