INTERVJU Ivan Jelkić: ʻKako uz pomoć sv. Josipa prodajem nekretnine’

Razgovarali smo s Ivanom Jelkićem, agentom za nekretnine koji dolazi iz slavonskog Belišća, a koji već osam godina živi u Zagrebu. U intervjuu smo se dotaknuli trenutnog stanja na tržištu nekretnina, njegovih predviđanja za budućnost, snažnog zagovora sv. Josipa kod prodaje nekretnina, ali i toga kako je on uopće ušao u svijet prodaje nekretnina.

„U prodaji sam zapravo još od kraja fakulteta, a kako su me nekretnine oduvijek zanimale, došlo je do toga da sam 2023. položio ispit te se licencirao kao agent za nekretnine”, napominje Ivan.

U ovih godinu dana profesionalnog bavljenja nekretninama Ivan je primijetio da je obujam prodaje nekretnina značajno pao, ali, nažalost, nije došlo do korekcije cijene. „Imamo blagi rast cijena u cijeloj zemlji, dok se to posebno osjeti u većim gradovima, a pogotovo u Zagrebu i na obali. Vjerujem da će u budućnosti cijene rasti jer i dalje potražnja premašuje ponudu nekretnina. Recesija će vjerojatno biti izbjegnuta, stranci kupuju nekretnine na obali, Hrvati se polako vraćaju iz drugih zemalja, a strani radnici dolaze u našu zemlju. Sve su to uzroci koji će gurati cijene prema gore”, nadodaje.

Na upit smatra li bavljenje nekretninama „prljavim poslom” s obzirom da se nalazi u domeni materijalnog, Ivan jednoznačno kaže da za njega to nikako nije prljav posao.

„Svetac kojem se molim u poslu, sv. Josemaría Escrivá, rekao je da se svaki ljudski posao koji nije nemoralan može posvetiti Bogu. Kupnja i prodaja nekretnine su teme od velike važnosti, mogu biti emocionalno vrlo zahtjevne za ljude, i mnogo je bitnih koraka u njihovoj realizaciji. Smatram da agent može biti od velike pomoći savjetujući svoje klijente oko imovinsko-pravnih pitanja, procjene vrijednosti nekretnine i kako je, u nekim slučajevima, povećati. Također može pomoći kod razgovora s potencijalnim kupcima i dajući odgovore na njihove dileme, i tome slično”, ističe Ivan.

Za Ivana je bitno da se u poslu trudimo što bolje služiti drugoj Božjoj djeci. Kako kaže stara izreka: novac je dobar sluga, a loš gospodar. „Smatram da je izrazito važno njegovati kršćanski caritas, to jest donirati dio svoga materijalnog imetka. Lijepa je stara biblijska tradicija da se desetina plaće donira Crkvi ili ljudima u potrebi. Osobno doniram nekoliko kršćanskih udruga. Na taj se način ne osjećam prljavo niti pohlepno”, zaključuje.

Dotaknuli smo se u našem razgovoru i toga kako pomoći mladim obiteljima u pronalasku idealne kuće ili stane. Budući da već neko vrijeme razmišlja o tome, Ivan bi mladim obiteljima uvijek savjetovao da, ako je ikako moguće, potraže nekretninu izvan velikog grada, ali ipak u blizini, jer tu su cijene još uvijek relativno povoljne te je lakše odgajati djecu u manjem mjestu s puno zelenila i manjim stresom.

„Imam primjer Bistrinaca, sela pola sata udaljenog od Osijeka, koji je doživio pravi nekretninski procvat, gdje smo kuću za adaptaciju s velikom okućnicom prodali za 22.000 eura. Što se tiče kupnje nekretnine, treba paziti na uredne papire te na stanje zgrade/kuće. Uvijek ljudima savjetujem da angažiraju profesionalca. Ako netko ne želi angažirati agenta, neka svakako angažira odvjetnika i građevinca. Prevelik je to posao da se radi bez stručne pomoći”, naglašava Ivan.

Kod kupnje nekretnine svakako je potrebno imati i žensko oko jer se razlikuju muške i ženske preference, koje su u svojoj biti komplementarne. „Muško-ženske razlike se itekako vide kod odabira nekretnine. Muškarcima je najčešće najvažnije vidjeti u kakvom je stanju nekretnina, je li statički stabilna, kakvi su temelji, kakav je krov, dok je ženama obično najvažniji raspored prostorija te unutarnje uređenje. Naravno, to nije uvijek tako, no često se može primijetiti ovakav obrazac pri razgledavanju nekretnina”, kaže Ivan.

Za kraj smo se dotakli i pitanja tko je za Ivana pravi muškarac. „Budući da je Isus savršen muškarac, pravi muškarac je onaj koji se trudi biti sličan našem Gospodinu, u kojem god staležu da se nalazi. Svećenici i redovnici moraju se posvetiti u svom, a mi laici u svom staležu. Bilo koji posao koji radimo, a da nije nemoralan ili nelegalan, mi moramo posvetiti Bogu. U tome mi je uzor sv. Josip, kojem se neprestano molim i koji mi jako pomaže u mome poslu. Njegov zagovor najsnažnije osjećam, pogotovo odnedavno otkako sam počeo moliti 33-dnevnu pobožnost sv. Josipu. Da opet citiram sv. Josemaríju: ”Najveći muški svetac koji je ikad živio nije bio ni svećenik, ni biskup, ni đakon, ni pustinjak, ni redovnik, nego suprug, otac i radnik. Sv. Josip.””

Svi vi koji tražite nekretninu ili je želite prodati možete se javiti Ivanu na broj mobitela 095/ 527 1683, preko njegova Instagram profila ili na mail adresu i.jelkic@remax.hr. S njim je vaša nekretnina u sigurnim rukama.

 

Razgovor vodio: Krunoslav Puškar