U petak, 6. studenog 2020., u hotelu International u Zagrebu održana je tribina pod nazivom „Vukovar ’91. – doprinos HOS-a” u organizaciji udruge „Za Vukovar‟.

Gosti tribine bili su: Lyliane Fournier (putem kratke video poruke), majka ubijenog hrvatskog dragovoljca HOS-a francuske nacionalnosti, Jean-Michela Nicoliera, Zvonimir Ćurković, posljednji zapovjednik HOS-a u Vukovaru, te Damir Markuš „Kutina‟, dragovoljac HOS-a, veteran obrane grada Vukovara i zamjenik gradonačelnika grada Kutine. Tribinu je svojim prisustvom i pjesmom trebala uveličati i gđa Tereza Kesovija kao posebna glazbena gošća, ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije njezin nastup odgođen za neku drugu priliku. Tribinu su moderirali Damir Luka Saftić i Mihael Keškić, organizatori ove tribine.

Ukratko, skupina HOS-a (Hrvatskih obrambenih snaga), sastavljena od 58 pripadnika, stigla je u Vukovar i Bogdanovce 27. rujna 1991., a s njima je došao i Jean-Michel Nicolier. Od njih 58, 25 ih je poginulo ili nestalo, a samo dvojica nisu bili ranjena. Među njima su, naravno, bili Zvonimir Ćurković i Damir Markuš, gosti tribine, koji su više puta istaknuli kako dragovoljci HOS-a svoj boravak u Vukovaru nisu zasjenili niti jednom mrljom i kako Hrvatska ne bi bila slobodna i nezavisna bez hrvatskih branitelja i dragovoljaca koji su spremno dali svoje živote za taj cilj i zbog toga je nedopustivo zaboraviti ih.

Zvonimir Ćurković, posljednji zapovjednik satnije HOS-a u Vukovaru, tako je vezano za današnju percepciju HOS-a naglasio sljedeće: „Mi smo 15 godina bili u tišini. Za nas se nije čulo. Mi tek zadnjih 7-8 godina, ja to tako nazivam, dobivamo izgubljenu bitku. Mi, kad smo izašli iz rata, nismo bili ni emotivno ni bilo kako spremni da izađemo pred zlurade kritičare koji su nas dočekali. Nas je dočekala zasjeda koja je bila obavještajno usmjerena, ja to tako velim, psihološki, pa čak i magijski. I u toj je zasjedi stradalo više hrvatskih ratnika nego od bilo koje srpske brigade. Međutim, mi smo zadnjih 7-8 godina konačno živnuli i stali se i bitno je neke stvari reći. Jasno, glasno, jer imamo temelj koji je čist i svet, što i možemo reći. Jer previše je bilo zla pušteno u tom našem hrvatskom eteru, pušteno im je sve, i nitko nije izlazio, a bilo je krajnje vrijeme da se izađe pred njih i da se kaže istina. E, to sad radimo.‟

Damir Markuš „Kutina‟, dragovoljac HOS-a i veteran obrane grada Vukovara, poručio je u svojem izlaganju sljedeće: „Mi, hrvatski branitelji, stvorili smo temelj. Sada je na vama mlađima red. Izgradite hrvatsku po mjeri svih nas, zbog onih koji su dali život. Ne samo zbog njih, nego zbog onih najmlađih, da Hrvatska bude po mjeri svakog normalnog čovjeka koji voli svoju domovinu.‟

Na tribini su tako otvorene brojne zanimljive teme poput: okolnosti o priključenju skupine HOS-a obrani Vukovara, kako je izgledalo biti u čizmama 20-godišnjaka iz svih krajeva koji su se uputili u Vukovar i postali ratnici i suborci, jesu li bili pripremljeni na situaciju na jednom od najtežih vukovarskih ratišta – Sajmištu, kako su zaustavljali tehnički i brojčano nadmoćnijeg protivnika i pritom držali položaje, ali i zadržali razum i ljudskost dok su im brojevi opadali i suborci ginuli, kakav je bio njihov odnos s civilnim stanovništvom različitih nacionalnosti i zarobljenicima, kako danas reagiraju na priče o „mrkim HOS-ovcima‟ i brojne druge.

Udruga „Za Vukovar‟, pored tematskih tribina vezanih uz Vukovar, organizira i godišnji biciklistički maraton „Biciklom za Vukovar‟. Tribina je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, g. Milana Bandića, u čije je ime prisustvovala njegova izaslanica gđa Milena Suknaić. U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda nazočio je njegov izaslanik, državni tajnik pomoćnik ministra branitelja, g. Stjepan Sučić. Tribini je nazočio i posljednji zapovjednik obrane Vukovara g. Branko Borković „Mladi Jastreb‟, Paul Nicolier, brata Jean-Michela Nicoliera, kao i drugi cijenjeni gosti.

Čitavu tribinu možete pogledati u ovome videu:

Foto: YouTube