Iznimno sam zahvalan na 25 godina braka sa svojom ženom Susan. Tijekom godina moja je ljubav prema njoj iznimno porasla. Bio sam joj vjeran i privržen.

Ali mogu vam reći da ja nisam zaslužan za to. Razlog tome je Božja nezaslužena ljubav i naklonost. Vidite, ja sam samo korak od toga da napravim nešto stvarno glupo što bi moglo naškoditi našem odnosu ili ga čak uništiti. Mogu vam reći da sam napravio mnogo pogrešaka u svom braku.

Ovo je osam bračnih pogrešaka koje sam napravio:

Pogreška br. 1: Mislio sam sa je Susan odgovorna za moju sreću.
U ranim godinama braka smatrao sam kako je jedna od važnih Susaninih dužnosti kao moje žene da me usreći. Bio sam više fokusiran na sebe nego na nas. Tada to nisam mislio, ali, gledajući unatrag, oslanjao sam se na Susan da me podigne kada sam se osjećao jadno, da mi pomogne kada bih joj naredio i da zadovolji moje tjelesne potrebe kada bih to tražio.

Pogreška br. 2: Želio sam da Susan bude sličnija meni.
Nažalost, u svojoj sam mladosti imao jako visoko mišljenje o samome sebi. Do te mjere da sam smatrao kako bi mi Susan trebala biti sličnija. Ne bih to rekao na glas, ali pomišljao sam stvari kao: „Da je organiziranija i discipliniranija poput mene, kuća bi bila puno čišća“ ili „Volio bih da barem napravi one stvari koje želim onda kada to želim. Mislim, kada se ja obvežem napraviti nešto za nju, odmah se toga primim i skinem to s popisa.“

Budući da sam mislio kako bi ona trebala biti više nalik meni, nisam razmišljao o nevjerojatnim darovima kreativnosti i društvenosti koje je ona imala. Nisam davao čast njezinim jedinstvenim jakostima koje su je činile onakvom kakva je.

Pogreška br. 3: Pokušavao sam kontrolirati Susan.
Kamo ideš? S kim ideš? Kada ćeš se vratiti? Jesi li se pobrinula da djeca napišu domaću zadaću? Jesu li napravili svoj školski projekt? Postavljao sam joj takvu vrstu pitanja kao što bi otac postavljao djetetu. Umjesto da je ohrabrim da ode van i zabavi se s prijateljicama, osjećala se kao da ima policijski sat. Umjesto da se sam pobrinem da djeca nešto obave, tražio sam od Susan da ona preuzme tu odgovornost.

Pogreška br. 4: Odražavao sam Susanine osjećaje umjesto da kontroliram svoje.
Često sam u braku djelovao poput termometra umjesto termostata. Odražavao sam temperaturu u našem odnosu i domu, umjesto da je reguliram.

Kada bi se Susan zbog nečega razljutila na mene, ja bih se naljutio jer je ona ljuta. Ako bi ona bila potištena i ne bi se dobro osjećala, to bi me frustriralo i dao bih joj to do znanja.
Nisam pokazao vodstvo u našem domu tako što bih kontrolirao svoje osjećaje i stavove. Kao rezultat, umjesto da smirim emocije, ja bih ih zahuktao i doveo do ozbiljnih neslaganja i svađa.

Pogreška br. 5: Bio sam opsjednut nevažnim stvarima.
Bila je potrebna godina dana da obnovimo svoju kuću koja je bila poplavljena tijekom velike oluje. Tek smo se prije nekoliko mjeseci uselili natrag. Dok sam pregledavao što su ličioci napravili, primijetio sam neka mjesta koja bi još trebali obojiti. Također sam u spremištu primijetio neka mjesta koja nisu bila vidljiva nikome drugome osim meni i kojima bi dobro došlo malo boje. Od toga sam napravio veliki problem majstorima, ali i Susan koja je inzistirala da su to mjesta koja nitko nikada neće vidjeti jesu li obojana ili ne.

Da, bio sam opsjednut i priznajem da sam pretjerao. Takvo ponašanje puno napetosti ponekad bi dovelo Susan do ruba živaca.

Pogreška br. 6: Bio sam kritičan.
Kada na poslu pogledam novi dizajn internetske stranice, prvo što činim jest da tražim što ne valja. Kada sam pogledao toaletni stolić koji je Susan renovirala i obojila, pronašao sam mjesto koje joj je promaklo i odmah joj to rekao.

Iako moja kritičnost može biti korisna, također može biti i prokletstvo. Moj je jezik bio poput divlje životinje u našem braku. Oslobodio bi se i bacio bi se na Susan kritičkim riječima i ponižavajućim tonom.

Pogreška br. 7. Ponašao sam se kao da nismo na istoj strani.
Susan mi je u više navrata rekla: „Osjećam se kao da nismo u istom timu.“ I u pravu je. Bilo je situacija kada bi se nosila s problemima u ponašanju jedno od naše djece, a ja je ne bih podupro u tome. Umjesto toga, pred djecom bih dovodio u pitanje njezin način rješavanja problema. I u mnogim drugim navratima ponašao bih se prema njoj kao prema protivniku, ne članu svog tima.

Pogreška broj 8. Uvjetovao sam ljubav i dobar odnos
„Da ti zadovoljiš moje tjelesne želje, ja ne bih bio tako kritičan prema tebi.“ Takve rečenice ukazivale su na nedostatak bezuvjetne ljubavi.

To su samo neke pogreške koje sam napravio u svom braku. Iako se još uvijek borim u nekim od ovih područja, u drugima sam uznapredovao.

Jeste li vi ikada napravili slične pogreške? Ako da, što ste učinili da ih ispravite? Možda ste i vi dovoljno hrabri da podijelite druge neuspjehe koje ste imali u svom odnosu i što se učinili po pitanju istih.

Mark Merrill

 

Izvor: www.obiteljskizivot.com

Foto: Pixabay