VIDEO Obrazovni sustav feminizira dječake, a traumatizira djevojčice

Psihoanalitičarka Erica Komisar u podcastu Johna Papole objašnjava najveće nedostatke obrazovnog sustava i kako on različito utječe na dječake i djevojčice.

Tijekom ranog djetinjstva, predškolske ustanove prenaglašavaju aktivnosti koje ne odgovaraju kognitivnom razvojnom stupnju učenika, dok zanemaruju društvene i fizičke instinkte koji se najbolje njeguju kroz nestrukturiranu, maštovitu igru. Škole pokušavaju feminizirati dječake kroz nerealna očekivanja ponašanja, što dovodi do pogrešnih dijagnoza i pretjeranog liječenja. S druge strane, perfekcionizam nagrađivanja utječe na instinktivnu osjetljivost djevojčica na prijetnje, koja često proključa u adolescenciji s katastrofalnim posljedicama. Sve u svemu, škole drastično pogrešno shvaćaju što djeca trebaju i kada im to treba.

Na pitanje je li obrazovni sustav pokvaren Erica Komisar odgovara ovako: „Ako govorimo o dječacima, tada moramo naglasiti da u obrazovnom sustavu feminiziramo dječake, očekujući od njih da sjede mirno u krugu od najranije dobi. Iz ekonomskih i praktičnih razloga, rekla bih zbog razloga odraslih, ta se dob pomiče sve ranije i ranije kako bi roditelji mogli ili morali raditi puno radno vrijeme.” Već se s 14 mjeseci djecu upisuje u predškolu, koja je zapravo vrtić, tjerajući ih da sjede mirno tijekom tog vremena umjesto da upoznaju i istražuju svijet trčeći, skačući se, igrajući se, družeći se. Čak i djevojčice u to vrijeme ne mogu sjediti mirno.”

Kako kaže Erica, obrazovni je sustav prilagođeniji djevojčicama, ali zbog sve većih očekivanja od djevojčica od najranije dobi, djevojčice pucaju pod stresom.

Čitavu epizodu podcasta možete pogledati u nastavku:

Foto: Unsplash