Znaš li koja je tajna života?

Otac je govorio svojoj djeci dok su bila mala: „Kad svi navršite 12 godina, odat ću vam tajnu života.”

Jednog dana kad je najstariji sin napunio 12 godina, zabrinuto je upitao oca koja je tajna života. Otac je odgovorio da će mu reći, ali da je ne otkriva braći.

-Tajna života je u ovome: „Krava ne daje mlijeko!”

„Što to govoriš?” upita dječak s nevjericom.

-Kako čuješ, sine. Krava ne daje mlijeko, moraš je pomusti. Treba ustati u 4 ujutro, otići na njivu, proći kroz tor pun gnoja, podvezati rep, vezati kravi noge, sjesti na stolicu, postaviti kantu i sam obaviti posao. To je tajna života: krava ne daje mlijeko. Pomuzeš je ili ne dobiješ mlijeko.

Postoji generacija koja misli da krave DAJU mlijeko. Da su stvari automatske i besplatne: njihov mentalitet je da ako to „želim, tražim… dobijem.” Navikli su dobiti sve što žele na lak način… Ali ne, život nije stvar želje, traženja i dobivanja. Stvari koje netko dobije plod su napora nekoga tko radi. Sreća je rezultat truda. Nedostatak truda stvara frustraciju.

Dakle, dijelite sa svojom djecom od malih nogu tajnu života kako ne bi odrastala s mentalitetom da će im vlada, njihovi roditelji ili njihova slatka lica dati sve što im treba u životu.

I zapamtite: „Krave ne daju mlijeko; za njega morate raditi.”

 

Foto: Unsplash