Vilim Karlović, hrvatski branitelj koji je preživio Ovčaru, otvoreno je progovorio o pobačaju tijekom okruglog stola „Ovčara – zločin bez kazne‟ koji se održao 12. studenog 2019. u hotelu Antunović u Zagrebu.

„U dvije se godine u vukovarskoj bolnici ubije jedna Ovčara”, izjavio je Vilim Karlović, jedan od rijetkih zarobljenika koji su preživjeli masakr na Ovčari, dotičući se pitanja pobačaja.
Karlović se dotaknuo pitanja pobačaja na kraju svoga govoru tijekom okruglog stola „Ovčara – zločin bez kazne” u organizaciji udruge „Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara‟.

Na okruglom su stolu uz Vilima Karlovića sudjelovali vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik braniteljskog Savjeta grada Vukovara Tomislav Josić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić, povjesničar prof. dr. Josip Jurčević, prof. dr. Nada Šikić te predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Državnog odvjetništva.

Navodimo ovdje kraj Karlovićeva govora u kojem se on osvrnuo na pobačaj u vukovarskoj bolnici:

„Ovo je teško što ću reći. Nije mi lako. Ali, kao čovjek koji je to preživio, imam pravo i dužan sam to reći. A to je u kontekstu da smo Boga izbacili. Na Ovčari, čitao sam, 900 stranica obdukcije. To je strašno kad pročitate obdukciju. Tamo je bilo ljudi koji su doživjeli takva mučenja. Neki su imali preko 20 projektila u sebi. Izlomljeni, gotovo niti jedan leš, niti jedno tijelo nije bilo da nije bilo izlomljeno.

Mi znamo, i gospodin Kajkić to zna, kad se razgovaralo s drugom stranom, da su ljude i gazili tim bagerom da naprave mjesta itd., to je sve bilo strašno. Zaista, to je strašan masakr koji se dogodio tamo. I pred Bogom ćemo odgovarati, svatko od nas, ako se taj zločin ne riješi. A ovo ide sad još nešto teže na kraju, što moram završiti.

Mi ćemo 18. biti pred vukovarskom bolnicom. Sjećat ćemo se, i naravno Bog nas obavezuje da se sjećamo svoje povijesti, u kojoj je On bio prisutan, u kojoj nas je On vodio do pobjede. Ali, 18., već taj dan, u bolnici postoje spiskovi nerođene djece koja će drugi dan biti ubijena, raskomadana, kojoj će otrgnuti i ruke, i noge, i glavu i baciti ih u kanalizaciju. I zato vas molim, ljubljena braćo i sestre, da ovo ne bude samo zločin Ovčare, već i zločin nas danas što činimo.

Zar mislimo da ćemo pred Bogom biti pravedni ako i o tome ne progovorimo? U Vukovaru se, u dvije godine, u vukovarskoj bolnici ubije jedna Ovčara. Govorimo i o tome. Oni koji misle da pripadaju Kristu, oni koji žele biti spašeni i oni koji vjeruju da je ova hrvatska domovina trebala biti Božja domovina. Ja znam da sam možda ovdje navukao sada i neke protiv sebe, ali ja protiv Boga i Božje pravednosti ne mogu”, završio je Vilim Karlović ovim riječima svoje izlaganje.

Njegovo čitavo izlaganje možete pogledati u ovome videu:

Foto: PIXSELL